Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Varför använder man omvänd ordföljd till små barn?

Skrivet av Annika m. Emil & Erik
Till vuxna säger man ju "Bit inte i bordet" (om de nu skulle få för sig att göra det.

Till min 1,5-åring säger jag spontant "Inte bita i bordet, Erik". Detta är ju ingen ordföljd man använder till vuxna men jag har märkt att jag inte är ensam om att tilltala mina barn så.

Är det bara för att de säkert ska höra "intet" eller finns det andra teorier om detta?
Svar på tråden: Varför använder man omvänd ordföljd till små barn?

Snabbt ihopsvängd teori

\"Inte bita i bordet\" kan vara en förkortning av \"Man ska inte bita i bordet\" som kanske kan tolkas som en mer generell regel än \"Bit inte i bordet\" som skulle kunna ses som en enstaka tillsägelse (bit inte i bordet vid just detta tillfälle). Gossen kanske behöver en bitring ;-)?
Skrivet av    -Tilia-

Kanske

intressant att notera är också att infinitiv ibland används i stället för imperativ vid uppmaningar/förbud även i andra språk, t.ex. franska och tyska, för att nämna ett par av de vanligare. Exakt vad man i sammanhanget ska göra med denna information överlåter jag dock åt var och en att ta ställning till ...
Skrivet av    Akenanogavos

För att understryka

INTE, det viktigaste i meningen. Det är ju därför vi pratar som vi gör med små barn: det viktiga är att det relevanta når fram, inte att vi har vuxet korrekta meningar. Det finns säkert nån avhandling som helt kokar min teori, men så är det!
Skrivet av    Karinko

För mig låter..

... \"Inte bita i bordet, Erik\" vänligare och mer som en vädjan än det hårdare: \"Bit inte i bordet, Erik.\" Och som Proitavos tror jag att den raka ordföljden har att göra med infinitivet.
Skrivet av    Animisha

det är

INTE som betonas...många sger ju faktiskt bara INTE åt barnet...
Skrivet av    krillo

Negationer

utvecklas i en viss ordning och enligt vissa bestämda mönster, både i barns språkutveckling och i ett språkhistoriskt perspektiv. Nu var det ett tag sen jag studerade just detta, så om nån annan har lust att slå i böcker och verifiera och sånt, så får de gärna göra det :-) men jag kan sätta en slant på att \"inte bita bordet\" kommer på en tidigare plats på den språkliga utvecklingsskalan än \"bit inte i bordet\". När man pratar med barn anpassar man sitt språk efter barnets språkliga nivå och använder grammatiska konstruktioner som ligger närmre de barnet använder och som alltså hör hemma på tidigare utvecklingsnivå rent språkligt. (Det är helt naturligt och helt ok, för att inte säga nödvändigt, om det nu var nån som fick för sig att man inte ska prata \"bebisspråk\".)
Skrivet av    Heather

Hmmm

jag slår gärna i böcker och sånt om du ger mig några relevanta och vederhäftiga titlar! :-) Spontant är jag annars lite skeptisk till denna schematiska framställning, vilket möjligen är ett uttryck för ren okunskap.
Skrivet av    Akenanogavos

Ja det

var ju just det... om jag kom ihåg nån titel så kunde jag ju titta själv... Hade hoppats komma lätt undan... Jaha, har inte så mycket hemma men Sven Strömqvist \"Barns språk\" (1984) kunde kanske vara nåt? Jag vet att det finns litteratur som behandlar ämnet mer utförligt men den finns inte i mitt hem :-)
Skrivet av    Heather

Egentligen

(om jag tänker efter, vilket ju kan vara bra ibland) är det mest sidospåret i sammanhanget som intresserar mig, alltså utvecklingen i språk i stort. Universalier finns ju onekligen och paralleller mellan utvecklingen av hela språk och individers dras ju titt som tätt (på gott och ont). Jag har nu suttit och funderat genom vad jag vet om negationers utvecklingar i olika språk men inte hittat något som passar. Vad jag inte riktigt förstår är vad som skulle vara aktuellt i det här fallet. Det kan väl inte handla om utvecklingen av negationer som sådana, eftersom de är identiska i båda fallen (inte resp. inte) utan det måste väl i så fall handla om någon syntaktisk företeelse också? Nåväl, om du skulle råka minnas någon intressant detalj eller komma på några roliga titlar om negationer i diakroniskt perspektiv lyssnar jag gärna.
Skrivet av    Akenanogavos

Kul

Nej, eftersom jag sett att jag inte är ensam om att uttrycka mig på detta sätt så antog jag att det hörde samman med att man talar till små barn med ljus röst osv. Ska bli spännande att se om det finns någon annan som vet om det finns forkning på det området.
Skrivet av    Annika m. Emil & Erik

Den kastar han bara och jag säger även \"Inte kasta hårda saker\" till honom. ;^)
Skrivet av    Annika m. Emil & Erik

Ja

fast jag tycker det låter så konstigt att bara säga inte. Jag vill ju tala om vad det är jag vill att han ska låta bli också. Det är kanske därför det blir den ordningen på orden. Jag säger \"inte\" för att han ska sluta och sedan lägger jag till vad det är jag vill att han ska sluta med den här gången.
Skrivet av    Annika m. Emil & Erik

ja det är ju BRA

till hunden säger jag bara NEJ och INTE...det går ju ändå inte att diskutera med honom. Jag tycker också att det är helt i sin ordning att säga det starka ordet först...även om man säger orden i \"fel ordning\"...
Skrivet av    Krillo

Om man tar

spår \"utveckling i stort\" först, så har jag letat som hastigast men ännu inte hittat nåt om just detta. Men jag är rätt säker på att jag inte drömt ihop min egen teori, så jag lovar att återkomma om jag skulle hitta nåt som verifierar det jag säger. Om man sen tar spår \"utveckling av negation hos barn\" så visar studier att negationer i början placeras först i en sats (och i vissa fall sist) och att barnet först i senare fas placerar negationen mer korrekt. Det är väl inte så revolutionerande egentligen med tanke på att barn vid tvåordssats-stadiet inte har nåt annat alternativ vid placering av negation :-). Men detta finns alltså kvar även när barnet utvecklat lite längre fraser. Ett stadium som naturligtvis är olika för olika barn och olika språk, då negationer är olika komplicerade att uttrycka rent grammatiskt i olika språk.
Skrivet av    Heather

ja för mig går den då bort

eftersom jag inte orkade traggla mig igenom hela meddelandet trots att det var relativt kort!
Skrivet av    Sue

Jaha, nähä

Skrivet av    Akenanogavos

Artiklar från Familjeliv