Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga till er med diabetes och som fött barn!

Skrivet av Karin 17+0 diabetiker typ 1 sedan våren -00
Blir lite nervös när jag läser alla inlägg om snitt, själv är jag helt inställd på "vanlig" förlossning. Jag undrar om det oftast blir större barn bara för att man är diabetiker?? Hur har ni legat i värden och HbA1c?? Svara gärna, det vore intressant att höra om hur ni har haft det och spelar det ngn roll om bárnet väger 4 eller 5 kg rent fysiskt??
Svar på tråden: En fråga till er med diabetes och som fött barn!

Så här var det för mig

Skrivet av  Helen
Hej Karin!

Jag som skriver detta är diabetiker sedan -73, har fött två barn. -98 och -99.
Under mina graviditeter har mitt blodsocker varit mycket välinställt (och det är ganska välinställt annars också). HbA1c har i snitt varit runt 5,0.

Vid min första graviditet var jag inte alls pigg på det här med kejsarsnitt (hade ju en del bekanta med diabetes som fått det), dessutom hade jag föreliggande placenta i tidigt skede av graviditeten, det gick dock tillbaka, sedan låg mitt barn i säte fram till vecka 36 innan hon vände sig, så det var ett par omgångar jag fick förbereda mig själv på att det kanske skulle bli snitt.

Vattnet gick kvällen före beräknat förlossningsdatum.
9 timmar senare är min dotter förlöst med akut vaket kejsarsnitt. Hennes hjärtljud blev dramatiskt dåliga och mina värkar var smärtsamma men med dålig progress (primär värksvaghet) dvs man öppnar sig inte som man skall. Detta är vanligt förekommande hos diabetiker, men det kan ju hända att det är skillnad på om man haft diabetes i 25 år eller ett år....

Hur som helst, min dotter mådde bra och hennes förlossning är det mest underbara jag och min man varit med om och vi var så lyckliga efteråt. Jag mådde inte alls dåligt av att det blev akutsnitt, troligtvis beroende på att allt verkade ske under kontrollerade former, det var aldrig panik eller kaos. Och jag fick vara vaken. Hon är alltså född på beräknat förlossningsdatum, var 52 cm lång och vägde 4285 g.

Ett och ett halvt år senare var det dags för min son att födas. Jag talade innan med mina läkare mycket om hur stor chans jag skulle ha att kunna genomföra och lyckas med en vaginal förlossning. De tolkade mina frågor, har jag i efterhand insett, som att jag var mycket angelägen om att få föda vaginalt, men det var tvärtom, jag visste att kejsarsnitt kunde vara ett underbart sätt att få barn på..... de sade att jag skulle ta chansen att få förmånen att föda vaginalt, att jag hade stor chans att lyckas.
Men det blev kejsarsnitt under narkos efter två vakna nätter och försök att få ut kille med hjälp av först klocka sedan tång som misslyckades.
Har man som diabetiker en gång blivit förlöst med kejsarsnitt blir det till 95% kejsarsnitt nästa gång (jag har i och för sig aldrig hört talas om någon som fött barn vaginalt efter att ha förlösts med kejsarsnitt).

Min pojke mådde i alla fall bra, även han är född på det beräknade förlossningsdatumet, han var 54 cm lång och vägde 4050 g.

Karin (om du orkat läsa ända hit....) jag känner till många diabetiker som fött barn vaginalt! Och jag tror att eftersom du inte varit diabetiker så länge har du väl inte så stor risk som jag hade för att drabbas av värksvaghet! Men eftersom risken att det blir kejsarsnitt för oss är större än för andra (Jag har hört att 50% av diabetikerna blir förlösta med kejsarsnitt) så skall du under förlossningen verkligen se till att om det inte verkar gå bra, att det blir kejsarsnitt i tidigt skede så du slipper att vara med om att det blir så bråttom att du inte får lov att vara vaken.

Jag hoppas att du inte blivit ledsen över mitt inlägg, själv önskar jag att jag inför mina förlossningar bättre vetat vad som gällde, jag tycker att jag var så blåögd och naiv inför dem.

Lycka till.
 

Antagligen är det lite skillnad

Skrivet av  Karin
när man har haft diabetes lite längre. Tack för ditt svar. Man ska nog försöka att koncentrera sig på sig själv och inte bli alltför påverkad av andra eftersom alla är olika! Men det är intressant att få kontakt med andra i liknande situation.
 

