Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad bör man göra med rosorna nu i höst??

Skrivet av Christine
Vi är nya på det här med trädgård, flyttade till hus nu i juli, vi har en del rosor i trädgården, och nu undrar jag vad man ska göra med dessa nu innan vintern kommer??
Svar på tråden: Vad bör man göra med rosorna nu i höst??

När den första frosten kommer

(mer ihållande typen av frost) kupar man upp med löv, torvmull eller annat organiskt material runt fötterna på rosorna och låter dem komma till ro. Man skall inte kupa upp runt dem för tidigt, för då kan det bli fukt stående och de ruttnar. Framåt våren när solen börjar steka på, skydda dem med granruskor eller juteväv. När björken har musöron (lövens storlek!) klipper man rosorna och gödslar dem med rosgödsel, chrysan eller något annat långtidsverkande gödsel. Vattna rejält och vänta på att rosorna börjar växa! Jag kan varmt rekommendera att du lånar en bok om rosor på biblioteket, där kan man få information om klippning och skötsel av specifika rossorter.
Skrivet av    TP

Jag handlade...

rosor av en farbror från en plantmarknad, med lång erfarenhet av just rosor... Han sa iaf att man absolut inte skulle täcka med varken torv eller löv (vilket jag gjorde förra året *S*), utan han rekommenderade granris eller täckbark. Anledningen var att det var material som inte suger fukt som sedan blir is... Men det kanske går bra med sådana material om man lägger dit dem senare, så som du beskriver... Då kanske man törs använda löv ändå, ifall jag glömmer att handla tillräckligt med täckbark :-)
Skrivet av    Kattsi

Artiklar från Familjeliv