Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sova och dagis? *långt*

Skrivet av -LillaMy-
Ni som har skolat in era barn på dagis, hur har sömnen förändrats i och med det? Om den nu har det alls vill säga.

Jonna sover jätteoroligt just nu och har gjort det i flera veckor. Vaknar och är ledsen massor av gånger varje natt och däremellan ligger hon och gnyr lääänge länge som mitt emellan vaket och sovande tillstånd. Men gissa vem som inte sover? Jo mamman såklart. Den gravida flodhästen. *suck* Vi hjälps självklart åt om nätterna men inatt när sambon jobbade 0-7 så fick jag ta hela lasset själv och idag känns det som hela världen roterar. Ändå tycker jag mest synd om lillhjärtat givetvis. Det är ju hon som är så ledsen!! :(

Tippar på att det är mkt intryck att sortera om nätterna nu och kanske drömmer hon en massa? Dessutom så sover hon mindre på dagen, somnar senare på kvällen och vaknar tidigare om morgnarna vilket förmodligen hör ihop med allt.

Är det fler som upplevt detta? Vad gör man annat än går in, tröstar och hoppas att det ska bli bättre? Har försökt att få henne sova inne hos oss i dubbelsängen en det är totalt döfött. Hon har inte sovit en blund där det senaste året och får helt enkelt ingen ro att somna hur trött hon än är. Inte ens när hon var dängsjuk förut och hade skyhög feber ville hon va hos mamma och pappa utan svarade "aaaa" när vi till slut frågade om hon skulle sova i sin egen säng istället.

Min lilla snorpa! Hon som sovit som en prinsessa så länge nu. Knappt så man minns hur det är att ha vaken, ledsen bebis om nätterna. Har helt kommit av mej känner jag. Fortfarande somnar hon dock själv efter de sedvanliga pladdret i sängen och hon är inte alls ledsen när vi lagt henne. Men det forna toppengoda morgonhumöret är som bortblåst. Och inte undra på det, jag är inte heller någon lärka när jag sovit urkass.

Är övertygad om att detta går över men ändå vore det bara så skönt att höra ngn som varit med som samma sak säga: "Preciiiis så var det för oss men efter en månad var allt som vanligt igen" *ler*
Svar på tråden: Sova och dagis? *långt*

Preciiiiis så...

var det för oss :-) Fast för oss var den här perioden från aug tills hon började på dagis :-) Jennie har alltså haft en period då hon sovit mycket sämre. Vaknar på nätterna och gråtit, vaknar tidigt på morgonen och helt enkelt krävt att hennes stackars far som tar nattpasset springer fram och tillbaka mellan hennes rum och vårat. Men nu, sen några veckor tillbaka sover hon som en liten princessa. För oss var det nog kombinationen av tänder och förändringar som fick Jennie att sova dåligt. Förändringar i form av att vi flängde runt som små studsbollar på semestern och Jennie sov sällan mer än 4-5 nätter på samma ställe i rad. I jämförelse med det verkar dagis vara en baggis för lillsnorpan. Håll ut, hon kommer säkert sova bättre snart, allt sånt där går ju i perioder.
Skrivet av    Ida m Jennie & skruttis bf 26/4

Känner igen

Albin sover oroligare på nätterna och kortare på dagarna, men vi har varit beredda på detta eftersom han måste lägga om sin dygnsrytm i samband med dagis-inskolningen. Vissa nätter sover han som en prins, andra är mer oroliga med mycket drömmar (?). Så ni är inte ensamma och jag är helt övertygad om att det är en fas att gå igenom.
Skrivet av    Madde Albin & Simon

Same same...

Selma är helt upp och ner just nu! När hon ska sova ligger hon och sjunger igenom dagens alla dagissånger, favoriten är Kalle Anka satt på en planka. Den kan hon sjunga 10 ggr innan hon somnar. Och precis när hon somnat sätter hon sig käpprak upp i sängen och sjunger: MAMMA, MAMMA! (alltså favvo-raden i Kalle Anka -sången) Sen sover hon igen. Men nätterna... stånk och stön. Tror att jag i natt sov ungefär 45 minuter som längst i ett sträck. Känner mig lätt förvirrad idag. Hon vaknar, eller som du skriver är i halvdvala mellan sömn och vakenhet, hela nätterna. Skriker eller är lessen om vartannat. Ställer sig upp och gråter. Hennes säng står precis brevid vår (enda fördelen med att bo trångt, man är aldrig för långt ifrån för att trösta) och numera har jag märkt att hon lättast somnar om, då hon får lägga sitt ansikte på min handflata. Vilket innebär att jag ligger halvt utanför vår säng med handen in i hennes säng för att få sova iaf 45 minuter. Numera är jag som en robot som vaknar bara Selma vrider sig i sängen. Så även om hon somnar om kan jag ligga klarvaken och vänta på att hon ska vakna igen... Jag hoppas och tror att hon bearbetar alla nya intryck från dagis! och hoppas att detta är en tillfällig nattrutin. Hoppas att få sova i natt! (guuuuuud va man blir gnällig av att inte få sova ordentligt... sorry!)
Skrivet av    Selmas mamma

