Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Den 9-årige sonen fick inte följa med sin pappa

Skrivet av Mamman
på sin äldsta halvsysters barndop idag. Hon ska döpa sitt andra barn i kyrkan.
Anledningen var att han inte hade andra skor än gråa gymnastikskor till sina kläder.

Nu undrar jag och ställer frågan till er som är noga med kläder, stil och uppförande:
Själv tycker jag att det är hårt att göra så. Eftersom jag också talat om för exet att pojken bara hade dessa skor. Han hade inga sk finskor.

Hur brukar barn vara klädda på dop i min sons ålder? Är det jätteviktigt att de har vit skjorta, byxor av passande slag och finskor. Eller är det ett klavertramp om man gymnastikskor till lite mer sportiga kläder.

Jag är inte den som tycker att man ska komma i vilka kläder som helst överallt, men tycker ändå att man kan göra ett undantag.

Vår son har dessutom problem i skolan, har svårt med läsning m m.
Vill ha lite synpunkter ang. detta.
Svar på tråden: Den 9-årige sonen fick inte följa med sin pappa

Jag skulle visserligen inte

sätta på barnen gymnastikskor på ett dop, men fanns det inget alternativ så fick det ju bli så. Varför kunde inte pappan köpa skor? Eller att ni betalade hälften var. Vi var på begravning nyligen och hade inga bra skor, men det blev ett mellanting mellan sportiga skor och promenadskor. Lite annan färg och ett bra alternativ, för sonen vägrade att ha något som var för snyggt. När det gäller klädseln så tycker jag att den är viktig. Har inte kostym på min son, men skorta och gärna slips. Tycker det är trist när barnen ser ut som de gör till vardags. Det är ju något som man ska lära dem det med, att klä sig efter sammanhang.
Skrivet av    Elisha

Viktigare att få vara med!

Jag tillhör nog inte gruppen du frågade, så jag borde väl hålla tyst, men jag kan inte låta bli:0) Att utesluta en människa ur ett sammanhang pga. felaktig klädsel tycker jag är grymt och att likställa med mobbing. Speciellt i ett sådant fall där personen själv inte kan påverka, som nu din son. Att låta döpa ett barn handlar om att man låter barnet komma in i Guds familj (om man nu tror på Gud). Vad har det med klädval att göra överhuvudtaget?! Till kyrkan får man faktiskt komma som man är.
Skrivet av    Vildänglarnas mamma

Vit skjorta

och blanka skor är inte nödvändigt för mig. Jag vill att mina barn ska vara hela, rena och ha kläder som är i bra skick, sedan spelar det ingen roll om det är lite sportigare kläder eller jeans eller finbyxor. Skorna vill jag ha rena och fräscha, men det går bra med skor av gympamodell. Pappan har varit riktigt elak. Han kunde väl ha köpt ett par skor om det nu var så viktigt. Kom pappan och skulle hämta sonen hemma hos dig och att han sedan inte fick följa med till kyrkan pga fel skor?
Skrivet av    71:an Nika

???

Om barnet inte hade finskor skulle han ha fått följa med ändå o ta gympaskorna på. Men jag tycker att pappan kunde ha gått o köpt skor om han tyckte det var så viktigt. Det kan ju knappst sonen lösa själv!
Skrivet av    Maria

Hela och rena

jag avskyr att köpa kläder jag vet bara kommer att användas bara just vid det enda tillfället. Det ska i så fall vara bröllop men inte för barndop.
Skrivet av    Signe

Nej, vi var hemma hos honom

Pappan hämtade sonen från skolan i går eftermiddag. Jag sa också att pojken bara hade dessa gymnastikskor. Skickade med finbyxor och vit skjorta, men jag vet att gymnastikskor inte passar ihop med dessa kläder. Därför skickade jag också med lite snyggare vanliga byxor och en tröja. För pappan är det jätteviktigt hur andra uppfattar honom, och då givetvis hans barn. Men jag tycker att det är hårt att han inte fick följa med alls. Givetvis så är det ju ett slag mot mig som inte kan se till att sonen har snygga kläder till sådana här tillfällen.
Skrivet av    Mamman

