Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

mat-trassel!

Skrivet av Loppan m Freja + Liten bf 28/11
Är det fler marsianer som stular med maten nu? Freja har alltid ätit allt i princip men nu sen ett par veckor till baks så är det tvärstopp.

Frukt o grönsaker äter hon mer än gärna men mat enligt hennes uppfattning komplett onödigt!!! Det går inte att ställa fram salladsskålen på bordet förrän hon i alla fall smakat på maten, iblnad gör hon inte ens det. Och om hon nu äter en portion mat med god aptit så är det nästan alltid så att om man värmer upp resterna till lunch dagen därpå så rynkar hon på näsan och skjuter ifrån sig tallriken med ett bestämt NEJ. Som om man severat henne sten i en skål typ. Så hon har liksom ingen favoriträtt.

Min plan är att det som serveras är det som bjuds. Jag plockar inte fram något annat när hon inte ens smakar på det hon har på tallriken. Och vi försöker inte tvinga/lura henne att äta heller. Hon måste ju vilja själv. Men det börjar bli lite påfrestande..

Skippar hon lunchen så är ju humöret i botten vid tre-tiden. Mellanmålsdags då? Jaa!! Gröt, smörgås, fil, yoghurt...nä glöm det. Banan och apelsin ja tack. Hur sjutton ska hon få i sig kolhydrater, protein och fett?! Frukt o grönt i all ära men det är ju inget man står sig länge på eller går upp i vikt direkt. Hon har definitivt smalnat av senste månaden även om hon inte för den saken skull är tunn i hullet ännu.

Välling åter hon dock varje morgon o kväll. Phuu..

Är det någon som känner igen detta? Hur gör ni? Tips? Jag anar att det bara är att vänta ut det hela men... ghaaaaa...ÄT UNGE!!!!

Kram och tack för att du tog dig ända hit!
Svar på tråden: mat-trassel!

Sounds familiar!

även Ebba mattrasslar sedan ett par veckor! Visserligen har hon haft ett par rediga förkylnignar under tiden, men dessa har aldrig tidigare påverkat födointaget! Nu är til och med den Heliga Kvällsvällingen på upphällningen (no pun intended)! Det enda som funkar alltid, fortfarande är avokado - men vem kan leva på avokado allena? Annars kör jag samma stuk som du - trugar lite, men passar det inte så får det vara till nästa måltid. Hon har slankat ner sig avsevärt på nolltid... Men i gengäld håller hon på att fylla i sina tandgluggar, och det verkar ömma rejält. Fick tipset att blanda till en banansmoothie - oooohhh vad gott den smakade! - som hon givetvis ratade! Jäkla onge!!!! P.S. Ska du prova sovpåse? Kanske vore nåt!
Skrivet av    Ulrika m. Ebba o 2:an

Nja

Alltså Jennie äter riktigt bra för tillfället men i omgångar så äter hon skitkasst. Hon äter alltid grönsakerna först, ärtor, majs, morötter, broccoli letar hon efter på tallriken. Sen kommer potatisen och sen om man har tur så kan hon äta lite kött också. Kyckling är det som går bäst (och korv). Frukt går också bra och tack och lov så går gröt och plättar alltid ner. Jag försöker ha tålamod i hennes perioder av matstrul, det är ändå inget jag kan göra och är hon sjuk brukar hon få leva på majs och gröt. Det är ju bättre än inget. Är hon frisk och väljer bort maten då får det vara så, hon äter när hon blir hungrig. Fördelen med Jennie är att hon aldrig matvägrar och blir grinig och hungrig sen, matvägrar hon så anser hon sig inte behöva maten. Eller hmm, är det en fördel eg? Hon gnäller ju inte men så är hon ju inte så stor heller :-)
Skrivet av    Ida m Jennie & skruttis bf 26/4

bla bla bla ...

