Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Är hon överviktig?

Skrivet av Anonym
Jag har en dotter som är 4½ och ca 120 cm lång. Hon väger 29 kg och fast vi har försökt strama åt matintagen så är hon fortfarande rultig. Vad säger ni, är hon överviktig? Tyvärr älskar hon att sitta still och leka med sina barbie, att måla etc. Vi försöker få henne att röra på sig så mycket som möjligt, men det tycks inte hjälpa. Jag har sagt till på dagis att de ska kolla så att hon inte äter så mycket.
Åh, vad de tär svårt att veta vad man ska göra. På BVC säger de bara att hon följer sina kurvor - hon har alltid varit stor på alla sätt.
Svar på tråden: Är hon överviktig?

Tittar man på

BVC-kurvorna så ligger hon ju på derast översta kurva på längden. Vikt ligger något högre men med tanke på längden och att BVC inte säger ngt så är det nog inget att oro sig för.
Skrivet av    Akleja

Skulle inte oroa mig

en men om rultig heten inte försvunnit vid 6-7år då kan det vara läge att ta tag i saken. Att vara 4½ och rultig är helt OK:
Skrivet av    Åsa

Tack för era svar!

Jag har försökt intala mig att det inte är så farligt än och vi försöker verkligen göra något åt det, men jag kan ändå inte släppa det- särskilt inte med tanke på att vitken trots detta bara ökar. Och dessutom har vi en i bekantskapskretsen som tycker att vi ska kolla om hennes tillväxt behöver åtgärdas, hon är ju lång också. Men det var skönt att få höra era åsikter, jag ser er som lite experter på området ;-) Tack igen!
Skrivet av    Anonym

Skulle inte oroa mig för hennes vikt

Men om hon gillar att sitta och pyssla och leka inomhus kanske hon skulle må bra av att testa någon aktivitet som fick henne att upptäcka det roliga i att röra sig. Min äldsta dotter går på barndans (balettinriktning) och det är toppen. Kanske kunde det vara ett bra sätt även för din flicka att få utlopp för energi och fantasi. Även om man inte har problem med vikten är dans väldigt bra för kroppskännedomen, balanssinnet och motoriken.
Skrivet av    Monica

Gympa

Hon går redan på barngympa och älskar det, men tack för tipset!
Skrivet av    Anonym

Jag håller inte med

Jag tycker att det låter som att din dotter väger väldigt myket. En 4,5-åring ska inte vara rultig, utan smal, ja nästan mager. Om jag vore som du skulle jag vara väldigt restriktiv med alla former av onyttigheter, samt aktivt vardagsmotionerat mitt barn, dvs mer eller mindre tvingat ut henne på cykelturer och skogspromenader VARJE dag. Det var kanske inte det svar du ville höra, men det är ju för din dotters skull.
Skrivet av    Mimmi

Min son...

är lika gammal som din dotter. Hon verkar ju väldigt stor för sin ålder, men jag skulle lita på BVC. Och vad kan ni göra annat än äta nyttigt och försöka få henne att röra på sig, och det tycks ni ju göra redan! Sonen är 108 cm och väger 23 kg. Han är stadig, men inte tjock. Han har en kraftig benbyggnad som gör att han aldrig kommer att vara så där jättemager som Mimmi skrev om. Vi är restriktiva med allt gott och onyttigt, men utan att gå till överdrift. Tyvärr är han alltid jättesugen på allt sött. Vi har inte påtalat saken för honom, han är för liten. Vi försöker leva hälsosamt, och det är det ju alltid bättre att göra även om man har smala barn. Tilläggas ska att både jag och pappan har fått skärpa oss för att inte vara dåliga förebilder vad gäller godisätande!
Skrivet av    Carola

OJ - vad LÅNG hon är!!!

Hej! Jag har nog aldrig träffat någon som är så lång som 4 1/2-åring. Min kille är lika gammal och är 108 cm och väger 20 kg. (han är också relativt lång för sin ålder...)Han är inte tjock över huvud taget, mycket aktiv, äter MYCKET mat, men har muskler och har inget extra fett. Jag skulle nog faktiskt följa rådet från dina vänner, gå och kolla upp hos någon läkare så att hon inte har något tillväxtrelaterat \"fel\". Jag tror att de kan kolla hur lång hon blir som vuxen genom att mäta och räkna på något sätt. Om det bara var vikten, så gör ni ju redan allting rätt, att TVINGA henne ut att cykla och gå i skogen osv tycker inte jag låter speciellt roligt - det är ju faktiskt ett BARN och inte en HUND som ska rastas!!!! Vi har ju alla olika personligheter och det ska man väl uppmuntra som förälder. Däremot är det en alldeles utmärkt idé att se om hon inte kan hitta någon fritidsaktivitet som hon tycker är riktigt rolig och få in att hon rör på sig lite mer, liksom smyga in det! Dans kan vara en kul sak, eller gympa, eller simning, eller ???? Lycka till!
Skrivet av    Jempa

?

\"kolla om hennes tillväxt behöver åtgärdas\". Vad betyder det rent konkret? Min dotter, 4 år, är också mycket lång. Är lite orolig. (Skulle inte bli glad för kommerntaren \"OJ - vad LÅNG hon är!!!\" se nedan)
Skrivet av    mimmi

Artiklar från Familjeliv