Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

När blir barn medvetna om pengars värde?

Skrivet av Ariella
Håller på att tragla här hemma att en guldpeng inte räcker till en barbie, osv.

När börjar de med att räkna pengar i skolan? Att 5 enkr är det samma som en femma osv.

Nu är ju bara Lovisa 7 år, så att hon ska kunna det nu är även jag medveten om att det är tidigt. Däremot ser jag inga hinder i att prata om det redan nu. Hon börjar förstå att om man handlar så försvinner pengarna :-) Hon fick en liten semester kassa i år (50:-) och de pengarna försvann ju snabbt.
Svar på tråden: När blir barn medvetna om pengars värde?

Hihi! Blir de någonsin

det, tänkte jag när jag läste rubriken. Men allvarligt talat: Inom något år så är jag säker på att din dotter vet det där. Sedan är det ju en annan sak att lära sig att människor har olika mycket pengar. Själv har jag lärt barnen det från början. Man anpassar sig efter tillgångarna och gör prioriteringar. Det är viktigt att de får lära sig tidigt, annars blir det ett h-e när de kommer i tonåren om man har otur.
Skrivet av    Elisha

När de börjar använda pengar

Enda sättet att lära sig vad pengar är värda är att använda pengar! Ett barn kan inte lära sig intellektuellt att en papperslapp skulle kunna ha ett värde om de inte erfarenhetsmässigt fått prova det. Så ge barnet en veckopeng och låt dem använda sina pengar. Efter ett tag kommer de att upptäcka vad olika saker kostar och hur mycket värde det finns i pengar. Det underlättar ju alltid om det samtidigt pågår ett samtal om familjens ekonomi osv.
Skrivet av    Sofia*

Tack för svar

Lovisa är lovad att få veckopeng om hon sköter sitt rum bättre, men än är vi inte där.
Skrivet av    Ariella

Inga motprestationer

Vårt motiv med veckopengen är att de ska lära sig hantera pengar. Därför kräver vi inga motprestationer för att få ut veckopengen. Den dagen de kan hantera pengar och känner att de har ett behov kan jag tänka mig att använda veckopengen som motivation till att tex städa. Men att använda en veckopeng, som barnet inte i verkligheten har erfarit vad det innebär att ha, som motivation för att hålla ordning tror jag är svårt.
Skrivet av    Sofia*

njaa

min son e helt inne på att handla billiga grejjor *s* han blir snart 5 och har varit noga med Billigt&dyrt i säkert 2 år nu.. vi har väldigt kass ekonomi både jag och hans pappa vi bor inte ihop .. och grabben uttryckte sig sött om famor en gång \"farmor HOn har pengar hon\" jasså? \"japps hon kan köpa glass varje gång vi är i affären :)\" han förstår när man säjjer att nej vi har inte så mycket pengar eller den saken är väldigt dyr du får önska något annat.. osv.. men han kan inte räkna längre än till 10 10-15 nått sånt och har ju ingen koll på + eller - sambons dotter får panta flskor det blir hennes godispeng på lördagar.. då ser hon hur mycket perngar hon får och hur mycket det räcker till.. men större rejjer och hur lite/mycket pengar man har att utgå i från och vad dom skall räcka till i en hel månad osv.. DET har hon noll koll på.. tex att vi kan inte köpa ett par brallor för 400 spänn för då blir det inget lördagsgodis på 3 månader typ *s* hon är 9 men å andra sidan fins det vuxna utan någon som hellst koll på pengars värde så.. :/
Skrivet av    Ayhanza

Artiklar från Familjeliv