Exakt så

Det var elakt gjort mot barnet!
Skrivet av    Malinau

Håller med dig

Tycker också att det är trist med vuxna som kommer i jeans och T-shirt i nästan alla sammanhang. Jag har aldrig tvingat på sonen slips, men gärna en vit skjorta och ett par snyggare byxor. Eller en snyggare T-shirt. Men just nu så har jag inga pengar till att köpa skor till sonen och jag vet att exet också har tajt med ekonomin. På sin morfars begravning fick han faktiskt ha vita gymnastikskor och en vit skjorta. Kanske inte det bästa i klädsel. Men skulle jag då i stället sagt att han inte skulle få följa med för att jag inte skaffat rätt kläder?
Skrivet av    Mamman

Nej, bättre att få

följa med. Tycker att det låter okej det din son hade på begravninge.
Skrivet av    Elisha

min 11-årige kille

har gått i gympaskor på mitt eget bröllop (1 månad sedan), min systers bröllop, sina halvsystrars båda dop och sin farfars begravning! Han har INTE varit \"fin\"-klädd vid något av tillfällena, men haft rena snygga kläder på sej. Att få på den killen skjorta och finskor vore rena tortyren - och det är baske mej inte det det jag vill att han ska minnas från så viktiga tillfällen!
Skrivet av    [mia]

jösses

en storebror ska vara med på sitt lillasyskons dop - vare sig hel eller halv eller plast- om han så ska gå naken! Då tar pappa av sig skjortan och skyler honom med och knäpper kavajen. Och det är min bestämda uppfattning! Det handlar om kärlek ochdelaktighet. Det du beskriver låter som mobbing, ren otäck mobbing för ngt som ett barn dessutom inte styr över själv närmligen vilka typer av skor man har.
Skrivet av    seven

Jag hade uppfattat den pappan

som en riktig jävla skitstövel om jag sett att han lämnat sin son hemma. Det fanns d4et säkert fler på dopet som gjorde. Tänkte han på det?????
Skrivet av    seven

Jag frågade exet hur de var klädda

och han sa att alla hade fina kläder. Och han ville inte ta med sonen för han visste hur hans dotter var, med sina kompisar. Men jag tror att det är mest han själv som är ängslig. Känner mig ledsen för sonens skull som också kände sig lite ledsen över detta. Men han hade en rolig dag med sin kompis. De hade varit på stan med kompisens mamma.
Skrivet av    Mamman

Tragiskt

att han beter sig så, men samtidigt så är det inte oväntat, inte heller från dig väl? Jag vet inte riktigt hur du ska göra, men du får försöka att stötta din son och försöka att intala dig själv att du är sund och har vettiga åsikter och så får du försöka att överföra det till sonen. Om det nu var så viktigt för pappan att er son hade på sig riktigt fina skor så kunde han ha köpt det till honom istället för att utestänga honom från festligheterna. Riktigt taskigt gjort!
Skrivet av    71:an Nika

men det är helt irrelevant

om alla så är klädda i frack och långklänning. Man tar med sina barn på dopet av sitt barn!!! Jesus säger : låt barnen komma till mig - och det är det dopet handlar om. Jesus säger inte - låte barnen kmma till mig om de är finklädda. Jag tycker det låter hemskt och kärlekslöst och för mig låter det inte som att det handlar om just bara dopet utan om en hel inställning till sitt barn. Klart att din son säger att han hade roligt med sin kompis - han vill inte göra dig mer orolig - för han märker redan att du är det + att han troligen vill vara lojal med sin pappa för att inte bli ännu mindre älskad.
Skrivet av    seven

blir lite arg nu!

och anledningen är att någon visste om dopet och ingen brydde sej att fixa skor åt grabben om det var så jäkla viktigt! det ansvaret kan man inte lägga på en 9 åring? inte ska han straffas ut för att någon vuxen klantat till det? NEJ i mitt fall eller min släkts fall hade ingen människa brytt sig om vad kan kom klädd i bara han kom och firade! människor som hakar upp sig på barns kläder/ickekläder har nog inget viktigare i livet å borde skaffa sig en hobby! usch VET att jag låter hård men snälla ett par skor? han missade något som han kanske tyckte var viktigt och spännande och skoj för ett par skor som inte ens han hade möjlighet att påverka?
Skrivet av    Ayhanza

hehe

att vara finklädd finns ju även i betraktarens öga ju.. jag tycker inte skjorta pressveck spegelblanka skor på en 11 åring är fint.. inte på en tonåring ehller å sällan på en vuxen karl.. lika väl som gräddbakelseklänningar eller typiska balklänningar osv är riktigt FULT för mig.. så ingen kan ju säjja tat man inte är finklädd så länge men själv känner isg fin :)
Skrivet av    Ayhanza

