Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Få utbildningen betald?!

Skrivet av Elin
Jag har för mig att jag hört om att man kan få en del av utbildningen (vill bli förskollärare) betald eftersom det är ett bristyrke.. Mer minns jag inte, finns det kvar och hur går man tillväga?
Svar på tråden: Få utbildningen betald?!

Äh,

det har i perioder varit så att kommuner själva skickar sina tex barnskötare till sk 40-poängsutbildningar och vips! - så har det fått kalla sig förskollärare. Irriterande! Med en sådan utbildning får man bara arbeta inom sin specifika kommun. Flyttar du över kommungränsen får du tillbaka din gamla yrkestitel. Men en sådan utbildning vill du väl inte ha? Förskollärarutbildningen är ju på 120 poäng...
Skrivet av    förskollärare

140 poäng

den nya utbildningen är en termin längre, i övrigt idel medhåll
Skrivet av    christina

jaha

va det bara så, nej då var det juh inte intressant.. tack för svar!
Skrivet av    Elin & Tjejerna

Jaha??

Så det räknas inte alls den erfarenheten som \"dessa barnskötare\" lyckats skaffa sig under alla yrkesverksamma år?? Det är ju inte så att en bsk som är nyexad får chansen att validera till förskollärare precis. Du måste ha arbetat ett gäng år, ha högskolekompetens m.m Dessutom gällande det där att man blir fråntagen sin yrkestitel om man flyttar till annan stadsdel, man binder sig ett visst antal år till den stadsdelen som har satsat på ens utbildning. Tycker du nervärderar de barnskötare som får chansen att tillgodoräkna sig den KOMPETENS som man faktiskt får ute i verkligheten. Det finns en del fsk som tror att bara för de har läst si och så många poäng på HÖGSKOLA är de en såå mycket bättre pedagog än en barnskötare som har arbetat i många år. Vad är det som säger det? Du kan väl ha sovit dig igenom halva utb. Nej du, säger som ett gammalt talesätt \"Det beror inte på VAD du är utan HUR du är det.\" Tänk dig för innan du nedvärderar andra yrkesgrupper på det viset. Jag har arbetat med många fsk som borde ha tänkt sig för innan de valde yrke. Alla är faktiskt inte lämpade för att arbeta som pedagoger trots att de har läst \"140 p. på HÖGSKOLA\" Tur att jag har en chef som uppskattar sina barnskötare, för henne är vi alla pedagoger. Sen är det klart att fsk-utbildningen är en bredare och djupare utb. på många plan och det är ju det man har räknat ut att man ska kunna läsa igen genom validering. Resten har man tillgodosett sig genom arbetsår. Och då blir man fsk!! Punkt slut!
Skrivet av    Malin

Oj oj oj!

Nu tolkade du mig nog alldeles fel. Så mycket som jag har försvarat barnskötarnas rätt att kalla sig för pedagoger här inne! Men att kunna bli förskollärare på 40 poäng, är kanske lite väl orättvist även mot barnskötarna. Det är ju nämligen så, att det är en hel del krav på förskollärarnas kompetensområde utifrån - och hur ska du hinna lära dig och tillgodogöra dig detta - med endast två terminer? Skulle det inte kännas obekvämt att inte ha täckning för din titel? Vilka kurser tycker du att barnskötarna inte skulle behöva lära sig? Barn- och ungdomspsykologi ? Pedagogiken? Berätta! Jag tycker att det är enormt irriterande att man genom politiska beslut, genomför på eget bevåg, egna utbildningar, som andra kommuner inte godkänner, (inte heller från högskolan) bortser från krav som andra förskollärare måste tampas med - ekonomiska och akademiska, och gör en lågstatusutbildning: betald, för att man saknar personal. Kanske något för läkarna? Sjuksköterskor med många års arbetslivserfarenhet, får bli läkare efter ett års högskolestudier...(Annars ser man ner på sjuksköterskorna!) Fast det kanske var en dum jämförelse. Vi jobbar ju bara med barn. Och barn är ju egentligen bara barnpassning och kräver ju ingen specialkompetens som andra yrkesgrupper. HÖGSKOLA- tss...sådant snobberi! Larv! Barnskötare skulle säkert kunna få tillgodoräkna sig både praktiktid och annat, men kanske inte 100 poäng! Det innebär ju två och ett halvt år studier! Och cirka 200.000 i studieskulder. Sedan har jag aldrig förstått varför - om man nu känner sig så underskattad som barnskötare och tycker att förskollärare är så prioriterade (orättvist) - varför man inte själv blir förskollärare? Tell me!
Skrivet av    förskollärare igen

