Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ratt stalle att fraga pa?

Skrivet av AL
Hej!

Vet inte om det har ar ratt stalle att fraga pa men jag forsoker i alla fall. Fragan riktas val till dom som jobbar inom skolan framfor allt.

Jag bor i Sverige med engelsk make. Vi har 2 barn, just nu 1 ar resp 3 ar, dvs sma barn.

Barnen blir dubbelsprakiga. Maken talar alltid engelska med dom och jag svenska. Ca var 3e manad aker vi till England o daremellan besoker farmor/farfar oss. Mao, barnen utsatts for MKT engelska sa jag bade tror o hoppas att dom kommer att bli mkt duktiga pa spraket redan i valdigt unga ar.

Det jag undrar over ar vad hander i skolan da barnen ska borja lasa engelska dar, numera redan i 2a el 3e klass tror jag? Forhoppningsvis ar ju barnen flytande pa engelska da o lar knappast behova de forsta arens skolengelska dar dom lar sig "My name is...", "Hello, how are you...", "cat, dog, house" osv.

Kommer mina barn anda att behova vara med pa de lektionerna? Antar att det kan bli valdigt trakigt for dom + kannas som rent sloseri med tid. Eller kommer dom under den tiden kanske erbjudas "hemsprakengelska" pa hogre niva jamfort med klasskompisarnas nyborjarengelska?

Ar det ngn som vet har hur det funkar da elever redan ar flytande pa engelska hemifran da det ar dags for engelskaundervisning i skolan? Dessutom, hur fungerar hemsprak, ar det ngt man kan krava, har ratt till el erbjuds man det om man har tur?

Tacksam for svar.
Svar på tråden: Ratt stalle att fraga pa?

De ska erbjudas

hemspråksengelska. De har rätt till det, men lektionerna kan ligga efter skoltid på en helt anna skola i en annan stadsdel.
Skrivet av    Anonym

jag har för

mig att man kan erbjudas hemspråk redan i förskolan. i skolan kommer idna barn att få det hur som helst
Skrivet av    christina

Så här ska det funka i alla fall

Dina barn har rätt till hemspråksundervisning från och med årskurs ett. Om det är fler än fem elever på skolan som har engelska som modersmål måste skolan ordna en undervisningsgrupp på skolan, annars kan barnen behöva gå till en annan skola för undervisning. Det är lite olika om modersmålsundervisningen sker under eller efter skoltid. Jag tror att det är mycket en schemateknisk fråga. Modersmålslärare har ofta undervisning på flera olika skolor och kan behöva resa emellan dem. Visst vore det allra bäst om dina barn kunde få sin modersmålsundervisning under engelskalektionerna, men att det är praktiskt möjligt är inte säkert. Om de gick i min klass skulle de inte behöva vara med på rena engelskalektioner, det är ju på alldeles för låg nivå för dem. Kanske finns det något annat de kan göra medans, något annat ämne de behöver stärka eller så (jag utgår från att de inte behöver undervisning i svenska som andraspråk). Sen så är det ju inte så vanligt nuförtiden med bundna scheman, att man har engelska på torsdagar klockan ett s a s. Jag tror att det är ganska vanligt att man integrererar engelskan i den vanliga undervisningen genom att t ex ha delar av samlingen på engelska. (\"It\'s raining today\", \"The sun is shining today\", Sara is wearing red shoes\" etc) och då blir ju dina barn med, men det borde inte vara ett problem då, eller hur? Man kan erbjudas modersmålsundervisning även på förskolan, men det är ingenting som förskolan är skyldigt till. Om de gör det är det en \"bonus\".
Skrivet av    maisy

Jag har haft..

engelskspråkiga elever i mina klasser. Vi har gjort lite olika. Någon gång har de eleverna fått ha engelska med årskurser som kommit längre. I andra fall har det visat sig att, fastän de talar engleska, så har de haft behov av att lära sig grammatik, läsning och skrivning från grunden. De eleverna har då fått delta i undervisningen i sin egen årskurs. Någon gång har de engleskspråkiga elkeverna haft engelsk litteraturläsnign när deras klasskamrater haft nybörjar engelska, vilket då inneburit självstudier men med lärarledda samtal då boken varit utläst. Vad gäller hemspråk så ska det erbjudas, där ska de desstuom arbeta med kunskaper om landet i fråga, inte bara språk. Rätt till hemspråk har alla elever i svensk skola som har minst en förälder född utomlands och som använder det andra språket regebundet.
Skrivet av    Sofia*

Det stämmer inte längre *imt*

Skrivet av    willow med sandra

Där jag jobbar...

har vi i år ett par barn som är tvåspråkiga sv/eng. Jag tror inte de har begärt modersmålsundervisning. De kommer att få vara med på åtminstone en del eng-lektioner, och ha något tillfälle i liten grupp på lite högre nivå. Enligt mina mer erfarna kollegor brukar eng-talande barn ändå behöva öva glosor, främst då stavningen, samt grammatik. Naturligtvis kan de få en svårare bok än resten. Dock brukar de gilla att vara med resten av klassen, åtminstone efter 1-2 år, då de andra börjar komma ikapp lite. De gör ju tex dramatiseringar, sjunger sånger osv.
Skrivet av    Jessika

Artiklar från Familjeliv