Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Mjölkallergi eller inte?

Skrivet av Ina m. Elina 8/4 -05
Hej

Hur yttrar sig mjölkallergi på små bebisar?
Ger det alltid utslag på huden?

Jag har en dotter på 5 månader som vi inte vet om hon är allergisk eller inte mot mjölk. Enligt läkaren finns det inget som tyder på att hon är allergisk mot mjölk, men jag vet inte vad jag ska tro. Hon har haft en hel del problem med magen (ont i magen, gaser i magen, dålig i magen) som vi tyckte blev bättre när jag slutade äta mjölkprodukter. Å andra sidan blev det inte _helt_ bra, utan hon har haft ont i magen någon gång då och då ändå.
Hon har aldrig haft utslag eller blivit rödflammig eller liknande.

För ett tag sedan började vi ge ersättning som tillägg till amningen och då valde vi att ge Nutramigen. Dottern tycker dock inte alls om det och eftersom vi inte testat att ge henne något med mjölk på jättelänge, plus att läkaren sa att hon inte trodde att hon är allergisk, så bestämde vi oss för att testa med vanlig ersättning. Vi blandade hälften Nutramigen och hälften Sempers. Först blev det ingen reaktion alls så vi trodde att vi misstagit oss, att hon inte alls är mjölkkänslig, men nästan ett dygn senare fick hon så fruktansvärt ont i magen. Även 2 dygn efter hade hon ont med gasig mage, gallskrek och hade svårt att bajsa.
(Bajset var inte hårt, men däremot grönt.)

Nu undrar vi om reaktionen kan komma så långt efter. Och så funderar vi på om det är mjölken hon reagerade på eller om det var att det var ersättningen i sig... att den är mer hårdsmält än Nutramigenet. (Som hon inte reagerat på.)
Eftersom hon inte tycker om Nutramigen så känns det som att det är synd att fortsätta ge det "i onödan", om hon nu inte är mjölkallergiker. Nu funderar vi på att vänta en vecka och sedan prova NAN ersättning. Det är ju mjölk i den med men jag har hört att den ska vara skonsammare mot magen än Sempers.
Om hon reagerar då med så borde det ju vara mjölken. Om det inte är något annat i ersättningen hon inte tål. Det är så konstigt bara att reaktionen kom så långt efter... *förvirrad*
Kanske har hon bara känslig mage som reagerade på att det var något nytt...? Eller kan det vara något med tarmarna som inte tål ersättningen?

Det känns som att läkaren inte vet så mycket så jag hoppas någon här kan komma med åsikter, synpunkter, tips eller vad som helst.
Svar på tråden: Mjölkallergi eller inte?

Det är inte konstigt att reaktionen

kom så långt efter. Det är så olika hur barn reagerar vissa reagerar med magen tunntarmen och andra först när det är på G ut sas. (tjocktarmen) Många mjölkprotein allergiska barn får en långsam reaktione och reagerar i efterhand så länge som upp till 2 dygn. Jag tycker ni kan prova med NAN oxå på samma sätt som med Semper för den är som du skriver snällare mot magen för de flesta barn. Får ni samma reaktion så prata med läkaren och berätta vad som hänt. Ev kan du ta bort tidskonceptet eftersom läkare fortfarande ofta är dåliga på långsammar reaktioner. Bara berätta att din tjeje fick ont i magen, mycket ont i 2 dygn när ni provat vanlig ersättning och sedan bajsade hon grönt. (Det är förresten vanligt vid mjölkallergi.) De flesta läkare borde godta detta som tillräckligt för att skriva ut nutramigen på recept. Antar att ni nu ligger och betalar?
Skrivet av    Åsa m A&E

Låter som

mjölkallergi som sitter mer lokalt i tarmen. Inte ovanligt att det bara visar sig via mag/tarmproblem. Man måste inte ha utslag mm. Så jag skulle inte ge henne mer mjölk, tycker det låter som en tydlig allergi. Utan fortsätta testa med Nutramigen, om nån månad kan ni blanda den med Solhavre, då brukar tydligen de flesta ha lättare för att acceptera Nutran. Men inte före 6 månader, enligt vad andra fått veta via läkare. Om du scrolalr ner och även läser lite bakåt så finns här mycket information om mjölkallergi. Ibland följer det med fler allergier, ägg och soja är vanliga i kombination med mjölk (men inte tvungna!). Kan vara bra att ha i bakhuvudet.
Skrivet av    Nanna m J99,T02,J06