Självklart hade jag kunnat köpa skor

om jag hade haft pengar. Men just nu har jag inte det. Exet har också tajt med ekonomin, så det skulle fallit på mig att fixa. Men att han gör så mot sin son är också att ge mig en känga för att jag inte ser till att han har finkläder hemma för sådana här ändamål. Sonen skulle inte heller få ha långt hår eller några \"konstiga\" kläder om han skulle komma hem till sin pappa. Jag vet att han skickade hem sin dotter (hon som hade dopet) när hon var tonåring för att hon kom i några konstiga skor, som då var moderna. Så fick hon inte vara klädd. Utan normalt, sportig, inte jättetjusig. Absolut inte väcka uppseende. Exet är väldigt nog med sitt intryck utåt, med klädsel, frisyr och liknande.
Skrivet av    Mamman

tjaa tajt med pengar

vet jag precis hur det är men eftersom det var så viktigt för x et att sonen hade finskor så tycker jag et var upp till honom.. klagar inte alls på dig för antar att du tyckte det funkade med skorna han hade.. om jag kräver något \"special\" så får ju jag se till att det finns oxå det skulle jag inte kräva att sonens pappa fixade tex.. men nu är vi väldigt fritänkande vad gäller kläder frisyrer osv eftersom vi båda är typiska \"hårdrockare\" tycker det är ett jäkla sätt av ditt x att göra så¨mot grabben förklara för honom att du med flera tycker pappan betedde sig illa hoppas det var fler på dopet som reagerade på att grabben inte var med! krama om honom och säj att alla inte vet hur man beter sig tydligen!
Skrivet av    Ayhanza

Fånigt

Stackars killen, om det nu var så att han gärna hade varit med. Mina ungar har aldrig haft några finskor, hela och hyggligt rena gympadojor eller sandaler har de fått ha.
Skrivet av    Helena

Är han morfar?

Ursäkta rubriken, det är en parentes, men jag undrar i allafall, är sonens pappa morfar till barnet som döptes? Det stjälper i så fall lite ansvar på modern till barnet, alltså din sons syster också tycker jag. För pojken själv är glasklart utan ansvar! Som sagts tidigare, självklart ska barn med på dop som de vill vara med på oavsett kläder. Det är vidrigt elakt att försöka straffa en annan vuxen via ett barn på det sättet för det är barnet som blir portat som lider mest. Jag fattar bara inte hur man kan vara så dum.
Skrivet av    Alna

Ja, han är morfar till barnet som döptes

Hans dotter från hans första relation har fått sitt andra barn nyligen. Hon är gift, bor på Östermalm i Stockholm. Han har två döttrar till från sin andra relation. Och jag är kvinna nr. 3 som han har sonen med. Det känns som han ska straffa mig, för jag inte fattar att sonen inte kan se ut som gris. Han måste lära sig stil och klass (något han tycker att jag saknar förstås). Själv kommer han inte från någon överklass. Jag känner att det är ett komplex han har. Därav denna oerhörda ängslan.
Skrivet av    Mamman

Pappan tänker inte klart...

Det här barndopen kom väl inte som en blixt från klar himmel. Utan han måste ha vetat om det sen tidigare o då kunde han också ha kollat upp om det va nånting som behövde inhandlas åt sonen som SJÄLVKLART skulle följa med!!! Jag fattar inte vad han tänkte på, om det nu var så att det är dig han skyller på så måste han ju tänka på att det drabbar ju även han egna son!!! En riktig skitstövel om du ursäktar. Man ska väl sätta sina barn först och inte bry sig om uteseende och dylikt.
Skrivet av    sultan

Pappan kunde väl ha köpt skor...

...till sin EGEN son om han tyckte att sonen behövde ett par...jag menar hallå...även om han betalar underhåll, så kan man väl göra ett extrainköp om det nu är såååå viktigt-vilket jag tycker verkar bara vara ett svepskäl, för att sonen kanske inte platsar in i det fina Östermalms-klientelet. Jag tror inte det är skorna det hänger på. men det är lättare att säga.... Suck...
Skrivet av    Jämställda mamman

Artiklar från Familjeliv