Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Så smal..

Skrivet av Fanny

Min dotter är så otroligt smal. Hon är nyss 3 år fyllda (13 september), väger 14,9 kg och är 105 cm lång. Hon har ingen rumpa, inget underhudsfett överhuvudtaget, hon ser sjuk ut pga sin dåliga vikt.

Men hon beter sig inte sjukt, hon är ganska pigg och glad så BVC säger ju jämt att allt ser bra ut. Fast barn kan ju vara sjuka även om BVC tycker att allt ser bra ut, för BVC säger ju i princip nästan alltid att vikt/längd ser bra ut oavsett hur lite barnet väger.

Nä, jag svamlar bara runt lite, är orolig för min tjej. Hon är ju långt över normalsnittet på längden, men vikten hänger inte alls med.

Vad är underviktigt egentligen? Är min dotter underviktig? Och är det någon här som på allvar har hört BVC säga att ert barn är underviktigt, eller fått hjälp för att öka på vikten?

Mvh Fanny
Svar på tråden: Så smal..

tangentkrångel...

13,9 kilo ska det vara... Jag måste ha varit för snabb på tangentbordet. 13,9 kg till 105 cm och 3 år gammal (exakt).
Skrivet av    Fanny

Ja mina barn har BVC sakt är

\"underviktiga\". De liggar iofs på samma kurva som på längd nu men då de inte växer tillräckligt på längden och det alltid kommer efter vikten sas oroar sig BVC. Om man har näringsintagsproblem pga av sjukdomar så sackar man först på vikten och sedan även på längden. Så länge hon är pigg och glad och inte stannar i växten så får hon nog så mycket hon behöver. Men det skadar säkert inte heller att \"göda\" lite. Antar att ni redan ger fet mjölk, smör och extra fett i alla mat å då är nästa steg kanske ett tillskott.
Skrivet av    Åsa

Tillskott?

Tack för ditt svar Åsa! Men vad menar du med tillskott? Är det mellanmål du syftar på då? Eller är det något speciellt tillskott och var kan man köpa det?
Skrivet av    Fanny

JAg tänker på energiberikade

produkter som shakes och puddingar som finns att få. Finns säkert andra som kan förklara mer. Vi har inte haft själva men jag har jobbat inom vården och då kommit i kontakt med dem. Minns inga namn dock.
Skrivet av    Åsa

Eftersom du frågar om mellan

mål. Hur många mål äter hon? Förutom att ge fett i allt (potatis, pasta osv. de äter olja, flytande margarin som sås här) så blev vi även rekomenderade att ge fler mål. Så nu äter båda barnen . Frukost, frukt, lunch, mellis, ev. frukt, middag och kvällsmacka dvs 6-7gånger om dagen.
Skrivet av    Åsa

minimax

får vår son... det kan du be att få- det är som oboydryck...
Skrivet av    Tova

Liten tjej här med.....

..hon är idag 9 1/2år och fortfarande liten . När hon var 3 år var hon 95 cm lång och vägde 12.5 kg. Hon har inga allergier och är pigg och glad och det har hon alltid varit. Hon åt aldrig välling eller barngröt som liten, avskydde sånt och gör än, vet inte om det kan ha påverkat. Hur som helst äter din tjej bra och nyttig mat och du lägger till lite extra olja i maten och hon är frisk så behöver du inte oroa dig. Min tjej är liten men precis som hon ska vara. Go , frisk och glad! Lycka till med lill tjejen.
Skrivet av    waWa

Många mellanmål

Hej igen! jag har varit borta en tid pga av sjukdom i familjen, men nu är jag tillbaka. Jo, vi har fett i allt hon äter. Extra flytande margarin på potatisen, extra grädde i mjölken, extra feta såser, olja i pastan, fet mjölk, fet ost, bregott och inga lättprodukter osv. Min dotter äter 8 mål mat om dagen. Först fet yoghurt innan hon går till dagis, sedan frukost på dagis (gröt, smörgås, mjölk osv), sedan mellanmål (frukt och yoghurt), sedan lunch (vanlig dagislunch), sedan mellanmål igen (smörgås och mjölk), sedan middag (extra fet middag hemma), sedan mellanmål igen (en frukt och fet yoghurt) och sist kvällsmat (smörgås och kokt ägg). Hon äter verkligen jättebra, hon äter portioner som är lika stora som mina portioner, men hon går inte upp i vikt ändå. På sin höjd några 100 gram per månad. Mätte och vägde henne igår, då var hon 106 cm och vägde fortfarande 13,9 kg. Hon kutar snabbt iväg på längden. Hon är lika lång som hennes 5-åriga kompisar och hon är bara 3 år (nyss fyllda). Men viktmässigt så ligger hon ju massor med kilon efter. Hennes kompisar väger runt 20 kilo. Fast det kanske inte är något att oroa sig över då hon, som du säger, inte står still på längden! Tack för ditt svar Åsa! //Fanny
Skrivet av    Fanny

Såg precis att du svarat

skulle nog inte oroa mig just för att hon växer på längden. Just de saker som annars ger smala barn som gluten och mjölkallergi eller laktosintolerans brukar även ge längd tillväxtproblem eftersom barnen får brister. Låter som din tjej mår bra men är av den smala typen. Din 3 åring är lika lång som min 6-åring.
Skrivet av    Åsa

Artiklar från Familjeliv