Ops!

uppdaterar mig! Tack!
Skrivet av    förskollärare igen

Tänk att

många barnskötare måste gapa så högt om att de minsann är lika bra som fsk-lärare!! Vad kan det bero på??? Själv var jag barnskötare och läste sedan på universitetet till fsk-lärare och jag lovar dig att det är en milsvid skillnad på många sätt - absolut. Och du om man sover sig genom halva utbildningen som skrev så lär man inte få någon examen. Vilken inställning.....???!!!
Skrivet av    Fsklärare fd barnskötare

förstår du inte att

även förskollärare utvecklas hela tiden, så även förskollärarnas kompetens ÖKAR ochså för varje år de arbetar. Håller med fskl fd barnskötare, skillanden mellan bsk och fsk är milsvid, tyvärr så förstår inte alla bsk det utan tror att de genom att arbetar kan lära sig allt som en fskl kan. Alla bsk är inte heller lämpade som pedagoger oavsett hur länge de arbetar.
Skrivet av    eva

tihi....

tyvärr har jag stött på exempel med nyexade förskollärare också, som definitivt inte är lämpade som pedagoger heller....;)
Skrivet av    Maja

Håller helt med...

och börjar bli lite less på diskussionen \"barnskötare kontra förskollärare\"... skulle aldrig ge mig på att överhuvudtaget jmf mig med en förskollärare, hur många år jag än arbetat och hur mycket erfarenhet jag än skaffat mig. Jag tror det handlar om teamwork, bara. Att jag som barnskötare känner mig trygg i mitt pedagogiska ansvar med hjälp av en förskollärare. Allt jag lärt mig har jag inte lärt mig från en förskollärare, men mycket!=) En utbildning ska man aldrig förringa, herregud, det är ju därför det kallas utbildning och man får gå jag vet inte hur många år och skaffa sig studieskulder.... Det kan till och med jag, som \"bara\" är barnskötare (*ironi*) fatta...=) Kram på er och keep up the good work!;)
Skrivet av    Maja

Jo jag kan tala om

för dig varför jag inte väljer att utbilda mig till förskollärare. Jag har arbetat som bsk sedan 1990. Skulle jag sätta mig på skolbänken, ta studielån på som du säger ca 200 000 (Har dessutom redan studieskulder på 130 000) och sedan komma tillbaka till samma arbetsuppgifter? Nej, du såå mycket skiljer det inte i lön mellan titalrna så det skulle löna sig. Tycker ni fsk isf ska lägga mer krut på att få upp era löner om det ska vara attraktivt för oss simpla bsk och andra att vidareutbilda sig. Gällande vad jag skulle vilja \"ta bort\" från kursinnehållet. Jag har två kollegor på mitt arbete som är nyexade fsk. De har alltså läst den nya utb. De är mycket besvikna på sin utb. Det är mycket som de ser nu när de kommer ut i verkligheten som de inte har fått med sig i ryggsäcken bara för att de själva fått välja så mycket under utb. Så det är nog mycket som skulle begövas där också. Du nämnde Barn och ungdomsspsykologi. Jag fick faktiskt det under min bsk-utbildning. Vad vissa fsk glömmer är att vi LÄSER faktiskt ämnen riktade mot barn och pedagogik även i bsk-utbildningen! Dessutom har jag en annan högskoleutb. som både innefattar pedagogoik, psykologi, barn och ungdomar med behov av särskilt stöd m.m.. Som jag sa, på mitt arbete känner jag mig inte underskattad. Tyckte du nedvärderade bsk och deras kompetens med ditt inlägg. Så jag känner mig RÄTT säker i min yrkesroll ändå.. Tack för mig!
Skrivet av    Malin

