Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ur & Skur (mat)

Skrivet av B.E.A.
Jag undrar om här finns personal från utegrupper (ur & skur).

På förskolan där jag arbetar ska vi starta upp en uteverksamhet där alla barn 3-6 år är ute en dag i veckan. Då ska de äta lunch i skogen. Vi har funderat hit och dit ang det här med maten.

Hur gör ni med middag ute?
Har barnen med sig mat själv?
Bjuder ni på maten? Hur fungerar det i så fall?
Äter barnen varm eller kall mat?
Vad tycker föräldrarna om maten som barnen äter ute?

Jag är tacksam för all info som jag kan få ang matsituationen för utegrupper.

Svar på tråden: Ur & Skur (mat)

Vi har...

kokerska som kommer till vår uteplats med dagens lunch. Det kan vara allt från soppa, grytor, pankakor, hamburgare och korv med bröd. Det mesta funkar faktiskt. Barnen äter ur större kåsor och dricker mjölk i små kåsor. Lycka till, det är härligt att äta ute med barnen.
Skrivet av    Knytte-fröken

nu jobbar ju inte

jag alls på dagis, men när jag jobbade på lågstadiet hade vi en skogsdag varje vecka och lagade ofta mat ute. Vi hade en mouraka (Vet inte hur det stavas, men det är som en platt wok/stekpanna man ställer över elden. Vi lagade massor av mat på den, förutom korv/hamburgare/kebab i pita, spaghettiwok osv. Gud vad barnen åt!
Skrivet av    -jenna-

Mattermos

2 st. En med tex pasta och en med köttbullar eller båda med pytti panna. En \"kärringvagn\" som en pers. drog med mattermos, bestick, kåsor, muggar, mjölk etc. Funkade bra!
Skrivet av    willow

När jag jobbade på utedagis...

... åt vi ute två dar i veckan. Fredagar hade vi alltid soppa och den person som började jobba vid 11.30 (vi hade lite konstiga scheman) gjorde i ordning soppa, smörgåsar osv i dagisets kök och tog med det i termosar ut till barngruppen. Generellt ska man var mycket försiktig med mattermosar, det är få som håller värmen tillräckligt bra och det är verkligen inte nyttigt att ha maten halvljummen i timmar. Den andra dagen i veckan lagade vi oftast maten ute. Vi grillade, stekte och kokade antingen över öppen eld eller på gasolkök. Ibland hade vi kall mat, pastasallad och liknande, beroende på var vi var. Andra gånger kunde någon hämta mat i dagisköket.
Skrivet av    FD FSKL

Fler svar

Numera arbetar jag inte inom Ur och skur men har varit med och startat flera stycken. Hur gör ni med middag ute? Vi åt varm och god mat som vi hade med ingredienser till från förskolan. Har barnen med sig mat själv?Nej,de hade med sig en liter vatten,bestick och kåsor att äta ur,samt toapapper samt ett sittunderlag att sitta på och ett att ha fötterna på(som vi skickade hem till föräldrarna att diska och fylla på.). Bjuder ni på maten? Hur fungerar det i så fall?Se nedan Äter barnen varm eller kall mat? Båda delarna,beroende på årstid Vad tycker föräldrarna om maten som barnen äter ute? De tyckte om maten,de fick vara med under inskolningsperioden när vi lagade mat ute. Vi hade införskaffat till förskolan,två dubbla smörgåsjärn,en stor Murikkahäll och en kokgryta och två stormkök.Vi hade sedan en låst låda på vår lägerplats där vi förvarade detta.Liksom vispar,soppslev etc,att laga mat och servera med.Vi följde förskolans matsedel och lagade det som stod på matsedeln.Dock hade vi alltid soppa en dag i veckan på vår matsedel och till det bakade vi bröd ute.Skulle vi ha soppa skar den som öppnade det i tärningar och la i påsar.Sedan gjorde vi deg i skogen,har flera bra recept som man kan baka på Murikkahällen. Vi stekte även pannkaka och gräddade pizza på Murikkahällen,precis som hamburgare,kött,fisk.Korv grillade vi i de dubbla mackjärnen,då grillades 20 korvar samtidigt ,när vi gjorde pulvermos gjorde vi det i stormköken, liksom te som vi kokade i skogen på olika örter.Den populäraste maten var ändå grytorna som vi gjorde i kokgrytan där var det allt i ett.Vår kokerska kunde också hjälpa till på så sätt att han kunde skära upp kött och grönsaker så att det bara var att packa ihop det.Vi åt frukt till efterrätt i skogen och gick sedan hem till mellanmålet.Vi var i skogen mellan 9.30 -14.30 och vår huvudarbete var att laga mat den dagen:-)) barnen lekte i skogsmiljön,samlade ved, och sedan avslutade vi med att gå en promenad innan vi gick hem.Sagostunden efter maten hade vi i vindskyddet.Stod det målning på programmet var det också en aktivitet som vi kunde utföra men oftast gjorde vi sådana aktiviteter de andra dagarna när vi inte lagade mat.Vi gick ut på måndagar eftersom barnen var stökigast den dagen och det var vår soppdag och sedan gick vi ut på torsdagen och lagade mat enligt matsedeln.Vi hade inte dyrare matkostnader än andra förskolor (kommunal förskola) och barnen var förvånasvärt friska.Vi lagade även fisk och fick då ofta fiskfileer,som vi lagade i foliepaket,med grönsakeroch potatis.Vi hade även med oss grönsaker i form av morotsstavar,vitkålsbitar etc att tugga på om maten dröjde .Vi byggde upp vår lägerplats allt eftersom och när jag slutade hade vi en diskplats som vi byggt upp, en enkel toalett som vi gjorde i ordning varje gång vi kom dit genom att sätta upp ett duschdraperi etc etc. Det var verkligen roligt att leva ute med barnen i skogen och det var verkligen barnens favoritdagar när vi lagade mat.
Skrivet av    waldorfpedagog

Artiklar från Familjeliv