Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har aldrig varit på detta snack

Skrivet av Lilla U
men märkte en sak häromdagen som jag tyckte passade in här.

Min dotter (3½ år) var hemma hos en dagiskompis, när jag kom och hämtade henne frågade dagis kompisens mamma mig om min dotter inte tyckte om att leka med dockor..... nja sa jag, hon HAR dockor hemma men jag har märkt att hon föredrar sin tågbana och bilar.
Jag märkte det sa mamman för kompisen ville leka med dockor och min dotter gick in i kompisens storebrors rum och satte sig vid hans bilbana (han är 7år) och frågade om hon fick leka med honom istället *ler*

Det fick hon.....

men det fick mig nästan att undra om det inte är vi vuxna som avgör barnens "pojk - resp flick leksaker"???? bara en stilla undran....

Svar på tråden: Har aldrig varit på detta snack

Ja, men visst är det så!

Små barn har givetvis ingen uppfattning om vad som är rätt eller fel, pojkigt eller flickigt, utan det är något familj, vänner och samhälle förser dem med, på gott och ont. Jag har en son och en dotter och mitt mål är att de ska ha tillgång till alla sortens leksaker och tillåtas leka med de som DE tycker är roligast. Jag tänker inte uppmuntra dottern att leka med bilar och sonen med dockor, men heller inte tvärsom. Fast med en civilingenjör och en mekaniker i familjen så blir det nog lätt att barnen uppfattar att man tycker det är kul när de leker med \"tekniska\" saker.
Skrivet av    Nissa, R-02 och M-04

Tja..

Jeg tror faktisk at noe \"bare er sånn\". Sønnen min har hele tiden hatt mulighet til å leke med dockor, han har valgt biler istedet. Plötsligen ville han bare leke med bilar, traktorer m.m.. Uten at vi oppfordret han til det.
Skrivet av    lurer

Har tre barn

och dotter nummer ett har varit \"pojkflicka\" som gillar att konstruera, brottas & pyssla. Bilar har dock aldrig varit intressant. Hon leker avgjort mest och helst med pojkar och vill se cool ut. Dotter nummer två föddes till \"prinsessa\" - hennes stora nöje på morgonen är att välja ut vackra kläder (= rosa kläder, kjolar och klänningar) och hon kammar sig och hänger på sig all sköns krimskrams. Dockan sitter såklart med på cykeln... Sonen är \"pojkpojke\" - han cyklar, sparkar boll, leker i timmar med traktorer och bilar och blir extatisk över utryckningsfordon. Vi skickade alla leksaksbilar till Bolivia när han var ett halvår eftersom flickorna aldrig rörde dem men det var bara att skaffa nya efter att vi sett hur oändligt förtjust han är i dem:-) Vi tycker att vi lämnat dem med de leksaker som funnits (både pojk och flickleksaker från första början) och de har valt olika. Däremot förknippar jag absolut \"prinsessleksakerna\" och dockorna med flickor och bilarna med pojkar. Det kommer jag nog alltid att göra och det tycker jag är OK... Det är ju bara att se på hur jag beskriver dem: \"pojkflicka\".. osv:-)
Skrivet av    Ullis

Artiklar från Familjeliv