Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur tidigt kan de överleva?

Skrivet av Nea
Säkert en vanlig fråga här men jag hittar inget svar tyvärr. I vilken vecka _kan_ ett barn överleva? Jag är nu i v.23+4 dvs v.24- kan de klara sig då? Har för mig att jag sett statisitik vecka för vecka men minns inte var...
Svar på tråden: Hur tidigt kan de överleva?

Här kommer statistik...

....från senaste upplagan av \"Ett barn blir till\": V.23: 44% V.24: 63% V.25: 73% V.26: 81% V.27: 88% V.28: Mer än 90%
Skrivet av    Lotta m. Lucas -01 (31+0) & bebben v.28+1

Tack + fråga!

Tusen tack! Om det står v.23, är det t.ex v.22+5 då? Eller är det v.23+något?
Skrivet av    Nea

sjukvården..

räknar oftast fullgånga veckor, så v 23 menas att du passerat 23+0.
Skrivet av    -Johanna m´ Elliot 050519 + 2 till -

Fler siffror.....

Idag klarar sig praktiskt taget alla barn som väger över 1000 gram, och ca 80 % av dom som väger under 1000 gram.
Skrivet av    Ida29 (med dotter född i v 29)

fast....

till oss sa läkarn att de är för mkt fokus kring vikten, fast visst är de bra att de växt på sig men allt hänger på hur mogna lungorna är enl honom...
Skrivet av    -Johanna m´ Elliot 050519 + 2 till -

oavsett om det är...

för mycket fokus kring vikten så är det så statistiken ser ut. Och det ÄR ändå viktigt med vikten, ju mer de väger desto bättre står de emot infektioner. Men självklart är lungmognaden det allra viktigaste.
Skrivet av    Ida29 (med dotter född i v 29)

Njae...

Det beror på hur man räknar. Att klara sig innebär långt ifrån alltid att de inte fått skador. Tyvärr så är det väldigt lätt att räkna hur många som överlever men jag tillhör de som har ett barn som överlevt men fått skador. Då upptäcker man plötslig att det finns en gråzon....
Skrivet av    Ulrica

nej.

Veckorna är viktigare än vikten. Vår on föddes v28 men vägde hela 1516g. I hans fall var vikten negativ. Så små och outvecklade lungor klarar inte av att försörja en så \"stor\" kropp!!
Skrivet av    Ulrica

finns inget entydigt svar!

OFTAST är vikten viktigare än veckorna, Min dotter föddes vecka 29 (1650 gram) och var stor för sin ålder och i hennes fall var det bra enligt läkarna på Karolinska. Och i inlägget ovan skrev jag bara om hur statistiken ser ut, och den ser ut som den ser ut, oavsett om vikten eller veckorna är viktigast. /Ida
Skrivet av    Ida29 (med dotter född i v 29)

Det där är viktigt

Alltför tidigt födda barn kan man rädda till livet. Diskussionens vågor har ju gått höga dock kring vilket typ av liv man räddar dem till... Det kan man diskutera hur länge som helst, tror jag.
Skrivet av    Malinau

Precis.

Det är lätt att stirra sig blind på att X antal % överlever, de siffrorna säger ju inget om vilket liv barnet får! Dessutom så är det ju så att även om tex. 99% av barnen överlever så hjälper det inte mig ifall mitt barn skulle bli den där sista procenten.... Att det sedan är en otroligt svår fråga huruvida man ska rädda alldeles för tidigt födda barn eller inte... Det är en så otroligt stor och komplex fråga så den tror jag inte man nånsin kan bli helt enig kring! Jag har själv svängt kraftigt i mina åsikter bara de senaste åren...Från att först anse att man inte ska rädda barn alls ifall de inte klarar sig utan hjälpmedel till att därefter anse att man ska göra precis allt för att rädda barnen. Nu har jag däremot börjat tveka igen, just med tanke på vilket liv vissa barn får. Men det är INTE lätt. Inte ens läkarna kan ju säga säkert. Min son skulle i första skedet ( läkarens diagnos under hela första året) få grava skador. Nu 3 år senare är alla läkare glatt överraskade över att han bara har mindre skador. Tänk om inte läkarna hade gjort allt de kunnat, då hade vi aldrig haft den underbare son som vi har idag!
Skrivet av    Ulrica

Har fått samma info som dig..

Min son föddes i vecka 28+3 med en matchvikt på 845gram, något som var positivt i den bemärkelsen att han orkade andas bättre på egen hand. Själva vikten är inte det mest avgörande, utan veckorna, eller till och med dagarna, som jag har fått förklarat för mig. Något som även märktes inne på avdelningen. Yngre barn var mer omogna än de äldre, även fast de yngre ibland vägde mer!
Skrivet av    jenny med Kevin, 041018 (född i v28+3)

Hej!

vet inte exakta siffror men min tjej kom v 24+6 och överlevde,är idag en sprallig 6 åring. Hoppas din stannar ett tag till i magen,lycka till!
Skrivet av    humblebee

Artiklar från Familjeliv