Nej, kanke

inte \"sover\" men det är olika hur man tar rtill sig kunskap. Dessutom har jag inte behov av att hävda mig mer än mot sådana som hela tiden gömmer sig bakom sin akademisak utb och tror att de är så himla bra för det. Sådana som du brukar vara värst bsk som utb sig vidare till fsk. Det är klart att jag oxå förstår att utb. skiljer sig! Men varför skulle jag ta studielån på flera hundratusen och sedan koma tillbaka till samma arb. uppgifter? Nej, du det lönar sig inte. såå mycket skiljer det inte i lön. Då hade jag ju hellre satsat på en utb. som gav lite mer lön. Tack!
Skrivet av    Malin

Här i stockholm kan..

ens förskolechef rekomendera en till arbetsförmedlingen som väljer ut ett antal per år som får utb. betalt. MEN man får jobba halvtid samtidigt och plugga på halvfart. Får alltså fortf. hel lön. Alltså 8-9 års studier innan man är förskollärare.. Lite väl kanske fast det är flera som gör det så.. En på mitt jobb gör så och hon har svårt att se slutet på utb. plus att det är svårt att hinna med allt.
Skrivet av    willow med sandra

självklart

de finns inom alla yrken, de som itne hör hemma där. men det innebär ju inte att man kan gena till sig utbildning.
Skrivet av    eva

Malin!

Tycker att du ständig motsäger dig själv, det blir tröttande, osammanhängande och svårt att diskutera då: Förskollärarna ska satsa på att få upp sina löner. Fast barnskötare och förskollärare har enligt dig SAMMA arbetsuppgifter. Varför ska då förskollärarna tjäna betydligt mer än barnskötarna? Att läsa barn- och ungdomspsykologi på barnskötarutbildningens gymnasienivå, är ju inte samma sak som att ta högskole- och universitetspoäng. Läser du vårdlinjen på gymnasiet så kan du ju inte känna dig kränkt för att du inte får tillgodoräkna dig allt detta på sjuksköterskeutbildningen. Och vilken annan högskoleutbildning har du som innefattar allt det som du ovan beskrev? Är du inte barnskötare? Du tycker att du är helt trygg i din yrkesroll (men arg och känner dig respektlöst behandlad av somliga som uttrycker åsikter - liknande mina) och vill inte plugga vidare. Men du tycker att om vi förskollärare kämpar för att få upp lönen, DÅ vill du inte vara barnskötare längre - utan plugga till förskollärare. Fast EGENTLIGEN räcker ju den utbildningen som du redan har, för du har ju redan läst barn och ungdomspsykologi, pedagogik och allt det där på barnskötarutbildningen. Det låter ju som om du tycker att barn inte behöver välutbildade pedagoger. Att arbetet med barn egentligen är ett lågstatusyrke som vem som helst kan utföra. Tänk om föräldrar ständigt sa om barnskötare: - Bara leker hela dagarna. Vad är det som de kan, som inte vi föräldrar löjligt enkelt också kan? Då kan jag ju också ha samma lön för jag har också läst en bok i gränssättning, samt en MASSA artiklar i Vi föräldrar. Det är HUR man är, inte VAD man är med barn som räknas. Jag tycker helt enkelt barnskötare är överreklamerade. Har man erfarenhet av föräldraskapet är man MINST lika bra som vilken barnskötare som helst. Två barn och flera års erfarenhet borde ge barnskötarbeteckning tycker jag. Det är ju precis samma sak. Jag känner en barnskötare som beter sig mycket sämre än mig som förälder - och hon ska vara barnskötare. Bara för att man är barnskötare så betyder inte det att man är duktig med barn... Visst är det tröttande? Jag tycker att det är snarare du som ser ner på förskollärare och deras yrkeskompetens. Du vet allt om vad vi läser, att man kan sova sig igenom utbildningen och ändå examineras, att bsk med lätthet klarar av hela lärarutbildningen på ett år. Man häpnar!
Skrivet av    förskoläraren som du adresserade till

