Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjälp! Bakåtvänd i bilen fungerar ju inte!

Skrivet av Zant
Hej! Min dotter fyller tre i december. Jag tror inte hon är ovanligt lång (ca 96) men har nog lite stora fötter för sin ålder (stl 25-26). Vårt mål har ju varit att hon ska sitta bakåtvänd i sin two-way så länge som möjligt, helst till fyra-fem års åldern. Men hon har det jättetrångt! Hon kan definitivt inte få ner fötterna mellan ryggstödet och sin stol, när hon klättrar in så hamnar ofta fötterna i kläm när hon ska sätta sig så att de vrids och det gör ont. Hon har det jätteobekvämt - redan nu! Hur ska hon kunna sitta i den så länge då? Gör vi något fel? Eller är det bara så att det ÄR obekvämt för dem och att man får ta det för säkerheten? Förstår inte hur vi ska få ner henne i den i vinter med alla ytterkläder - fick ha högsta läget på bältena redan i slutet av vintern som gick! Känner paniken växa och vill ha hjälp - hon är ju så värdefull för oss!
Svar på tråden: Hjälp! Bakåtvänd i bilen fungerar ju inte!

flytta stolen

kan ni sätta stolen i mitten bak? eller i framsätet? Min dotter är 3,5 år, 105 cm lång och har 26-28 i skor och hon sitter bra bakåt, iof i en akta cosmic men jag är osäker på att den räcker på långden tills hon är fem (så då köper vi en twoway plus för den är störst). Iaf så sitter hon i mitten bak vilket gör att vi kan dra stolen rätt långt bak så hon får gott om plats med benen. Hennes syster sitter i en liakdan stol på ena sidan men den har vi satt längre fram (så behöver de inte pilla på varandra...)
Skrivet av    Anonym

Ställ puckeln nedanför kanten

Nu framgår det ju iofs inte hur stolen står - men av egen erfarenhet föreslår jag att ni provar att ställa stolen längre bakåt - d v s skjuter sätet framför längre fram så att puckeln under stolen hamnar nedanför kanten till sätet som den står på. Det gör iofs att man inte kan nyttja sätet framför till fullstora människor, men men...
Skrivet av    JessicaF

Våra barn

har aldrig suttit med fötterna mellan stolen och ryggstödet på passagerarstol/baksäte. Låt henne sitt med fotsulorna mot ryggstödet istället. Har aldrig tidigare hört att fotstorleken skulle vara ett problem. Om hon sitter i baksätet så försök flytta fram eller vinkla ryggstödet på framförvarande stol (passagerarstolen?) så att ni kan dra Twowayen längre fram och frigöra mer utrymme mellan kanten på Twowayens sits och ryggstödet på baksätet. Sitter hon fram så försök flytta bak passagerarstolen. På så sätt blir benutrymmet bättre. I vår bil har vi 10-15 cm emellan och det fungerar bra. Min dotter var 114-115 cm när vi vände henne och sonen är 107 cm lång och sitter bra. Från ungefär 3 års ålder börjar proportionerna på kroppen ändras ganska mycket och man märker att benen växer förhållandevis mer än överkroppen så ni kommer kanske inte märka så stor skillnad på överkroppens position i stolen framöver. / Jennie
Skrivet av    Jennie

Allt beror på bilen!

Allt beror på hur stor bil ni har, om ni har airbag och hur många/vilka som åker i den, fler barnstolar etc. De andra kom med bra förslag på hur du kan få mer benutrymme, men det blir att hon får ha benen framför sig, inte hängandes neråt. Om du inte blir hjälpt av de tipsen får du gärna skriva om bilen och hur ni använder den, så kan vi nog hjälpa till mer. Min dotter är lika stor som din (fast drygt tre år) och hon har fortfarande gott om plats i sin Twoway. Storebror satt i den utan problem tills han var ca 117 cm, 25 kg och hade stl 32 på skor, så nog borde din dotter få plats ett tag till!
Skrivet av    Jessika

Tack ska ni ha allihop!

Det verkar som om vi kanske har satt stolen för långt in på sätet - någon av er tipsade om att ställa den så att \"puckeln\" hamnar utanför sätet. Det ska vi försöka med. Vi har en väldigt stor bil, en gammal passat variant, så egentligen borde det inte vara något problem med tanke på bilstorlek! Bältet känns dock lite för kort men det går om man kämpar ;-). Tror helt enkelt att vi varit korkade och trott att hela barnstolen ska stå på sätet... Nu ska här mixtras i morgon! TACK!
Skrivet av    Zant

Då bör det funka

vi har en passat -96 och där går det utan problem att ha klacken utanför samtidigt som jag sitter i framsätet framför. Hon har relativt gott om plats för benen än, är 100 cm och jag hoppas att det går i minst 1 dm till.
Skrivet av    Notte m tjejer

Artiklar från Familjeliv