Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Funderar på pump

Skrivet av Mimmi
Våran trettonårige son har börjat fundera på att gå över till pump.Så är det nån som kan berätta lite om fördelar o nackdelar. Hälsn. Mimmi
Svar på tråden: Funderar på pump

Hannah har pump (ycket långt)

Skrivet av  pernilla.j
Vår dotter Hannah nio år har haft pump i snart ett år.
Och vi tycker att det finns ett före och ett efter pumpen. Vi slipper passa tider. Vi kan sova länge på helgerna, det är lättare att äta godis. på helgerna kan man äta en lätt lunch, smörgås och fil.
Det finns en massa finesser som att man kan sänka dosen med 20% oi fyra timmar mycket bra att tillämpa vid fysiska aktiviteter. Man kan gå in och sänka doserna timvis, om man ser att Hannah ligger högt mellan 9-10 kan man sänka dosen för just den timman. Mycket bra. kort sagt lättare att hålla en jämn bodsocker nivå åtminstone för Hannah. Hennes Hba1c har blivit markant bättre. Man kan koppla bort pumpen för en timme så det funkar att bada.

NACKDELAR: Om det är stopp i nålen, vilket har varit mycket oftare än vi trodde, tar det bara tre timmar så är Hannah utan insulin och ketonerna kommer. Dessa tillfällen är mycket jobbiga. Man måste byta nål då och även ta en injektion. För oss inträffar dessa tillfällen på de mest olämpliga platser och tider. T.e.x före fotbollsmatch, då Hannah inte kan vara med då man inte får idrotta med ketoner. Hannah hatar dessa tillfällen. Nu har vi fått det lite lugnare på stopp i nålen fronten då vi bytt insulin från humalog till novorapid. Man måste också ta många blodprover då det är så viktigt att upptäcka de höga värdens.
Vi är mycket nöjda trotts allt jobbigt vi har haft med stopp i nålarna. Det har funnits tillfällen då vi har velat kasta pumpen ut ur fönstret, men då har vi tänkt på allt det positiva och det överväger. Helt klart.
Oj vad långt det blev du får gärna fråga mer

Pernilla
 

Kevin är nöjd!

Skrivet av  Camilla
Kevin, som är fem år, fick sin pump för några månader sedan och han är jättenöjd. Han känner sig friare och mår bättre. Hans värden är stabilare nu än innan och kan äta lite mer med socker i och det känns bra.
Det har hänt någon gång att det blivit stopp i nålen och det blev lite bökigt men det positiva överväger. Kevin tål ganska mycket ketoner innan han blir dålig i och för sig.
Det jag tycker är det allra viktigaste är att kevin är jättenöjd och att han kan få sovmorgon någon dag när vi varit uppe sent kvällen innan. Tiderna blir inte riktigt lika låsta och dessutom kan man sätta in temporära insulindoser vid t ex sjukdom som jag anser är en fördel.
Jag skulle absolut rekommendera pump och till en son i tonåren absolut.
 

Artiklar från Familjeliv