Tja det kankse är tänderna som spökar här oxå. Hon har fyra kindisar helt uppe men det kan hända vara fler på väg?! Det är väl bara att vänta och se. Det där med sovpåse lät faktiskt intressant. Jag har aldrig sett någon \"live\". Men man kanske kan hitta någon beggad för jag har inte lust att punga ut en massa pengar på något som lilla fröken behagar använda i ca 3 minuter... Tradera nästa!
Skrivet av    Loppan m Freja + Liten bf 28/11

Tvärt-om-problem här *långt*

Jonna har liksom Freja alltid, alltid ätit så otroligt bra. Nästan vad som helst utom fil och youghurt har slunkit ner i hennes lilla mage och hon har dessutom glatt gapat till sista skeden är slut. Men för ca 1 1/2 mån sedan va det slut på detta, eller i alla fall så avtog det drastiskt. Hon skulle plötsligt inte äta än det ena än det andra. Grönsaksintaget som förut bestått av det mesta reducerades sakta men säkert till enbart gurka. :( Ett tag ville hon typ bara ha korv, köttbullar och leverpastej. Ev. spiralpasta. *suck* Det enda jag gjorde var att försöka servera det som passade henne så hon fick i sej något. Jag trugade i princip inte alls utan ville att måltiderna fortfarande skulle va ngt positivt! Åt hon extremt lite fyllde jag på med nån flaska välling här och där för humöret helt enkelt. Det viktigaste för mej var att hon åt, inte vad hon åt. Och att hon åt själv med glädje, inte blev itvingad (vilket ju iofs va dödsdömt ändå) Och vet du... nu börjar det sakta men säkert ge med sej! På dagis äter hon helt plötsligt både det ena och andra och även hemma lättar det allt mer. Känns helt enormt skönt! Jag tror det är en fas det här med matvägran och det kommer säkert komma fler sånna faser när skrotungarna vägrar allt annat än pannkakor och glass, eller nått. Men hur man än vänder på det är jag övertygad om att faserna går över av sej själv. Och en unge kan leva bra länge på välling och bananer. :D Så mitt tips är att servera det som Freja vill äta och helt enkelt vänta ut henne. Hon lär nog tröttna på frukt vad det lider och bara längta efter en stor tallrik med falukorv och markaroner! *ler*
Skrivet av    -LillaMy-

Hmmm...

...blev lite knasig titel ser jag. När jag skrev tvärtom vad det i avseendet att frukt och grönsaker går bort här hemma till skillnad från hos er!
Skrivet av    -LillaMy-

Alltid

Emil har ju typ alltid mat-trassel. Det blir extra märkbart när han är sjuk (som nu). Han har aldrig varit stor (lång men väldigt smal) så jag skulle ju gärna få i honom lite extra. Men precis som Ida skrev om Jennie så blir han inte sur om han har vägrat en måltid utan verkar helt enkelt anse att han inte behöver. Mina trix är att fetta på den mat han gillar. Tex nu när han är sjuk så har det funkat med yoghurt. Då har jag blandat fet turkisk yoghurt, havrekli, banan och jordgubb som jag serverat lilla herrn. Då får han i sig lite frukt och fibre samt lite fett. Annars när han är frisk så är köttbullar, makaroner, fiskpinnar och korv favvisarna - men det är inga mängder direkt. Jag försöker undvika bråka kring maten, vill han inte ha så sitter vi kvar ett tag och försöker lite extra, ibland går det med lite bus och lek, men visar han tydligt att han anser att mattid är över så avslutar vi. Viktigast för Emil verkar annars vara att vi äter smatidigt som honom. Som tur var verkar det funka bättre på dagis, dels säkert för att de andra barnen äter och säkert oxå för att han springer runt mer där än hemma. Kram
Skrivet av    EmmaLotta med Emil 13/3

Ständiga matproblem

har vi, fast nu är vi så vana att det inte är ngt problem längre. Lucie äter ungefär 1/4 så mycket som de flesta andra barn jag känner i samma ålder. Vill absolut inte bli matad utan ska bara äta själv. Så har det alltid varit och jag har haft värsta ångesten över att hon inte får i sig tillräckligt. Men på ngt sätt får hon det, även om hon är en liten spinkis så är hon glad och frisk nästan jämt. Vi serverar henne samma mat som vi äter och häller på en rejäl klick smör. Ibland äter hon, ibland inte. Vad hon gillar variera från vecka till vecka, så det är svårt att veta i förväg vad som ska slinka ner. Igår var t ex potatis med äppelmos jättegott, samma mat som hon bara slängde ner på golvet en vecka tidigare. Vänta ut det hela är nog rätt recept, det är vad vi försökt göra sedan hon började äta överhuvudtaget...
Skrivet av    Helena med Lussan och bf 10/2

Artiklar från Familjeliv