Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Förresten...

Skrivet av anonym mamma som snodde hela f-ledigheten
Det är mycket prat om _barnens bästa_. Det är för barnens bästa som man måste dela föräldraledigheten och att bara mamma är hemma eller mamma hemma mest är _inte_ för barnens bästa.
Då undrar jag om man inte kan få välja själv det man tycker är för familjens bästa? Så pass borde man väl kunna koma överens om om man är en familj.
Sen undrar jag för vems bästa några andra saker är? Babysim, babybio, babygympa och alla andra aktiviteter som ungarna släpas med på från hemkomsten från BB.
Svar på tråden: Förresten...

hur du vill!

Skrivet av  en som delade f-ledighet rakt av
Självklart så får man välja själv men nu talar vi väl om pengar från föräldrarförsäkringen och där tycker jag att samhället har ett ansvar att se till att f-ledighet delas av båda föräldrarna för barnens skull, för att papporna ska (alla pappor vill väl självklart?) få en unik möjlighet att vara hemma med barnet och för kvinnor på arbetsmarknaden i nu och i framtiden. Sen om man vill vara hemma och sköta den ekonomiska biten själv ja då kan man ju välja precis hur man vill.
 

Jag tycker det är helt rätt...

Skrivet av  SAGA
...under förutsättning att ni båda har haft samma underbara, suveräna, fantastiska, trygga och lugna förutsättning att lära känna det viktigaste ni 2 fått... men jag tvivlar på att pappan har fått den totala njutningen och kännedomen som du har fått det stora nöjet att bygga upp... men jag kan också ha super fel :-)
 

Ja, du har

Skrivet av  anonym mamma som snodde hela f-ledigheten
superfel.
 

Babybio

Skrivet av  Protan
och babygympa är nog mera till för föräldern än för barnet.
Att däremot dela på föräldraledigheten, det gynnar nog både mamma, pappa och barnet tror jag.
 

Jag är för att man får välja själv!

Skrivet av  kl
Jag tycker att man bör få bestämma själva hur föräldraledigheten ska tas ut, om man delar eller om bara ena föräldern är hemma.

Din andra fråga...allt är för förälderns egen skull. Små babysar har inget behov av diverse aktivitetet, däremot är det ju roligt för föräldrarna.
 

Då tycker du alltså

Skrivet av  anonym mamma som snodde hela f-ledigheten
som jag.
 

Japp!!

Skrivet av  Kl
.
 

babysim

Skrivet av  Qanna
och babygympa gick jag på och jag är allt annat än en aktiv mamma. Visst var det mycket för min del, att komma ut och träffa andra människor men lillan såg faktiskt ut att mysa rätt bra när man dansade runt med henne på axeln och sjöng .)
 

Hm

Skrivet av  Mustardseed
Ja visst är det för barnens bästa att de får chansen att dela en heltidsvardag både med mamma och pappa! Inget snack om saken.

Babysim, bio osv är väl till för föräldern i mångt och mycket, men det betyder ju inte att det är sämre för barnet att följa med dit än att vara hemma hela tiden.
 

Får mig att tänka på pappaträffen

Skrivet av  Pappa(lediga) Po
där jag var den enda pappan som skulle dela lika på föräldraledigheten. (Dvs vara hemma _ensam_ med barnet lika länge.) Samtalsledaren replikerade snabbt (riktat till de andra) att barnen klarade sig alldeles utmärkt utan att föräldrarna var hemma lika länge. Varpå jag sa att det egentligen inte var för barnets skull i första hand, utan för mitt och min partners förhållandes skull. Jag tror att mitt barn skulle klara sig utmärkt med att jag bara var hemma tex 1/4 av tiden. Men jag tror inte att jag och min partner skulle ha ett lika bra förhållande. Vi förstår varandra bättre tycker jag efter att vi båda har varit föräldralediga och vi blir mer jämställda. Och det kommer förstås vårt barn tillgodo.
 

trist

Skrivet av  G
att hon/han var så noga med att försvara en ojämn fördelning?
För inte borde det vara norm att försvara det, utan hellre ett undantag i de fall som det verkligen inte går att dela?

Alternativt dela som ni vill men låt inte mig bekosta en ojämn fördelning.
 

Nej, för föräldrarnas bästa!

