Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lapp-träning...

Skrivet av *Tina*
Min lilla tjej, som nu är 4 månader, föddes med gråstarr på ena ögat och ska nu ha lapp för det friska ögat 2 h per dag...

I början gick det rätt ok, men nu så somnar hon så fort jag sätter på lappen!

Ögat har inte blivit tränat alls på länge nu, för hon bara sover och sover om hon har lappen på.

Jag har provat allt:(

Läkaren sa att det är bara att hoppas på att det blir bättre sen, för annars får hon ju ingen syn alls på det ögat, men så som det är nu så mår hon ju psykiskt dåligt av att ha lappen på...

Någon som har erfarenhet att lappträna små barn??
Svar på tråden: Lapp-träning...

Inte så liten

då min Oliver var 11 månader när vi började och fyller snart 3 år nu. Han var i princip blind på ena ögat då, bättre i dag! Det är bara att KÄMPA på! Jag tror det är bra att fortsätta även att hon är så liten för då vänjer hon sig och ni slipper kanske skrik.
Skrivet av    Marie_AOA

Ja..

..jag försöker verkligen att kämpa på, med när hon somnar på stört så måste jag ta bort lappen, annars kan hon sova hela dagen, helt utslagen:( Men idag lyckades hon ha den i en dryg timma utan att somna:) Jag hoppas så att det ska bli lite bättre, vi vill ju att hennes öga ska bli så bra som möjligt! Har du några bra tips för att underlätta lappträningen när hon blir äldre sedan så vore det toppen:) Tack för ditt svar!
Skrivet av    *Tina*

Längesen jag

tittade in här nu, sorry. Ja, att vara envis och förvilla är A och O. Vi sätter klistermärke på lappen och visar Oliver. \"Titta vad fiiiin jag är nu!\" säger han glatt och visar gärna. Han får välja klistermärke dag för dag. Att göra det till något positivt och roligt tror jag är viktigt, annars blir lappen bara tråkig och jobbig och i vägen. När vi sätter på lappen så \"leker\" vi på den, gör det skoj. Om det t.ex är en bil på klistermärket säger vi \"Nu kommer bilen på ögat, brrrruuuuum\" om du förstår. Så, låt henne vara delaktig. När ni ska på koll så förklara att ni ska till doktorn/ögondoktorn och hon ska titta på ögonen så får doktorn se vad duktig du har varit med lappen osv. :-)
Skrivet av    Marie_AOA

5 månader...

... var vår lille grabb när vi började lappträna. Vi har ökat från 1-2 timmar/dag till nu 5-6 timmar/dag. Det har gått bra, även om det var kämpigt i början. Oskar (nu 1 1/2 halvt år) är nu så van med att han ska ha sin lapp (han vet ju inget annat!) så det fungerar faktiskt bra, även om han river av den någon gång ibland. Jag hoppas och tror att det kommer att gå bättre för er. I vårt fall har det varit så i alla fall. Jag kan inte komma ihåg exakt hur det var i början, men visst sov han med lappen många gånger... Lycka till med lappträningen! Håller tummarna!
Skrivet av    mamma till lilla O (och N)

Tack..

..för tipsen!! Ska komma ihåg det där med klistermärken, och att försöka göra det till en lättsam sak, istället för det jobbiga som det faktiskt är:( Tack!!
Skrivet av    *Tina*

Tack..

..för svar!! Av vilken anledning har din son lapp? Om barnet tex skelar så är det ju lättare med lappträningen, för då ser ju barnet ändå. Min dotter ser ju inget när hon har lappen på, det är väl därför hon somnar:( Men jag hoppas att synen blir lite bättre på det dåliga ögat, så att hon kan se trots att lappen är på...
Skrivet av    *Tina*

Hej igen!

Vår son skelar ganska kraftigt på vänster öga vilket leder till att han endast använder sitt höger öga. Vilket i sin tur leder till att han ser bra med höger öga och tappar i synstyrka på vänster. Vi sätter lapp på hans starka öga och tränar det svaga. Visst ser han när han har lappen på, men mycket sämre... Vilket resulterar i en hel del blåmärken(går in dörröppningar etc) och kladd... Målet för oss är att han skall skela lika mycket på bägge ögonen, d v s växla öga när han tittar. Vi är inte där än, men vi kämpar dit... Lycka till med din lilla tjej. Jag hoppas att det snart lossnar för er.
Skrivet av    mamma till lilla O (och N)

Artiklar från Familjeliv