Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tänkte vara anonym

Skrivet av mamma till 2 + bonus
och fråga om min lilla bonustjej som är 6 år gammal. Jag vet varken vad hon väger eller hur lång hon är men hon är rätt stor. Om jag förstått rätt så ska barn i den här åldern snarare vara spinkiga än överviktiga och jag är lite orolig för henne och framtiden. Har pratat lite med mannen om detta och han är inne på samma linje - men det HÄNDER ingenting! Vet inte riktigt vad man ska göra. Man bantar ju inte en 6-åring! Hemma hos oss har vi aldrig chips, godis (förutom lördagsgodis och då inte i övermått), läsk och glass så detta får hon inte i sig här. Undviker även juice och saft m.m. med mycket socker i och går aldrig på McDonalds. Vill att mannen ska prata med mamman och höra vad hon tänker. Vill ju göra detta på ett så diskret sätt som möjligt så inte flickan förstår att detta är (kan bli) ett problem.

Har blivit retad lite på dagis och nu börjat i 6-årsverksamheten... Tror hon är väldigt medveten om detta (att hon är större än sina kompisar) men inte bekymrat sig så mycket - och det är ju bra. Men jag vill ändå hjälpa flickan så det inte blir värre längre fram.

Överdriver jag? Var själv ett jättespinkigt barn och var det ända upp i tonåren. Upplevde DET som ett problem med vissa situationer av ret och mobbing som följd och vill inte att lillfickan ska råka ut för samma sak. Samtidigt retas ju barn oavsett... Man kanske bara ska förbereda henne psykiskt att "klara av" sådant.

Usch, jag svamlar. Hoppas ni förstår vad jag är ute efter. Det finns ju även en hälsorisk med övervikt. Kanske man kan ta henne till en dietist?

Svar på tråden: Tänkte vara anonym

rörlighet och sund kost

Det jag har löst om vikt och som kan funka för barn är två saker. 1 Låt barnet röra sig mycket uppmuntra rörelseaktivitet var mycket ute i naturen under helger och gå långa promenader. Låt dotter prova på simning som är en bra sport för lite överviktiga. 2. Gör junkfood till undantag som aldrig äts hemma UTOM när det är fest.
Skrivet av    tänker

Tack för råd.

Problemet är att hon HATAR att gå promenader. Vi har försökt lösa det med typ spark-cykel m.m. men hon hatar verkligen att röra på sig. Har säkert att göra med att hon känner sig tung. Simning kör hon redan med, eller håller på att lära sig simma... Så det är ju bra :) Men man får \"tvinga\" med henne ut trots stön och stånk helt enkelt.
Skrivet av    mamma till 2 + bonus

Skönt att du .....

...bryr dig om henne och tänker på hennes bästa. Jag tycker du ska fortsätta med er sunda linje hemma hos er, det är jätte bra. Men det är ju din mans och mamman som måste diskutera hennes kosthållning hemma där. Kanske kan han på ett positivt sätt utan att klandra henne på något vis få henne att förstå flickans bästa. Känsligt när det inte är ens eget barn. Det är även bra att inte gör flickan mer uppmärksammad på hennes vikt än vad hon själv erfar. Det är bättre att hjälpa henne i det tysta om du förstår vad jag menar. Kanske kan ni åka och simma eller göra någon annan aktivitet när hon är hos er. Lycka till!
Skrivet av    waWa

Tvinga ut henne.

Min 6åring som iofs snarare drar mot undervikt (har varit underviktig). leker ute varje dag på 6års och cyklar, rasar, klättrar, springer dessutom i 1-2timmar varje dag hemma på e.m. kvällen. Så ja jag hade tvingat ut henne. Men även sett till att hon hade kompisar och lärt henne roliga ute-lekar. Hon behöver ju inte ut och promenera. De lekar som brukar passa i denna ålder är Jage Under hökens vingar Dunken Datten Vinken Hoppa hage Hoppa hopprep Hoppa tvist Fotboll Brännboll Basket (korg på garaget?) Inga barn gillar ju att bara gå så på helgen får ni göra utflykter med lupp och kikare. Ta med flora och fauna så du kan slå upp alla saker hon hittar osv.
Skrivet av    Åsa

Det jag menar är att du/ni får

gå ut med henne varje dag hemma hos er. Så kommer hon snart efterfråga lite stimulans även hemma hos mamma.
Skrivet av    Åsa

Det är...

väl bäst att mannen pratar med hennes mamma. Vet ni att det \"slarvas\" med mat och godis och utevistelse hemma hos mamman? Kanske hon också är medveten om problemet och jobbar för samma sak som ni? Tror inte det är bra att ta med dottern till en dietist i den åldern. Det kan ge tecken åt henne att hon inte är bra som hon är. Dessutom är det ju onödigt ifall mamman inte bryr sig, det är väl där hon vistas mest?!
Skrivet av    Carola

Hon är hos oss

runt 2 dagar i veckan, ibland mer. Tror det slarvas en del hos mamman med chips och läsk m.m. på helgerna + godis och glass... Egentligen borde ju inte det vara ett problem om det inte vore så att hon ligger i riskzonen... Det är alla de där småfällorna jag tror man ska tänka på också som typ oboy och mycket juice. Plus att det verkar vara en del småätande mellan måltiderna. Vi försöker verkligen införa bättre vanor utan att för den skull låta påskina att hon har problem, tyvärr tror jag hon är rätt medveten ändå eftersom hon redan blir/blivit retad av sina kompisar.
Skrivet av    mamma till 2 + bonus

Artiklar från Familjeliv