Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kvalitet i förskolan

Skrivet av Varelsen
Är så uppgiven. Jag tycker att de flesta ställen har så låg kvalitet. Läser artiklar i tidningen förskolan ibland om tex Trollet i Kalmar och jag läser kursprogrammat från Reggio Emilia imstitutet men när jag kommer ut i "verkligheten" tycker jag att det mesta händer ovanför huvudet på barnen. Det är en hel del skäll på barnen och man gör "som man alltid har gjort". Det finns inga visioner. Ingen nyfikenhet på barnen, ingen respekt för barnen. De dirigeras hit och dit. De uppmuntras att klä på sig själva och sådana saker men sen är det liksom bra med det. "Vem som helst kan väl passa barn. Det behöver man väl ingen högskoleutbildning för." Så ser det faktiskt ut. Jag skäms.
Det verkar som om många som jobbar innom förskolan bara har hamnat där och absolut inte är villiga att titta på värdegrunden tex. Och vad kan jag göra? Jag är inte pedagogisk ledare, jag är bara en vanlig medarbetare som stöter på en vägg av omedvetenhet, tristess och en reaktionär atmosfär som frodas.
Svar på tråden: Kvalitet i förskolan

Ja, men

gå in på snacket för och emot förskola, så kan du läsa om några medvetna förskollärare som brinner för att försvara sitt kompetensområde. En eldsjäl kan förändra hela sin avdelning och smitta av sig på en hel förskola. Det har jag fått erfara. Om man vågar vara så där i ögonfallande duktig och ante-jantig vill säga. Om man inte orkar driva förändringsarbete, så finns det ju alltid de alternativa förskolorna, dit många som \"vill lite mer\" ofta söker sig. Personligen så känner jag igen dina tankegångar, men det finns inte så mycket mer att välja mellan än att förändra eller fly - har jag kommit fram till för egen del.
Skrivet av    Caroline

Har du själv

varit den där eldsjälen som drivit förändringsarbete? Alternativa förskolor? Jag försöker jobba reggioinspirerat men jag har inte hittat rätt förskola.
Skrivet av    Varelsen

På senaste tiden

har jag vågat stå för min kompetens men dessförinnan sökt mig utanför det ordinära. Upplevde enorm skillnad när jag flyttade från småstad till Stockholm. På min sons förskola tillsattes ny föreståndare. Ruskigt kompetent. Hon anställde två förskollärare och en specialpedagog till en krävande avdelning. Gav dem psykologhandledning en gång i veckan. (Antagligen väldigt dyrt för kommunen med all denna kompetens.) Avdelningen förändrades drastiskt. Personalen fick ros i tidningen och allt. Föräldrarna naturligtvis mycket glada. Allt detta inspirerade övriga avdelningar, nu är hela förskolan känd som ett \"superdagis\", där alla inspireras av varandra och ingen avdelning vill halka efter. Och även om det pratas om att denna kostsamma avdelning eventuellt måste läggas ner, så har föreståndaren nu fyra andra enormt högkvalitativa avdelningar. En sådan ledarpotential kanske finns i dig såsmåningom? Själv kommer jag att läsa specialpedagogik. Ps: Såg dig på För och emot Förskola. Välkommen!
Skrivet av    Caroline

Tack, dina ord värmde

trevligt att råkas. Hur är dina kollegor? Du skriver att du börjat stå för din kompestens. Känner du att du når fram till dem? Påverkar du dem? Har du jobbat länge på samma ställe? Har i samma syn på vad ni ska göra? Vad själva uppdraget är.
Skrivet av    Varelsen

Till varelsen:

Ibland ser vi olika på själva uppdraget, men inte så katastrofalt mycket som det kan bli när man läser vissa trådar här *ler*. Om du känner att du sitter fast såsom jag gjorde - och inte får stöd i det du egentligen längtar efter att göra. Leta dig vidare, ge inte upp! Ibland är det jobbigt att gå från konstig anka till svan. Det kan bero på att man är i fel fågelinhängnad. Kanske du måste byta bur. Jag upplever att jag når fram till mina kollegor fullt ut nu. Skriver inte längre än så här, kommer att bli utan dator nu framöver en period. Lycka till!
Skrivet av    Caroline

Artiklar från Familjeliv