Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Det här med kladd.

Skrivet av bullmamman
Många hävdar att barn måste få kladda med maten när dom äter men jag undrar var gränsen går?

Tex min son som fyller 2 år snart, när han äter hjälper han nästan alltid med fingrarna och plockar upp maten. Efter ett par skedar tycker han att han är färdig. Då kan krånglet börja oftast och det slutar ofta med att jag står bredvid och matar honom. Men eftersom jag oftast sitter och matar lillasyster som är 7 mån bredvid samtidigt så får han klara sig själv en stund för jag vet att han är jätteduktig på att äta själv om han bara vill.

Men om jag då inte hjälper honom att äta efter att han anser att han är färdig så blir det mer och mer mat lite över allt om jag inte tar undan hans tallrik förståss. Osten på mackan ska läggas i ordning flera gånger på glaset, eller på bordet, kladd från maten hamnar ofta bakom hans öron och i håret ruffsar han med händerna ibland. Ofta är det duschen som gäller efter maten alltså. Ändå har vi försökt sätta en gräns att när kladdet går över styr är han färdig, men om han får bestämma själv så får han knappt i sig någonting. Han har alltid varit ganska smal så jag vill ju helst att han äter rejält.

Men som sagt när jag sitter och matar syster samtidigt kanske han plötsligt kladdar på som bara den och jag undrar då vad jag ska göra????

Ofta matar jag syster först och sonen lite senare just för att ha lite koll på honom och kanske få i mig en matbit själv också. Men just det att han äter mer om jag matar honom till slut känns inte rätt. Han är ju snart 2 år och borde kunna äta allt själv på tallriken. Så varför blir det så här, nån som vet???

Det lustiga är att när han är hemma hos farmor eller mormor så äter han jättebra och ordentligt. Ibland säger mormor att han ätit jättemycket mat hos dom. Då blir jag fundersam, varför detta krångel hemma????
Svar på tråden: Det här med kladd.

KAnske

eftersom du ger efter och matar honom när han försöker själv. En tvååring KAN äta själv. Men om du blir störd över hans kladd och matar honom så vet han ju det och räknar med att du gör det ändå, och behöver således inte ansträga sig för att få i sig nån mat.
Skrivet av    Moa

Det går att äta utan kladd

Alla mina barn (4) har ätit på gränsen till nästan inget kladd alls! Det går at lära barn att äta ordentligt utan att kladda ner sig själv och allt omkring vid varje måltid. Visst ska barn få känna på maten, men det finns gränser! Och kladdet är oftast bara förknippat till småbarn, dvs barn under ett åt och strax däröver, innan de lär sig att äta helt själva och utan kladd. Jag vet inte, mina barn har kanske det i generna? För ngt enormt kladdande har jag aldrig sett, visst får jag torka av munnen och händerna efter måltiden, men inte så att jag behöver duscha honom och storstäda golv, bord etc efteråt! Föräldrar idag ger efter för mycket för barnen, är emot \"fri uppfostran\" och att barn ska få göra som de vill och utvecklas i egen takt, och med egen takt menar jag de gånger då barnen BEHÖVER tillsyn, läran och uppfostran, tillrättavisningar, visingar om hur det ska funka! Det går att lära barn att äta utan kladd, och barn blir inte förstörda av lite regler och vett- och etikettlära!
Skrivet av    Mamma till så gott som kladdfria barn

Det är klart det går,

frågan är vid vilken ålder. När de blir tonåringar så har väl i princip alla slutat kladda ner sig när de äter.*s* Min snart 8-åring kladdar även om vi lyckas få henne att äta med bestick. Det har alltid varit så. Hon har varit kladdigast på alla kalas och när kompisar äter här är de mycke renare än hon ... Min 5-åring kladdar inte ner sig alls lika mycket. Ska jag då se det som att vi har varit för \"mesiga\" mot den första? Det vill jag inte gå med på! Barn är olika i alla avseenden - även detta!
Skrivet av    Åsa

Guud, du låter som en gammal...

journalfilm från 40-talet...
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

har bara två tips

Mina barn brukar äta finast i början av måltiden när de är hungrigast. Mitt första tips är att bara ge honom en pytte liten portion så att han äter upp allt själv. Då finns det ingenting kvar att kladda med när han har ätit färdigt och du kan förhopningsvis berömma honom för att han åt en portion så fint och duktigt (utan att leka med maten). Fråga sedan om han vill ha en portion till och låt honom eventuellt lägga upp maten själv om han vill det. Mitt andra tips är att låta honom bli ordentligt hungrig innan maten, då äter han nog mer. Barn är så olika min äldsta dotter kladdade aldrig med maten och hon kunde dricka ut ett fullt 45 cl glas utan att spilla när hon var 1 år. Min yngsta dotter däremot kladdar mycket med maten här hemma men när hon är borta så kan hon också äta hur fint som helst. Det är lite märkligt
Skrivet av    milla

Tack för den du!!!