Jo, vi

betalar fullt för Nutra nu. Pratade med bvc idag och berättade vad som hänt, hon tyckte det var konstigt att inte dottern fått utslag. Vi ska försöka med NAN i helgen och sedan har vi tid hos barnläkaren den 20:e. Om hon reagerar på NAN också så får vi ju köra på Nutra och anta att hon är känslig mot mjölk.
Skrivet av    Ina m. Elina 8/4 -05

Hej

Vår bvc-sköterska skulle ta reda på om man kunde blanda Nutra i Oatley\'s havredryck. Problemet är väl att det innehåller lite salt och det ska ju inte barn under 1 år ha helst. Just nu får vi ha i lite socker i Nutran för att dottern ska äta. Känns inget vidare att ge henne raffinerat socker, om än så lite, men hon behöver tillägget så vi har inte mycket val.
Skrivet av    Ina m. Elina 8/4 -05

Det handlar väl

mer om att det är för starkt för magen när de är under 6 månader, så oavsett vad bvc sköterskan säger skulle jag inte använda det än :-) Det är ju salt i färdig barnmat oxå, så länge man är noga med att hålla nivån låg så tror jag inte det är nån fara. Det går säkert oxå att blanda med rismjölk, undrar om den inte finns utan salt *funderar* Ammar du nåt än? Om du gör det så är ju bästa knepet (som ni kasnke redan testat) att du pumpar ut och blandar myyyycket bröstmjölk med liiiiite Nutra. Och succesivt minskar du på mängden bröstmjölk. Hur länge har ni gett NUtramigen? Det tar sin tid, men ofta så vänjer de sig och blir förtjusta i denna sörjan (i mitt tycke *s*). Min dotter drack det tills hon var 4½ år, som vanlig mjölk använde vi det då. Och hon älskade sin Nutra :-) Och då fick vi oxå truga för att få i det i henne i början :-)
Skrivet av    Nanna m J99,T02,J06

BVC sköterskan verkar

inte veta så mycke. Det är lika vanligt nästan att barnen bara reagerar med tarmen som att de får utslag. Min ena pojke fick bara problem med tarmarna. Den andra bara eksem. Båda var mjölkallergiska och ingen av dem har reagerat med prickar direkt efter att de ätit mjölk . Det har kommit flera timmar efteråt.
Skrivet av    Åsa m A&E

Allergi med tarmsymptom

Mjölkallergi med tarmsymptom hade min son också. Där kom reaktionen något dygn efter intaget. När vi fick komma på pricktest så visade han dock på ägg men inte mjölk. De rutinerade sköterskorna på allergimottagningen menade dock att det inte var sannolikt att han var allergisk mot ägg men inte mot mjölk, så vi började med mjölk och äggrfri kost från den dagen. Efter ett tag med enstaka misstag kunde vi konstatera att han reagerade med tarmen för mjölk och eksem för ägg. Tydlligen är det också vanligt att man inte visar på pricktest om man bara reagerar med tarmen. Var medveten också om att det tar ett tag innann tarmen läker trots allergenfri kost. Det kan ta flera veckor!
Skrivet av    Ylva m F + bf 25/10

Ett dygn

minst, tar det innan vår mjölkallergiske son reagerar med eksem och magknip. Pricktester visar _ingenting_ men allergisk är han. Gå till en annan läkare, en barnläkare eller allergiläkare! (Sonen är också allergisk mot sojaprotein och banan, och får oförklarliga eksem ibland, så det är något mer som vi inte har kommit på än)
Skrivet av    _Karolina_

Kajsas mjölkallergi

sitter i tarmarna och ger inga utslag alls. Kajsa får \"bara\" ont i magen, lös, sur avföring och ljus/vattnig avföring i upp till 2 dygn efter. Jag fick tjata på både läkare och bvc-tant om allergier innan dom lyssnade på mig till slut. Nu har vi köpr 6 månader utan mjölk och det är en helt annan Kajsa som vi har nu om man jämför med humör och liknande. /Nettis
Skrivet av    Nettis m töserna -00 & -04

Artiklar från Familjeliv