Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad ska jag göra?

Skrivet av Mutti
Jag har mina egna barn(flickor 12 resp.8år) och två styvbarn(pojkar 9 resp.7år). Styvbarnen har växt med bara färdig mat dessutom har ätit oregelbundet under dagen. När de var hos sin mamma, hade de samma matvanor och fick äta godis och kakor närsomhelst de ville. Nu ska de bo jämt hos sin pappa (hos oss) och jag vet inte vad jag ska göra för att förbättra deras matvanor. De är inte alls vana vid att äta tre måltider och plus två-tre mellanmål, utan de vill äta kakor eller godis jämt och de äter inte ordentlig mat. 9-åringen äter varken grönsaker eller frukter förutom bananer, dricker inte ens fruktjuice. Han äter söta flingor 3-4 gånger per dag. Är mycket mycket tacksam för nån tips för att förbättra sådana matvanor!
Svar på tråden: Vad ska jag göra?

Sluta köp!

Sluta köp kakor, godis och söta flingor till dem! Om det inte finns kakor, godis och söta flingor så kan de inte äta sådant. Sen kan du köpa hem lite sådant gott till helgen bara. När det gäller att lära sig tycka om grönsaker så kan du prova att skära olika grönsaker till stavar och servera med en dippsås, de flesta barn brukar tycka att det smakar gott.
Skrivet av    ÅK

Jamen...

det är väl ni som köper hem maten? Låt bli att köpa godis, söta flingor, kakor m.m. Fixa tre nyttiga måltider plus bra mellanmål och erbjud barnen. Svårare än så behöver det väl inte vara?
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

Jo, jag vet....

Jag har faktiskt slutat köpa kakor och godis. När det gäller söta flingor, är det lite svårt att sluta med en gång eftersom barnet som äter flingorna är lite utvecklingsstörd. Ofta gråter, gnäller, skriker mm. de här styvbarnen. Jag faktiskt orkar inte mer med. Tänker nästan servera dem bara färdiga köttbullar, falukorv, eller färdig köttförssås som de älskar. Men det känns för mig att mata dem bara med sådan onyttig mat är en barnmisshandel, för jag vet vilka negativa konsekvenser följer!
Skrivet av    Mutti

Mina styvisar...

...hade samma tendenser när jag flyttade in i familjen. Inga rutiner och matstunderna blev tråkiga för alla med bråk och gnäll. Jag, som ansvarade för mårhållningen, gjorde då helt enkelt matsedel som jag följde till punkt och pricka. Då visste de vad som serverades innan och behövde inte sitta och oja sig när det var dags att äta. Någon dag i veckan hade jag någon av deras favoriträtt men annars fick man äta det som serverades eller vara utan. Vi äter alltid på fasta tider och då ska alla vara hemma (om man inte har något speciellt, ex.vis träning, så man inte kan vara hemma till maten). Låt dem äta söta flingor till ex.vis frukost eller mellanmål, dvs bara EN gång/dag. Ha fika ex.vis en kväll i veckan då ni kan ta någon kaka och lite saft. Det är inte lätt att få barnen att förstå eftersom de fått äta som de vill hos mamman men barn är anpassningsbara även om det tar en tid att lägga om deras matvanor. Det tog inte lång tid innan tjafset vid matbordet upphörde efter att vi infört detta.
Skrivet av    Lena

Re:Mina styvisar...]

Hej! Tack så mycket för tipset! Det känns lite lättare att få hopp att det någon gång kommer att bli bättre med styvbarnens matvanor. Annars jag hade nästan tappat hoppet att de var för gamla att \"justeras om\". Att laga deras favoritmat någon gång under veckan verkar fungera bra, tyckte jag. Så att de inte ska känna sig att det är bara de som måste anpassa sig till nya vanor. Och man ska absolut inte dämpa deras intresse att äta också.
Skrivet av    Mutti

Letade...

...efter denna artikel som en skribent på oäf hittade http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,702292,00.html Tycker att den är bra och säger en del om barns matvanor!
Skrivet av    maria65:a

Men all färdigmat...

är ju inte obyttig.färdiga köttbullar finns ju i olika fabrikat med olika köttinnehål t ex. Om du serverar färdiga köttbullar med fullkornspasta och rårivna morötter är ju inte det någon dålig mat även om jag håller med om att det är lättare att hålla koll på vad barnen får i sig när manlagar maten själv från grunden.Jag lagar det mesta fårn grunden men en del färdigmat smyger sig in ibland här också.Det viktigaste du bör göra tror jag är att vänja barnen av med sötsakerna och det har du ju redan börjat med.Kanske det blir för stor omställning för dem att på samma gång vänja sig av med färdigmaten också.
Skrivet av    Martina med Gabriel 14/6-05+B-00+V-02

Kan inte låta bli att kommentera den :)

Självklart behöver inte barn äta sushi, citrongräs och andra konstiga saker, skulle aldrig tvinga något barn att äta det. Men jag själv är av den uppfattningen att man inte kan säga att man inte tycker om utan att först ha smakat. Sedan finns det andra anledningar till att inte smaka (religon t.ex) men det har inget med våra barns matvanor att göra. När det sedan handlar om glass och godis. Inget barn ska behöva avstå helt men vi vuxna har ansvar att se till att det inte är det ända de äter. Vi har ansvar eftersom de inte förstår konsekvenserna. Vi vuxna har också ansvar för oss själva och vi förstår varför vi inte ska vräka i oss fett och sött, ändå är det många vuxna som väljer att göra det. Men då har vi medvetet gjort det valet. Barnen blir vuxna en dag, det är det som är det fina med livet, och då får de själva styra och ställa över vad de sätter i sig. Liknelserna skribenten till artikeln gör i slutet är rent löjliga. Ingen bra artikel, inte som tips till hur vi ska förbättra barns matvanor i alla fall.
Skrivet av    Lena

Nä...

...inte som tips på hur man ska förändra barnmatvanor men som upplysning att många barn är konservativa vad gäller mat och att barn inte dör av att äta korv och makaroner varje dag. Var själv likadan som barn men intresset för mat började när jag skaffade familj, tyvärr har det inte alls smittat av sig på mina barn som tycker att vi kunde äta mer som \"alla andra\" dvs korv och spagetti och inte bara konstiga saker *s*
Skrivet av    maria65:a

Artiklar från Familjeliv