Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Får en förälder kritisera pedagogens arbetssätt?

Skrivet av Överreagerar jag?
Tja, frågan låter kanske konstig, men hur mycket får en förälder lägga sig i hur pedagogerna arbetar? Jag är förälder och har en del synpunkter på hur förskollärarna arbetar i mitt barns förskoleklass. Negativa saker som påverkar mitt och de andra barnen på ett orättvist sätt, enligt mig då. Jag är själv utbildad förskollärare, dock ej verksam sådan längre. Jag vill inte stöta mig redan med personalen och tro att jag vet bättre för jag själv är pedagog, samtidigt så är det mitt barn de har hand om hela dagarna och som blir påverkad av deras arbetssätt.

Vill helst inte gå in på sakfrågan här, men det handlar bland annat om att de ständigt jäktar och skyndar på barnen, ställer orimligt höga krav på dem plus att som förälder känner man sig inte välkommen att delta i verksamheten. Försökte vara med på fritids en dag när jag hämtade lite innan bara för det(hade sagt från dagen innan), men blev helt ignorerad av personalen, både jag och mitt barn, det kändes att de ville att vi gick hem.

Jag vet att steget från förskola till förskoleklass är stort, samtidigt så måste man ju som förälder få ha insyn i verksamheten ändå tycker jag. För mig är det att bry sig om sitt barn och deras vardag, men jag har kanske fel?

Hur hade ni tagit det om en förälder kom med negativ kritik, på ett konstruktivt sätt? Överreagerar jag? Samtidigt som mitt barn inte vill vara med på vissa saker på grund av detta.
Svar på tråden: Får en förälder kritisera pedagogens arbetssätt?

Svårt!

Jag tror det är svårt att tala med personalen med det, men du kan ju bestämma möte med föreståndaren och ta upp vilka du tycker bristerna är, och så kan hon ha det i åtanke när hon planerar fortbildningsdagar. Kanske kan du tom (om du har gott om tid!) skriva förslag till diskussionsfrågor eller fingerade händelser/dilemman. Jag tror att jargongen på en förskola lätt kan påverkas av hur en personal talar, etc, och kanske har det bara blivit på ett olyckligt sätt. Säkert kommer pedagogerna att tänka anorlunda när de får upp ögonen för hur de gör. (Ofta hjälper det ju att sätta ord på det man gör, för att reflektera bättre)
Skrivet av    Jessika

Självklart måste du få kritisera

Tycker inte alls att det låter bra. Att jäkta på barnen. Om du själv är förskollärare så kan du ju fråga dig hur du såg på kritiserande föräldrar. Stå upp för ditt barn och för vad du tycker. Det kan väl inte bli så fel?
Skrivet av    Varelsen

Artiklar från Familjeliv