Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag hittade denna sidan nu

Skrivet av Trulsa
och måste få fråga er vad som egentligen är undervikt. Min treåriga pojke är smal, men jag tycker inte att det är så farligt när man ser till kurvorna. Han ligger en kurva under normal-kurvan och det har han gjort sen han var lite drygt ett år. Han väger 14 kilo nu, och är 99 cm lång. Jag tycker i och för sig det är jobbigt när han är sjuk och så, han är så tunn, men så länge han följer sin kurva så tänker jag att det är okej. Men alla runtomkring tjatar om hur mager han är - ofta när han är med (vilket stör mig oerhört). Mina föräldrar, min mans föräldrar, dagispersonal, grannar - alla! På BVC tykcer de att han kunde ju gott gå upp lite, men han följer ju sin kurva så... Men de ser ändå bekymrade ut. Är det verkligen ett problem överhuvud taget så länge han är pigg och glad och följer sin kurva? Jag vill inte krångla till måltiderna och ta bort den matglädjen som ändå ibland finns där med att tjata om att han ska äta mer.
Svar på tråden: Jag hittade denna sidan nu

Ingen aning,

om vad som räknas som undervikt, men om han mår bra är det ju rätt lugnt! Men, du skriver att du inte vill ta bort den matglädje som ändå finns ibland, och det tolkar jag som att han ändå äter \"dåligt\", och då kan du ju själv hålla lite koll på att det du erbjuder honom är så näringsrikt och gott som möjligt, ge många mål/dygn osv. (Fast det kanske du redan gör) Däremot tycker jag absolut inte att du skall tjata!!!
Skrivet av    Anna

Ja, han

äter lite lite. Han har så bråttom alltid, det är full fart hela tiden och han har liksom inte tid att sitta ned och äta. Vi försöker bjuda på mat vi vet att han tycker om, försöker få honom att sitta ner en stund, varvar ner lite inför middagen och så. Och vi skjuter till mackor som mellanmål. Och på dagis äter han bra. Men det är just tjatet jag inte vill ha, och jag vill inte börja _iaktta_ vad han äter. Jag var mager som barn och jag minns blickarna från mamma, pappa, fröken o mattanterna. Även om de inte sa något så såg jag att de registrerade allt jag åt och det var jättejobbigt! Jag vill inte att mina barn ska ha det så. Och så inbillar jag mig att så länge han följer sin kurva så får han ändå i sig vad han behöver. Jag förstår hur du menar och kankse ska jag lägga till ett mack-mellanmål till. (Mackor uppskattas alltid)
Skrivet av    Trulsa

Vad bra!

Jag tror att ni gör precis rätt! (Så länge mackorna är ett mellanmål för sig, och inte något han får istället för mat om den inte duger) Mackor är ju ganska mycket kolhydrater, och inte mycket annat, och om han inte äter så stora mängder får man vara lite noga med vitaminer, protein etc. Tex inte ge mjölk till järnrik mat, utan c-vitamin istället. Några andra förslag till mellanmål: (Om de duger,då! *s*) Turkisk yoghurt (10%) med frukt/bär i Leverpastejsmörgås med juice och/eller frukt Smoothie Fruktsallad (ev med russin/nötter/vispgrädde) Ett annat tips är att låta honom hjälpa till med matlagningen, då brukar det vara lite roligare att äta sedan. MEN, ärligt talat fattar jag inte varför jag sitter och skriver allt detta när du/han egentligen inte är i något större behov av mina råd, men men , har man tråkigt så har man, och alltid kan de väl hjälpa någon! :-)
Skrivet av    Anna

Visst är han smal..

men inte underviktig. Tror det är bra att inte krångla till måltiderna, utan låt honom äta så mycket han vill. Är han bara pigg så är allt bra. Min dotter är också en riktig smalis. På 4-års kontrollen var hon 99,5 cm lång och vägde 13,2 kg.
Skrivet av    Matilda m N-99&A-03

Artiklar från Familjeliv