Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Omega 3 och Omega 6, ngn som provat?

Skrivet av Carin
Jag har barn med språkstörningar, och hittade på det "engelskspråkiga nätet" information om dessa ämnen.

De tar det i form av ProEFA och ProEPA, och upplever att det gör stor nytta för barnens språkutveckling, kommunikation och koncentration.

Då slog det mig att jag för ett par år sedan läste om det i dagstidningen, men som en upptäckt för barn med dyslexi.

Dessa handikapp följs ju ibland åt.
Jag undrar om det finns ngn här som har erfarenheter av fisk(lever)olja?
Svar på tråden: Omega 3 och Omega 6, ngn som provat?

Tveksam erfarenhet

Skrivet av  inga
av efalex även det en olja från fisk. Mina dyslektiska barn prövade detta under en period. Även jag hade läst en artikel om engelska skolbarn som förbättrat sin läs och skrivinlärning.

Efter ett antal veckor, 12 tror jag, skulle resultat börja visa sig. Det märkliga var att ingen utom familjen visste att ungarna åt det. Ändå sa läraren vid ett utvecklingssamtal att det efter. i vårt fall, vinterlovet börjat gå framåt med stora steg. Vinterlovet sammanföll med de antal veckor som förväntades gå innan efalexen skulle ge resultat. en av mina ungar började läsa hyfsat efter detta.

Vad som är tillfällighet och vad som beror på Efalex kapslarna kan jag inte veta. Det ända jag vet är att det inte blev sämre utan bättre.

Om någon vet något så skriv gärna och berätta för oss andra.
 

Det lätt ju positivt! Varför slutade ni?

Skrivet av  Carin
Har du ngt kontaktnät, med andra dyslexifamiljer ute "i världen"? Hur är i så fall deras erfarenheter av Efalex/ ProEFA /ProEPA / Eye Q ? Har ni hört om ngr biverkningar?

Visst är det spännande? Vi pratar om detta på "Språk- och talstörningar" också.
 

Varför

Skrivet av  inga_
vi slutade är svårt att säga så här i efterhand. Kanske var det för att sommarlovet började och läsning inte längre var det primära. Vet faktiskt inte varför, det bara blev så, dumt nog. Samtidigt som terminen slutade fick ett av barnen klart att skola skulle ställa upp med mer hjälp, muntliga prov, läs och skrivhjälp vid behov, inte behöva gå ifrån för att träna läsning på andra lektioner osv, vilket dittills medfört att han även kom efter i andra ämnen dessutom lyckades vi av en slump komma till en optiker som upptäckte att de av ögonspecialister utprovade glasögonen var omöjliga att se text med. Äntligen kunde sonen se....eller som han sa när vi hämtat ut glasögonen....Vet du vad mamma, här i stan har de mellanrum mellan alla bokstäver det finns inga som sitter över varandra. Samtliga dessa andra omständigheter trädde i kraft långt efter att skolan ansåg att han tagit jättekliv framåt i läsning och skrivning.

Allt detta ihop gjorde nog att vi trodde allt skulle lösa sig....vilket det inte gjorde. Han är nu 15 år och kan inte skriva i den nivå som skulle behövas för studierna.

Storebror åt även han efalex eftersom han betraktades som okonsentrerad och lite lat i skolan. Han fick ständigt höra att om han bara skärpte sig skulle han ligga på topp i sin klass. Anledningen var alltså helt olika. För denna grabb fanns inte ens en misstanke om dyslexi, han tycktes både skriva och läsa. Efter många kvartsamtal och mycket tjat från skolan om att han skulle lägga mer tid på läxorna, viket var omöjligt för de gjordes till 100% under många timmar på eftermiddagarna förstod jag att något måste vara helt fel. Vi kontaktade privat logoped för att utesluta ev dyslexi. Testet visade istället att han hade grav dyslexi. Skolan hade inte ens varit i närheten av misstanke därom trots vetskap om broderns dyslexi och mina förfrågningar. De hade istället gnällt och tjatat på honom hela skoltiden (han gick i slutet av år 8).
Lillebror som nu går år 5 har jag sedan han började förskoleklass bett att specialläraren ska lyssna på. Allt skolan gjort har varit att klappa mig på axeln och tyckt att han är för smart och att jag är överdrivet ängslig bara för att bröderna haft problem, ända till nu när tester visar att även han troligen har dyslexi

Funderar på att återigen börja med efalex. Den läkare jag var i kontakt med förra gången ville inte ta ställning till effekten av efalex men sa på det bestämdaste att för ett i övrigt friskt barn fanns inga negativa biverkningar. Mina killar klagade på att de rapade fiskolja och att det då smakade mycket illa. Detta gick över efter ett par veckor eller så vande de sig.

Ska nog ta chansen att börja om med efalex.

Det är svårt att få tag i information om efalex, skulle därför bli oerhört glad om du ifall du hittar något skriver en rad även här på dyslexisidan och vise versa.
 

Gulledej, för att du berättade lite om er!

Skrivet av  Carin
Ja, jag är ju sjukskriven just nu för "utmattningsdepression" och gör lite vad jag vill på dagarna. Mina tre barns diagnoser har varit så svåra att förstå. Jag tycker fortfarande att det är en gåta, hur hjärnan fungerar. Det tycker säkert läkarna och forskarna med.

Det jag inte visste till första eller andra barnet, det vet jag lite mer om nu. Och häpnar över vilket djup det finns i människans funktioner.

Dina killar måste ju vara otroligt skärpta, som ändå har kommit sig fram, trots skolans blindhet!

Vår logoped i vårt resursteam har bara hand om dyslexiutredningar, inom skolan. Jag skall kolla med henne om hon har hört ngt om Efalex -både för språkstörning och dyslexi.

Kram, Carin
 

Carin

Skrivet av  inga
mina ungar är inte otroligt skärpta, tyvärr, utan helt vanliga ungar som har svårt med det här med bokstäver. Som förälder har det inte varit lätt att hitta den information som borde finnas någonstans men som inte jag kan hitta.

Tex brottas jag fortfarande efter alla år med om ungarna har rätt till att få sina lärobokstexter inlästa på band eller inte. De flesta jag talat med(utom skolan) säger att de har det, inklusive skolverket, när jag då vill ha det skriftligt för att vidarebefodra till skolan infinner sig en tveksamhet och man backar. Fegt rent ut sagt. Ju äldre ungarna blir ju mer text, snart går all vår fritid åt till att läsa upp ungarnas texter för dem. OJ vad vi, maken och jag ,har lärt oss mycket :-))
Vi brukar starta bandspelaaren samtidigt så behöver vi bara läsa första gången, till prov och liknande kan ungarna bara spola tillbaka och lyssna.

Skulle vara kul att få lite fart på denna sidan så att man kunde utbyta lite information och tips.

Var finns tex spännande böcker för tonåringar med lässvårigheter?
Det är inte lätt när alla kompisarna läser Fantasy och man själv befinner sig på bilderboksnivå. Var finns de spännande lättlästa böckerna?

Frågorna är många kanske skulle vi som är inne på denna sidan kunna hjälpas åt. Tror att många liksom jag går in här finns det inga nya inlägg går man ut lika snabbt igen.


 

Artiklar från Familjeliv