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
Jag skulle vilja säga att det är för föräldrarnas bästa (och därmed indirekt barnens bästa) som man bör dela på föräldraledigheten.

Jag tycker man alltför ofta hör mammor som beklagar sig över att maken inte har någon förståelse för hur slutkörd hon är och hur jobbigt det är att ha ansvar för barn och familj. Hade pappan redan från början fått ta sin del av ansvaret tror jag att förståelsen ökar. På samma sätt kanske mammor inser att det inte alltid är så lätt för papporna att gå till jobbet och lämna sitt lilla barn hemma, TROTS att mamman är där. Även pappor har föräldrakänslor!

Och i förlängningen innebär det jämlikare förhållanden på arbetet om det inte anses så himla SJÄLVKLART att det är mamman som tar största andelen av ledigheten. Jag menar, hur många KARLAR har fått frågan om de tänker skaffa barn när de är på anställningsintervju?

Babysim har vi provat och jag kan garantera att min dotter fick ut massor av det. SJälv är jag inte förtjust i vatten och simning, så hade hon inte verkat gilla det hade vi inte fortsatt.

Babybio har jag inte varit på, men det är väl självklart för föräldrarna?

Babygympa/sång/rytmik är som jag ser det för BÅDE föräldrar och barn.
 

En sak jag undrar över

Skrivet av  Tea
"Min man jobbar mer än jag men är lika närvarande i våra barns liv."

Om man kan vara lika närvarande i sina barns liv när man arbetar utanför hemmet som när man inte arbetar utanför hemmet så varför snodde du hela f-ledigheten? Du hade ju inte behövt sno en enda dag och ändå varit lika närvarande i dina barns liv som nu. Du stal alltså dessa dagar helt i onödan.
 

Det kallas för skygglappar

Skrivet av  Pallas
och betyder att man vägrar se problemet... ;)

Jag är hemmamamma och min man kommer inte vara hemma alls. Detta är inget vi är nöjda med men det är vårt enda val i praktiken. Dock går vi inte och inbillar oss att min man är lika närvarande i vår sons liv som jag.

 

Är man bara medveten

Skrivet av  Tea
om problemen så tycker inte jag att det är något större problem om man inte delar föräldraledigheten. Du har så rätt med att kalla det för skygglappar.
 

Jamen, du FÅR välja själv...

Skrivet av  listo
...men du kan inte kräva att staten ska betala din ledighet om du inte vill följa de uppsatta reglerna.

Staten utformar försäkringen på ett sätt som de anser är bäst för samhället i det långa loppet.
Om du sedab inte håller med så kan du naturligtvis protestera genom att inte utnyttja föräldraförsäkringen alls, den är ju trots allt helt frivillig.
 

Bilogi

Skrivet av  Omnia
Hur vet man innan barnet föds vem som är bäst för barnet?

Hur vet man efter sex månader att man inte vill vara hemma med sitt barn om man inte prövat?

Hur vet man att man kommer var nöjd med att missa alla "första ..."?

Hur vet man att man inte kommer skiljas i framtiden för att parnern inte ha någon förståelse för det viktiga jobb man gör?

 

En juridisk fråga - apropå att ni inte skiljer er

Skrivet av  G
Jag läste en insändare i SvD i helgen behandlade delning av ett bo, de skulle skiljas.

Han hade jobbat och bidragit med det ekonomiska, hon hade inte kommit med någon betydande inkomst alls och med det anförde han att han ville få behålla bohag, kapital och lösöre i samma proportion som det ekonomiska förvärvet.

Juristen svarade att det i vissa särskilda fall kan beviljas en delning efter bidrag till hushållet men hallå...

Nu skrev han ingenting om vad hon hade gjort istället - kanske var hon en lycksökare som legat på soffan och ätit chokladpraliner och då torde man kanske ha varit lite förutseende och skrivit äktenskapsförord men kanske (och mer troligare) har hon stått för markservice och barnskötsel och handlat mat för sina pengar och då blir saken genast mycket läskigare.

Huvvaligen för att inte ha en egen plattform att stå på ifall det skulle hända och ifall den mannens idé om bodelning endast efter inkomst av kapital skulle bli rumsren. Ryyyysss..
 

Artiklar från Familjeliv