Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Matproblem?

Skrivet av Samine
någon här vars barn haft svårt att svälja maten?
Vår son, 15 månader gammal, kan inte svälja annat
än puré avsedd för barn 4-5 mån. Om maten är av grövre konsistens kräks han, hostar och sätter i halsen. Lös gröt går bra och mild välling. Han orkar heller inte äta mer än lite åt gången, det verkar som han blir "trött i halsen" av att svälja. Är detta vanligt bland spaltbarn? Han är född med dubbelsidig total läpp-käk-gomspalt. Enligt läkarna en väldigt bred och omfattande spalt. Vi börjar få svårt att få i honom den näring han behöver. Någon som vet vad man kan göra?
Han tappar i vikt och växer inte som han skall enligt bvc.
Svar på tråden: Matproblem?

Känner ej igen

Skrivet av  Karin med Sigrid 021119
detta med sväljproblem. Vår dotter äter med god aptit, och hon är också född med dubbelsidig LKG. Hon har i och för sig opererat mjuka gommen, men jag tror att hon svalde rätt bra tidigare också. Det är snarare att hon nyser ut mat genom näsan som är problem. Men visst kan det vara olika för alla. Kan det vara att han inte gillar att få upp mat i näsan, och det gör att han inte vill äta? Har han gomplatta som hjälper till? (det har Sigrid). Jag tycker att du ska prata med BVC och LGK-teamet om detta, för det låter ju oroande. Lycka till.
 

ej gomplatta

Skrivet av  Samine
hej & tack för ditt svar.
Sonen har tyvärr ingen gomplatta. Tandläkaren hade semester när den skulle sättas in och ingen annan kunde göra det... När hon kom tillbaka hade han vant sig att äta utan platta och därför fick han inte någon. Antagligen hade det hjälpt honom nu men nu är det som det är. Han är för gammal. Läkaren säger att det får vara så här nu tills hårda gommen är opererad. Han kan ju äta puréer, även om det inte är billigt direkt, så det ordnar sig. Vi skall träffa en dietist för att kolla att han får i sig det han skall ändå. Troligen kan han äta sedan när gommen är opererad om ett år.
Hälsningar Samine.
 

Vi kokade soppa...

Skrivet av  Anna med Emil
av barnmaten för vår Emil tills gommen var ihopopererad. Han vägrade äta också och hade dåliga kurvor. Vi köpte helt enkelt en handmixer och sedan körde vi maten till puré och vispade ihop med mjölk, smör och grädde. Det blev köttbullgräddsoppa och fiskbullsoppa etc. Lite pyssligt men det fungerade. Lycka till!
 

tack för tipset

Skrivet av  Samine
vi har provat att mixa med handmixer men det blev för grovkornigt tyckte sonen som kräktes. Vi får försöka igen med en annan större mixer kanske. Annars får han väl äta puré. Det går ju ned utan problem.
Lyckades ni få maten helt slät eller kunde han äta trots lite "kornighet". Om ni fick det slätt, hur bar ni er åt??
Hälsningar samine
 

Artiklar från Familjeliv