Gömmer

sig bakom? Gömmer sig förskollärarna sig bakom en titel? Varför då? Gömmer du dig bakom barnskötarutbildningen? Du låter så otrygg som man kan bli i sin yrkesroll. Till skillnad från fsk fd barnskötare och övriga som man verkligen har lätt att respektera deras syn på kunskap och inlärning för - och då också deras egena självskrivna kompetens som pedagoger. Om det nu är så att du har svårt att tro att barn inte behöver vara ett lågstatusyrke och att pedagogerna inte behöver så mycket utbildning, varför satsar du inte på en annan utbildning som kan ge dig den lön och status som motsvarar dina värderingar och önskemål? Ps: Förskollärare har inte samma uppgifter som barnskötare. Men det visste du förstås allt om innan?
Skrivet av    förskoläraren

Men hallå

Vaddå gömmer sig bakom sin akademiska utbildning ? Och varför säger du att man tror att man är så himla bra för att man har akademisk utbildning? Klart man är bra då :-) man har ju som sagt inte precis sovit sig igenom utbildningen...som du menade tidigare. Bsk som utbildar sig till fsk brukar vara värst skriver du! Ja det är din åsikt - Varför tror du att man utbildar sig till fsk om man redan är bsk? Bara för att gömma sig bakom sin akademiska utbildning??? Oj oj oj. Enligt min erfarenhet är det ganska stor skillnad på hur bsk och fsk jobbar (undantag finns). Bsk är oftar mer inriktade på det praktiska medan fsk på det pedagogiska. På fsk utb fick vi jobba mkt med attityder mot andra människor, förståelse för andra människors situation, ens kulturella identitet osv. Jag har haft jättestor nytta av den kunskapen och jag märker ofta att bsk har svårare att sätta sig in i olika familjers/barns situationer, \"de drar ofta alla över en kam\". Det var bara en av alla skillnader. Du verkar ha väldigt dåligt självförtroende. Jag tycker att du ska utbilda dig till något annat om du ska utbilda dig. Har du barn själv? Är de på förskola? Bryr du dig inte om ifall det finns fsk där?
Skrivet av    Fsklärare fd barnskötare

Är det någon som

nedvärderar så är det ju du!! Jag tycker det är du som skriver osammanhängande och gör konstiga jämförelser. En sak vill jag klargöra, jag ser INTE ner på fsk och deras yrkeskompetens. Det jag säger är att för att arbeta som pedagog är det bra om du först och främst är personligt lämpad, dessutom behöver du kunskaper och en utbildning i botten. På min förskola nöjer vi oss inte med den utbildning och bakgrund (som kan se lite olika ut) utan vi vidareutvecklar oss hela tiden genom försläsningar, lärandegrupper, intressegrupper, studiedagar med ett lärorikt innehåll osv. Man lär sig ju på vägen oavsett om du är bsk eller fsk beroende på hur mycket du är intresserad och hur du tar till dig nya tankar och kunskaper. Ingen blir väl fullärd?`Inte ens om du läst 140 p. på Högskola?? Nej, du har missuppfattat mig där,tycker visst att man ska ha kunskaper, arbete på förskola är inte bara att \"passa barn\". Jag förstår att man inte kan jämföra bsk-utb med fsk-utb. Är bara så trött på fsk som klappar sig på bröstet och ser ner på oss bsk. Som tur är har jag sluppit det på min nuvarande arbetsplats där vår chef ser oss alla som pedagoger med olika bakgrund och kompetenser där vi kompletterar varandra i ett team! Men du är säkert en jätteduktig pedagog ändå.. Orkar inte föra den här diskussionen längre nu. Ingen idé då vi ser så olika på saker och ting... Tack för mig! Jag
Skrivet av    Malin