*ler*

Skönt att ni tagit er igenom det jobbiga och kommit ut på andra sidan med en sovande unge igen. Det inger hopp! :)
Skrivet av    -LillaMy-

Mmm... tippar med på drömmar

Det låter som att Albin och Jonna är på samma nivå. De har ju bägge ställt om rytmen iom dagis. Jättejobbigt att ni oxå har struligt om nätterna men en tröst för oss andra tröttisar att vi inte är ensamma! Hoppas de snart sover gott igen, för allas skull! :)
Skrivet av    -LillaMy-

*nickar i samförstånd*

Mmm... känner igen känner igen. Ibland tror jag att jag inte sovit en sekund på hela natten men det har jag nog trots allt. Jag kan ju ändå stå upprätt om dagarna, men det är knappt ibland faktiskt. Känner så igen det där med att ligga klarvaken och bara vänta på nästa gny. Mamma-problem gissar jag på! Vi får hålla tummarna för att detta är tillfälligt och gå och lägga oss tiiiidigt om kvällarna för att ev. sno några extra minuters sömn. Ack så åtråvärd den är nu alltså. Sover ju sketkass som det är med den här rackarns magen ivägen som gör det svårt att andas och omöjligt att sova på rygg. Detta i kombination med Jonnas natt-knas och mitt ökade sova-behov iom graviditeten är inte direkt ngn höjdare. Önskar jag kunde gå hem imorgon och bara soooova när jag lämnat Jonna på dagis men det går inte alls det. Hunden ska till veterinären och sedan så ska jag och sambon till MVC. Så det är bara att bita ihop och hålla ut! Peppkramar i mass till dej och hoppas att Selma snart är som en klubbad säl hela långa nätterna. :)
Skrivet av    -LillaMy-

Ebba räcker upp handen!

Har vi sovit en hel natt sedan E började dagis den 17:e augusti? Ja, en enda! När hon vaknar på natten, somnar hon då snällt om i spjälisen, som brukligt? Nej, får ap-spel och insisterar på att få sova med mamma eller appa i extrasängen. Då får E ligga på tvären. SJälv ligger man med den för stunden mycket generöst tilltagan flodhästgumpen hängandes utanför och ett par 18-månaders fötter inborrade i mun och halsgrop. Är detta jobbigt? Jajamen! speciellt eftersom hon tajmar det med att simultant få alla 4 hörntänder, vilket visst gör pissont, förorsakar dregelkaskader in absurdum och ilsken nappstrejk. PUH!!!!!! \"This too shall pass!\"
Skrivet av    Ulrika m. krångelfia och illbatting i magen

Been there - done that!

Nu har ju jag lite tur eftersom jag slipper ta det tyngsta lasset på natten, men min dam har också haft det jobbigt sedan dagisstarten + tänder..... Så du har rätt - this too shall pass!! :-)
Skrivet av    Charley

Jodå..

Lilltjejen som har sovit hela nätter sen hon va 2 månader + sovit mycket på dagarna sover nu så uruselt på dagis. hon sover (OM hon sover) mellan 20-30 minuter på dagis! Katastrof! Snacka om trött lill stumpa på em!! Sen på nätterna kan hon gråta och man får gå in och klappa på henne och ge hennes kanin, så är det inga problem. Men det är ju jobbigt så klart! Hoppas hoppas bara att hon kommer vänja sig och sova längre på dagis, för det här kommer urhållka hela hennes sömn reserv + immunförsvar!! :-( Kram Eva
Skrivet av    Eva m Collin å Alice

Känner igen mig

... eller rättare sagt känner igen Elsa i det du skriver. Hon fick en väldigt orolig sömnperiod precis efter dagisinskolningen, tror att jag skrev några långa klagoinlägg här om det *s*. Nu har ju iofs Elsa aldrig sovit lika bra som Jonna, men nog blev det bättre igen efter några veckor. Så hopp finns!
Skrivet av    Carolina med Elsa

Artiklar från Familjeliv