Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vilka är tecknen på att ett barn har ADHD?

Skrivet av Anonym
Och är ADHD och hyperaktivitet samma sak?
Egentligen undrar jag om man som förälder kan missa att ens barn har ADHD?
Min mellanson som jag alltid sagt är mitt lugna barn (storebror är MYCKET vildare men fullt normal enligt alla numera) har problem i förskolan. De tycker det "händer så mycket " runt honom. De tycker han inte kan sitta stilla osv och det är klagomål varje dag jag hämtar. Hon tycker inte att han lyssnar på dem och att han inte har någon respekt för vuxna. Jag kan förstå båda argumenten, men jag har inte sett det som något annat än som att pojken är busig och rätt egensinnig. Jag har aldrig ens tänkt tanken att han skulle ha ADHD (vilket de nu antyder). Han kan läsa och nästan skriva. Han har många kompisar och klassas som ledartyp. Han är glad och positiv men kan såklart bli riktigt arg också. Han har en MYCKET stark vilja och blir riktigt arg då han inte får som han vill.
Men han har INGA problem med att sitta stilla och tyst i tex en bil (i över 90 mil), framför en film, då han lyssnar på saga osv.
Jag har upplevt honom som HELT normal (men lite ouppfostrad) men de tycker inte att han är det.

Så - HUR märker man att ett barn har ADHD?
Svar på tråden: Vilka är tecknen på att ett barn har ADHD?

Man känner det på sig

oftast. Och jag får nog , med hänvisning till vad du skriver, hålla med dig. Tycker det låter som en fullt normal kille med spring i benen. Det som utmärker ett barn med adhd är bla hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, svårigheter att styra impulser och att förutse konsekvenser av sina handlingar, tvära humörkast hör till.... Ofta har de svårt att komma till ro och somna..... Så jag tycker inte det låter som att din kille har ADHD ialla fall......
Skrivet av    Nettan

Hej jag

tycker att din son verkar vara en mycket begåvad kille som möjligen inte bemöts på den nivån han faktiskt är på och inte på den nivån som de flesta i hans ålder är på. Om dagis skulle behandla honom litet mer vuxet. Göra honom delaktig på ett sätt som kanske inte är ålders adekvat. Låt dem föra resonemang med honom och be honom om synpunkter samtidigt som de rimligt begär att han skall lyssna på dem. Jag är övertygad om att du får en kille som heltplötsligt blir mer hanterbar. Livligt kommer han nog alltid att vara men om han kan sitta still och lyssna på när någon läser en bok eller lyssna på en talbok så skall du inte vara orolig. Lycka till
Skrivet av    Jämställd pappa

vel.......

Det er ikke alltid at foreldrene kjenner det på seg at noe er galt. Min sønn var/er etter min oppfatning helt normal. Han var ikke spesielt aktiv som yngre, han hadde ingen problemer med å konsentrere seg om eventyr(saga), sitte stille i bil i mange timer eller se film. Men han hadde store problemer med å konsentrere seg om lekser og andre uinteressante saker. Han kunne også bli veldig sint hvis ting gikk ham imot. Men vi som foreldre mistenkte ingenting før vi fikk beskjed fra skolen om at gutten vår ikke klarte å sitte stille (hjemme var han så stille som bare det), han klarte ikke å ta imot beskjeder, han var ukonsentrert...... Min gutt fikk diagnose ADD i fjor. han er 13 år. Jeg sier ikke at din gutt ahr adhd, men det er ikke en selvfølge at det er foreldrene som først aner at noe er galt.
Skrivet av    Kanutte

Artiklar från Familjeliv