Det låter som att du anser att vi ger efter för mycket då. Jag kan tala om för dig att här har vi tydliga regler, gränser osv. Jag tror mer på det andra skrivit här att barn är olika, vissa kladdar och en del inte.
Skrivet av    bullmamman

Och du låter som en gammal

sjuk gumma från gamla krigstiden som sitter med tandvärk och ujjar sig och förväntar sig få uppmärksamhet, som aldrig kommer...Hävdar fortfarande att många föräldrar inte vågar sätta gränser utan låter barn få leva ut fritt \"för annars hämmar man deras utveckling\" *Obs ironi!*.......Det går att få barn att äta kladdfritt, men en del föräldrar orkar inte/kan inte få stopp på kladdet, det är bättre att barnet kladdar så slipper man konfrontera problemet ;0(
Skrivet av    Mamma till så gott som kladdfria barn

Varsego

;0(
Skrivet av    Mamma till så gott som kladdfria barn

Det är bättre att lägga...

energin på viktigare saker än lite kladd, tycker jag. Och nej, tandvärk har jag inte och uppmärksamhet har jag tillräckligt.
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

Svartsjuk på lillasyster?

Först om mormor och farmor: jag tror att de vill visa dig att de är duktiga på att ta hand om ditt barn, de vill ha ditt förtroende helt enkelt. Därför kanske de inte i första taget klagar på hur ditt barn har ätit och de kanske också tycker att allt har gått galant. Man har olika perspektiv. Min poäng är att du kanske inte behöver ta det som de säger så bokstavligt. Ta det mer som ett bevis för att de tycker om att vara med dina barn och hjälpa dig med dem. Kladd - var går gränsen? Där du själv sätter den. Hur mycket kladd är du beredd att acceptera? Sätt upp ett mål och försök att tålmodigt och konsekvent hålla den gränsen. Det tar tid, var beredd på det, men genom att konsekvent kräva att din son äter med bestick (om du vill det) och äter själv, kommer han att göra det. Var inte arg och gör det inte till en maktkamp. Försök lirka, och upprepa att du vill att han ska använda skeden, t ex, om och om igen. Men glöm inte att han fortfarande är mycket liten - bara 2 år! Tänk på att det är för sin egen skull man äter och det gäller även små barn. Tänk också på att barn successivt tycks äta mindre när de blir 1-2åringar. En bebis växer ju så det knakar och lägger in därefter. Kanske är din sons aptit normal för hans ålder - en ålder då barn inte växer lika supersnabbt längre. Genom att utesluta småätande mellan målen bör man kunna räkna med att barn äter det de behöver vid måltiderna, som jag ser det. Varför detta händer? KKanske har din son upptäckt att hans lillasyster tar en del av den uppmärksamhet som han själv skulle vilja ha. Och hon får ju uppmärksamhet bland annat genom att bli - ja, just det - matad! Så han har nog satsat på samma sak för att bli uppmärksammad. Kanske kan du ge honom någon annan form av uppkmärksamhet vid måltiderna - beröm t ex när han faktiskt äter själv!?
Skrivet av    anne-charlotte

Har också två barn som ...

har kladdat olika mycket.Vår äldste son var nästa allergisk mot att bli kladdig.Ville torka händer och mun så fort det kommit något utanför.Vi fick nästan lära honom att det inte var farligt att bli lite kladdig.Vår dotter kladdade på ganska mycket och henne fick man distrahera lite när kladdandet blev för mycket ,Numera äter de bägge utan kladd och de är 3,5 och 5,5 år.
Skrivet av    Martina med Gabriel 14/6-05+B-00+V-02

Lite funderingar.

Dels har jag för mig att det ofta är så i 2-årsåldrn att de äter väldigt olika mycket olika dagar.Någon dag äter de kanske nästan ingenting för att nästa dag äta massor.Generellt äter d eväl ofta mindre än de gjort som 1-åring eftersom tillväxthastigheten minskat. Kan ju också vara så att han vet att kladdar han tillräckligt mycket får han din uppmärksamhet och hjälp . Lite förslag på vad du kanske kan prova med är att precis som någpn annan skrev - ge små portioner och kanske flera i stället. - beröm när han äter fint - om han inte verkar hungrig=intresserad av maten ,tvinga inte i honom mer utan kanske ge mellanmålet lite tidigare i stället. - Barn äter ofta mycket bättre hos andra än hemma är MIN erfarenhet och är ganska naturligt. Hoppas du snart får lite skönare måltidsstunder hemma med dina barn!
Skrivet av    Martina med Gabriel 14/6-05+B-00+V-02

Artiklar från Familjeliv