Tänk vilka

fördomar... Du som har lärt dig så mycket och kan sätta dig in i andras familjers situation... \"Barnskötare drar alla över en kam\" säger du. Och så gör du precis samma ska själv genom det uttalandet!! Som svar på din fråga, Ja, jag har barn själv två stycken varav den ena går i skolan så jag HAR erfarenhet även som förälder. Som förälder har jag tyckt det varit det viktigt att mina barn har haft duktiga pedagoger som har sett barnen och kunnat bedriva en bra verksamhet, oavsett vad de har för bakgrund. Det har inte alltid varit fallet tyvärr. Har du barn själv? Brukar du fråga dina barns pedagoger om deras bakgrund så du vet hur du ska bemöta dem? Till sist, nej! dåligt självförtroende har jag inte! Är ganska trött på den här diskussionen egentligen. BLir bara så trött i bland på vissas attityd som lyser igenom ganska starkt i inläggen. Men det är kanske för att jag inte har den förståesen för andra människor i min utbildning..
Skrivet av    Malin

om

barnskötarna slutade upp med att vara så avundsjuka på förskollärarna så skulle skulle många bli mindre trötta (bla du) Du vill lägga all skuld på fskl men är det inte oftare barnskötarna som har svårt att acceptera att de faktiskt inte har samma kompetens. Jag känner ingen fskl som ser ner på bsk däremot så jobbar jag just nu med många bsk, och de tjatar hela tiden om att minsann kan samma sak som fskl ...(fast det syns inte i verksamheten att de \"kan\" det...) Ingen har samma bakgrund, det har inte några fskl, vi har gått på olika skolor och levt olika liv så att vi är olika och kompletterar varandra har knappast att göra med om man är bsk eller fskl.
Skrivet av    eva

Ja,

ALLA förskolor har väl pedagoger som vidareutbildar sig? Båda yrkesgrupper kan väl bygga på sin kompetens med yrkeslivserfarenhet osv. Skulle de olika yrkeskompetenserna minskas av det? Även förskollärarna fortsätter ju att höja sin nivå genom dessa kuresr, studiedagar eller vad det nu är. Jag ser INTE ner på barnskötare. Jag är bara så trött på alla barnskötare som klappar sig på bröstet och hävdar att förskollärarna ser ner på dem. Som tur är har jag sluppit det på min nuvarande arbetsplats. Där utbyter vi kunskaper och erfarenheter med trygga barnskötare med eget självförtroende, utan hävdelsebehov gentemot oss. Jag är glad för att min chef behandlar oss alla som pedagoger med olika bakgrund och kompetenser där vi kompletterar varandra i ett team! Orkar inte föra den här diskussionen mer nu. Kanske du är en jätteduktig pedagog ändå. Lite i smyg?
Skrivet av    förskolläraren

Inte betald, men...

Jag vet att det är på gång ett förslag om att de som läser till bla. förskollärarare ska premieras på något sätt, då det är ett bristyrke. Ett av förslagen har varit att få en del av CSN- lånet avbetalt. Det var bara ett förslag och inte något beslut det ska bli intressant att se vad de bestämmer sig för.
Skrivet av    Linda, blivande fsk.lärare

Suck

Jag skrev att bsk OFTA drar alla över en kam, okej inte att de alltid gör det.Enligt MIN erfarenhet. Visst har jag fördomar jag med. Det jag menade var att jag lärde mig massor om mig själv och hur man kan se på andra på min utbildning. Ja jag har barn själv, 3 stycken. Jag har alltid vetat vad deras pedagoger haft för bakgrund eftersom jag jobbar som fsklärare i samma kommun. Jag bemöter dem inte efter deras utbildning, utan mer efter hur de har bemött mig och mina barn. Vi har haft både underbara bsk och hemska fsk och tvärtom!!! Vi lägger ner diskussionen va? Vi tycker olika helt enkelt
Skrivet av    Fsklärare fd barnskötare

Artiklar från Familjeliv