Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Läxor och dyslexi

Skrivet av Maria med 4
Jag är ju helt ny på de thär med dyslexin och vadman kan kräva och så, men igår kom sonen hem med engelskaglosor som han skulle träna på. Eftersom han har dyslexi så behövde han inte kunna stava glosorna utom 2 st. För mig känns det jätteavigt. Det var kanske 10 glosor och antingen måste han väl träna på stavningen på alla eller så slipper han helt. Känns vare sig som hackat eller malet när det bara ska tränas stavning på 2.

Jag har inget emot att han får träna stavning på sina glosor. Jag hade gärna sett att fröken sagt att han skulle träna på att skriva glosorna 4-5 gånger och vi skulle hjälpa honom med stavningen än att han bara skulle träna stavning på 2 st.

Hur gör ni med glosor och sånt?

I förrgår hade han geografiläxa och då hade fröken sagt att hans föräldrar skulle läsa högt för honom. Jag har inget emot att hjälpa honom läsa, men trodde hela meningen med en diagnos var att han skulle få hjälpmedel så att han kunde klara sitt skolarbete på samma villkor som övriga elever. Jag hade hoppats på cd-böcker tex.
Svar på tråden: Läxor och dyslexi

Tycker det låter bra

Precis så har min son gjort med sina glosläxor. Att kunna ett språk handlar ju inte i första hand om stavning, det handlar om ordförråd. Din son övar in tio glosor muntligt, så att han kan och förstår orden. Sedan får han öva stavningen på några av orden för att få en känsla för hur språket hanteras skriftligt utan att det blir för tungjobbat. Min son får ljudböcker nu i sjuan, innan dess har jag hjälpt honom med läsning av texter, då de är ganska korta och jag ansett att han har behövt hjälp med att diskutera innehåll osv.
Skrivet av    Dysdirexi

Kanske inte är så dumt, men

jag inbillar mig att det är bättre att prova skriva alla orden (när det nu inte är fler än 10) även om han skriver av för att känna på stavningen. Men kanske är 10 ord för mycket för att ens känslan för stavningen ska ligga kvar. Jag vet att hans pappa är jättedålig på att hjälpa honom med läxorna och själv har jag ibland svårt att finna tiden just när han har tid mellan fotboll och med 2 småbarn. Därför skulle jag vilja att han fick ljudbäcker elelr liknande som komplement till de vanliga böckerna så han kan träna själv oxkså även om jag kanske kan hjälpa honom en stund senare.
Skrivet av    MAria med 4

Vår son

övar alla glosor skriftligt (brukar oxå ligga runt 10). Det brukar faktiskt gå ganska bra. Han får _alla_ läxor precis som de andra i klassen och lasset har hamnat på oss att vi får hjälpa honom med att ta sig igenom dem. Han fick inte sin diagnos förrän för ca 6 månader sedan (går nu i sjuan) och än har skolan inte kommit igång med hjälp. Förhoppningsvis tar de snart sitt ansvar när vi varit på nästa möte.
Skrivet av    Annette med Nea, Macke och Tess

glosor

Dotterns hade i högstadiet kravet att hon skulle kunna orden, inte stava utan hon skulle skriva ner dom så skulle läraren läsa dom \"fonetiskt\" och se om hon uppfattat ordet rätt. Stava engelska är jättesvårt för en dyslektiker, isfall måste man lära sig att göra en bild av ordet då stavning och uttal inte alls går hand i hand alla gånger. SO, NO och svenska böcker har dottern fått på cd och en Daisyspelare till dom.
Skrivet av    maria65:a

Hej

Själv är jag lärare med en son på 11 år med diagnosen dyslexi. Jag känner igen mig i det du säger.. Du vet kanske hur din son lär in bäst? min son har även det svårt med det auditiva, alltså hörseln, så han blir inte hjälpt av ljudkassetter. Med läxor så blir det lätt både lite av det ena och det andra.. Frågan man måste ställa sig, anser jag som lärare är varför och meningen med läxan eller vad det nu är. Vad ska man lära sig, hur ja det är det som är lärarens UTMANING! Nu ska min son äntligen få genom wittingmetoden lära sig att läsa! Det är bra grejer har själv sett det på andra vuxna dyslektiker!
Skrivet av    Lena

Artiklar från Familjeliv