Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur göra med dagisavdelningar för tättisarna?

Skrivet av Singoalla m L-03 + I -05
Jag har börjat fundera/planera för dagis för lilltjejen och undrar nu hur ni som har era tättisar på dagis har gjort. Går de på samma eller olika avdelningar? Hur tänkte ni? Finns det ngt som anses bättre eller sämre?
Svar
Mina barn går på skilda avdelningar....
.. men när Love började på dagis så började han på Tuvas avdelning. De gick tillsammans ca 2 mån. Tuva gick sedan vidare till en avdelning för lite större barn. Jag tycker det är bra att de går på olika avdelningar. De får egen tid och egna kompisar mm och är inte tillsammans med syskonet 24 tim om dygnet. De blir lite mer självständiga och inte bara är med syskonet. Det var mina tankar :-)
Skrivet av    Anonym
Mina började
på samma avdelning. Jag hade hellre sett att de gått på olika för att få lite större möjligheter till egna kompisar och aktiviteter. Nu blev det som sagt inte så. De gick på samma avdelning i 1 år, innan Paulina bytte till avdelningen för äldre barn. Så gick de på olika avdelningar (fast samma förskola) i 6 månader innan Simone blev överflyttad till samma. Nu går de på samma igen, men det funkar bra. Kramisar
Skrivet av    Ango m. Paulina -00, Simone -02 & Victor -04
Syskongrupp
Våra tjejer började på dagis samtidigt så det föll sig naturligt att de gick på samma avdelning, och det underlättade massor för oss. De skaffar olika kompisar ändå, samtidigt som de hade gemensamma kompisar också. Jag såg bara fördelar med att ha dem på samma ställe. De är ju ändå syskon och behöver varandra. Våra tjejer hade trygghet i att ha sin syster nära.
Skrivet av    Lena_O
Våra tjejer
har alltid gått i olika grupper, men förskolan är liten, så de har alltid bara haft en dörr mellan sig och dn har ofta varit öppen. JAg tyckte det var bra, för då kunde de få utvecklas lite utan hela tiden vara lillasyster/storasyster. Min äldsta har alltid varit mycket beskyddande och \"stor\" så det har varit bra för henne att få vara yngst ibland. Precis som det har varit nyttigt för lillasyster (som vekligen är _lilla_syster) att få vara äldst ibland. Det hela beror ju på barnens personligheter och på hur grupperna ser ut på förskolan. På vår förskola är de i sina grupper under den \"pedagogiska tiden kl 9-12.15. Resten av tiden är de inte uppdelade alls. Det har varit bra för våra barn att de inte är trötta på varandra när de kommer hem från förskolan:-)
Skrivet av    Cayenne
Samma avdelning
Våra barn går på samma avdelning och för oss har det inte varit aktuellt med nåt annat. Det är bara några år nu som de _kan_ gå tillsammans så då tycker vi att det är bra att de får det. De har delar av dagen gemensamt och kan prata om det och de har trygghet av varandra. SEn har de ändå egna kompisar och leker inte sådär jättemycket med varandra. Dessutom är det skönt att bara ha en lämning/hämtning att sköta och en uppsättning personal att prata med.
Skrivet av    Hanna m. L 00 & E 02
våra tjejer går hos samma dagmamma
och det är en självklarhet för oss. Vi har inte ens tänkt tanken att dela på dom. Vi hade hört dessa frågor förut och därför frågade vi vår underbara dagmamma (som arbetat som dm i över 40 år) hur vi skulle göra (fast vi ändå visste att vi skulle ha dom tillsammans). Hon tycker absolut att man INTE ska dela på syskon! Man ska vara uppmärksam hur dom fungerar i gruppen då dom ändå är sk. \"tätisar\" men hon säger att allt sånt löser sig. Hon har inte någon gång sett att det är dåligt för tätis-syskon att vara tillsammans. Snarare tvärtom! Hon anser att dom mår mycket bra av att vara ihop MEN att man som sagt ska ha i åtanken att dom är \"tätis-syskon\"... Jag tycker att vår dagmammas funderingar är mycket kloka! ; ) Kram, cerlise ps. kan tillägga att vår dagmamma egentligen skulle ha kunnat gå i pension men hon har valt att fortsätta arbeta med barn då hon fullkomligt ä l s k a r barn! = ) fast hon är 67 år gammal och hennes gubbe är 70 så tränar dom mycket tillsammans på både friskis & svettis, e2, ute och joggar mycket + att dom har ett eget företag inne i innerstan. Dom är så fruktansvärt hurtiga och fräscha! Ingen tror att dom är så \"gamla\". Alltså SÅ vill jag också vara när jag är 67!! *ler*
Skrivet av    cerlise
De har
mestadels gått på samma dagis. Sista året däremot började båda på nytt;dottern på sexårs och sonen på nytt dagis iom att vi flyttade. Ser bara fördelar med samma avdelning.
Skrivet av    -Dellen-
Samma!!!
Mina tjejer går på samma avdelning. Var lite fundersam först om det verkligen skulle vara bra eller om dom bara skulle häga efter varandra, men så blev det verkligen inte!!! Dom leker jätte bra med dom andra barnen och ingen av dom är mer eller mindre domenant. Tack vare att dom är så täta så blir det inte heller att den stora känner något \"ansvar\" för den lilla som det lätt kan bli annars (enligt personalen), och den lilla \"förföljer\" inte sin storasyster, utan dom leker superbra både med varandra och med andra!! Enligt fröknarna så fungerar dom mycket bättre att ha ihop än andra syskon som är lägre emellan;) Kan tillägga att dom har många gemensamma kompisar men leker inte alltid med dom samtidigt! En lite kul sak var när dom var där första dan och fröken presenterade dom, så frågade hon den stora tjejen vem som var storasyster, båda svarade hon då! Det svaret stämmer ju ganska bra, för dom är ju lika stora rent fysiskt;)
Skrivet av    mammsen
Så här gick de ..
Sebaztian och Filippa på samma avdelning... Theo hamnade på annan då det var fullt i S och F, men det gick bra ändå. Nu går de ej på dagis. Vi har ställt oss i kö för platser..
Skrivet av    Elizabeth & fyrklövern; lillasyster v.29
Alla tre på samma
Våra barn går på föräldrakooperativ med bara en avdelning (17 barn). För oss har det varit naturligt att inte dela på barnen. Det fungerar också bra med relationerna på dagis, där barnen lyssnar till varandra utan att ta ansvar _för_ varandra och leker både för sig själva, med varandra, med andra barn tillsammans och andra barn var för sig. Anledningen till varför det har känts naturligt att ha barnen tillsammans är att vi är en familj, och som familj lever man tillsammans. De äldsta barnen är nu snart 4 och 5 år, och det är först nu som jag börjar uppfatta ett behov av att sära på dem. Men det är bara på fritiden, där de flesta barnen vi umgås med är i den äldsta flickans ålder och 4-åringen alltid är ett år efter. Här håller vi på att kolla aktiviteter och skaffa nya kontakter för 4-åringens skull, men på dagis så fungerar det fint.
Skrivet av    Lina
Jag skulle inte ha något
emot syskonavdelning men tyvärr så funkar det inte så på vårt dagis.
Skrivet av    LottaJ
Mina..
...kommer naturligt gå på olika. Malte kommer precis byta till \"storbarnsavdelningen\", 3,5 år gammal, när Tore börjar på småbarnsabdelningen nästa höst, nästan 2 år gammal.
Skrivet av    Maja med Malte 030320 och Tore 041113