Fött vaginalt...

Skrivet av  Åsa med Sofie & Hannes
Jag födde dottern vaginalt efter igångsättning, förlossningen var lätt och gick fort, inga problem pga min diabetes.
Hon vägde 4325g, 53cm.
Hade ett Hba1c på 4,0 fast blodsockret pendlade dramatiskt från ena dagen till den andra.
Sonen är född med snitt pga storleken men inte heller det var några problem. Med facit i hand hade jag kunnat föda även honom vaginal
Han vägde 5340g, 55cm.
Med honom låg jag på 5,0 men med ett mycket stabilare blodsocker.
Barnen blir oftast stora pga diabetesen, de flesta får ofta barn över 4 kilo.
Jag tycker att du ska föda vaginalt, man mår mycket bättre efteråt.
Fråga gärna om du har frågor...Svarar gärna på det jag kan.
 

Tack för svaret Åsa

Skrivet av  Karin
Det enda man kan göra är ju sitt bästa, eller hur! Jag försöker ligga så bra jag bara kan även om det pendlar lite emellanåt. Jag hoppas att det kommer att gå bra även om man inte ligger precis på 4-6 hela tiden.
 

En normal ett snitt

Skrivet av  sofie,jasmine ,hampus,beben i magen v 37
jag har haft diabetes i 12år födde min dotter-97 normalt efter igångsättning men hon fastnade och hjärtljuden gick ner och dom fick klippa lägga sig så magen och sätta sugklocka,detta var v 36 hon vägde då 4kilo och hamnade på preem pga lågt blodsocker(som nästan alla diab barn har)
-99 när jag väntade min som blev det akut kejsarsnitt v 36 pga av havandeskapsförgiftning då oxå men dom valde att inte sätta igång pga hans storlek han vägde 5010 i v 36.
Jag är nu i v 37 och väntar ett stort barn till ska snittas i slutet av nästa vecka pga av storleken.
Ska berätta att jag låg bättre i mitt hba1c när jag väntade sonen 5kilo än när jag väntade dotter 4 kilo.
denna bebisen är beräknad att väga ca 5 kilo v 38
 

Lycka till Sofie!

Skrivet av  Karin
Och tack för svaret, hoppas att allt går bra för dig och din bebbe!!
 

Diabetesbarn ska inte bli större än...

Skrivet av  Malin
andra barn om inte mamman haft högre blodsocker värden än de rekomenderar på specialistmödravården. Så kejsarsnitt brukar de inte rekomendera till någon för det ses helst att barnet föds vaginalt. Mitt Hba1c låg mellan 3,2-3,9 under min graviditet.
 

Har du legat så lågt hela tiden??

Skrivet av  Karin
Det verkar var lågt HbA1c! Jag har legat på 4,7 och 4,6 vilket de anser är perfekt och det måste man ju lita på. Det är svårt att ligga för lågt tycker jag för då vågar man ju knappt röra sig innan man får känning. Det ska bli skönt när det är över...är det lika besvärligt med blodsockret när man ammar??
 

När jag var gravid bara...

Skrivet av  Malin
för barnets skull, men så pressat skulle jag inte kunna ligga hela tiden. När man ammar är det väldigt svängigt i blodsockret för det blir nämligen lågt så fort mjölkproduktionen sätter igång. Det blir ju bättre ju "vanare" kroppen blir, men man måste ju inte tänka på blodsockret för barnets skull så fort det kommit ut. Hoppas allt funkar bra för dig.
/Kram från mig!!
 

hej karin

Skrivet av  marie
jag har haft diabetes i 21år nu är jag 28år. 00januari
fick jag en son i vecka 39. Jag mådde jättebra under hela min graviditet han var 48cm lång och vägde 3325g.
Mitt hba1c låg 5,0-5,6.
 

Vad skönt...

Skrivet av  Karin
..at höra att inte alla ligger så himla lågt. Jag har kanonbra sköterskor som hjälper mig med mina värden men dom tycker att jag klarar av det så bra själv. Jag har legat på 4,6 och 4,7 hittills i HbA1c (under graviditeten) och dom säger att det är perfekt. Vad skönt att allt gick bra för dig! Just nu är det lite jobbigt med värdena så jag håller på att öka insulinet. Dom säger ju att man brukar få börja öka under andra hälften av graviditeten. Jag har gått 19+1 nu. Tack för ditt svar!
 

Artiklar från Familjeliv