Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

TV-fråga

Skrivet av flaxis
Vill fråga av nyfikenhet: tycker era små barn om att se på tv? Hur mycket, vad ser de...?

Frågar för att vår 2,5-åring har inte fått se på tv de första åren pga att vi inte tror att det är bra för små barn att se på tv utan att de ska få upptäcka verkligheten först (läs rek från barnläkare t ex)

Nu har vi lättat lite på detta och haft på tv:n nångång när det varit fotboll, formel 1 och nåt tecknat för barn.

Sonen tyckte att F1 var intressant eftersom han älskar bilar men annars säger han att "tv är tråkigt, får jag stänga av den?" (Inte oss emot men jag undrar mest om de flesta barn tycker så eller inte)
Svar på tråden: TV-fråga

Min son älskar TV

och vi har tittat ganska mycket och fortsätter titta ganska mycket på TV. Helt ärligt förstår jag inte konflikten mellan TVn och verkligenheten. Min son är iallafall vaken 14 timmar om dygnet - om han ägnar 3 av dem till TV så har han alltså 11 timmar att uppleva verkligheten. Som svar på din konkreta fråga så har sonen alltid älskat tecknad film. När han var runt 2,5 år så gällde Byggare Bob, Molly, Bamse, Pingu, Björnes magasin. Innan dess var det Teletubbies, och lite senare så blev det bl a Brum, Thomas (tåget), Nalle har ett stort blått hus, tecknade Pippi, Karlsson på taket, Dora utforskaren... Nu är han så pass stor att det ska vara häftigt och coolt - och då gäller Turtles, Beyblades, Digimon etc. Så han ser helt enkelt vad som finns på morgonTV på olika kanaler - och ibland Bolibompa.
Skrivet av    KMCB

Min dotter är inte intresserad

alls av tv. Hon är snart 2,5 år och har väl sett sammanlagt 10 min på tv i sitt liv! Hon pysslar, pusslar, \"lagar mat\", tittar i böcker osv istället. Någon gång har jag försökt göra henne uppmärksam på tv, en gång när det var tecknat Nalle Puh (som hon älskar att läsa om). En annan gång var det ett reportage från en djurpark och de visade en liten elefantunge, då hade hon dagen innan varit i Borås och tittat just på en elefantunge och varit väldigt fascinerad av den. Båda gångerna tittade hon till på tvn och kommenterade att \"där är Nalle Puh\" och \"där är den lilla elefanten i Borås\" men sedan slutar hon titta och fortsätter med sitt. Hon är helt enkelt inte alls intresserad och vi tycker att det är lika bra så! Tids nog kommer hon nog att fastna där iallafall och ju längre det tar innan intresset kommer desto bättre tycker jag.
Skrivet av    Mia med Amanda 03

Min tjej

såg inte heller så mycket på tv, det började nog lite smått i den åldern, Lucas, lillebror, tittar massor, tror han lärt sig av storasyster.
Skrivet av    -Selma-

Olika personlighet

Stora tösen, idag 4½, har aldrig varit intresserad av TV - förrän nu! Nu förstår hon handlingen bättre, kan leva sig in i det som berättas, och förstår att längta efter tex nästa avsnitt av Ronja. Lilla tösen, snart 2, är besatt av tv. Bara det rör på sig så tittar hon. Men båda gör gärna något annat samtidigt - bygger lego, ritar, pratar, springer runt... Tv och dvd är underbart när de är sjuka och inte orkar annat. Barnen tittar på Bolli varje dag. På helgerna tittar de en timme ungefär på barnkanalen eller nåt sånt på morgonen. Sen stänger vi av. Lagom är bäst. Lagom tv, lagom datorspel, lagom sitta och rita, lagom springa och hoppa. För lite och för mycket skämmer allt. Tv är inte bara förhatligt, utan stimulerar fantasin, ger inlevelse och man kan lära sig oerhört mycket av program som tex hjärnkontoret. Så förkasta inte tv bara för att det är tv. Välj program istället :)
Skrivet av    Illan

min son 3½

ser i princip bara på bolibompa, är inte särskilt intresserad av TV o det tycker jag är bra. I 2-årsåldern var han mer intresserad o ville se film hela tiden (vilket han inte fick såklart). Det går antagligen i perioder.
Skrivet av    Lisa o Adam 8/2

Jo därför att

Massvis med undersökningar visar att barn som tittar mkt på tv får inlärningssvårigheter och oftare t.ex adhd (info ur i barnets hjärna av Lagercrants). Det är inget påhitt, tre timmar är supermycket tv för ett litet barn.
Skrivet av    Moa med Ella

Och jag kan med lätthet

säga att min son inte har ADHD... ev. inlärningssvårigheter får vi väl se så småning om - han börjar ju inte skolan förrän nästa år. Men jag kan inte påstå att jag är orolig.
Skrivet av    KMCB

Nej

man behöver inte oroa ihjäl sig om allt. Men samtidigt är det ett faktum att små barn inte ska se på tv, äta jordnötter eller honung, leka med kontaktuttag. Sen kan man ju välja vad man vill skita i.
Skrivet av    Moa med Ella

Honung fråga

skulle vara till dig?
Skrivet av    milla mg

Tack för alla svar *imt*

;-)
Skrivet av    flaxis

Leka med elkontakten

gör min son varje dag - jag brukar ge honom en skruvmejsel också... NOT Självklart finns det faror man ska undvika här i livet. Att barn inte ska äta nötter beror på att de inte kan kommunicera till dig som vuxen _om_ det skulle ge en allergisk reaktion. Det är iallafall förklaringen jag fick på BVC för 5 år sedan. Därför ska man vänta tills de år så pass stora att de kan tala om att det \"känns konstigt i halsen\" och man brukar rekommendera runt 3 år i så fall. Men angående TV-tittande så tar jag gärna emot länkar till forskning där det finns någon form av stöd för att det är skadligt för barn att titta på TV. Jag är ärligt intresserad - för hittills har jag bara hittat forskning som inte kan visa på samband mellan TV-tittande och inlärningssvårigheter (eller agressivitet heller för den delen). Den forskning jag hittat kan inte klart säga om det verkligen är TVn som är boven i dramat, eller om det är bakomliggande faktorer (hemmiljö, socioekonomisk status, tidigare inlärningsförmåga) som faktiskt styr barnen till mycket TV-tittande. Så frågan är vad som är hönan och vad som är ägget... Dessutom är det en stor skillnad på vilken typ av TV-program man tittar på... oavsett om man är 12 månader, 5 år eller 12 år. Där finns det t.o.m forskning som visar att lite äldre förskolebarn ligger före i utvecklingen om de tittar på pedagogiska barnprogram...
Skrivet av    KMCB

Hmmm ingen länk - till KMCB

Jag tror att du har helt rätt att forskare inte kunnat bevisa att det skulle vara skadligt för barn över två år att titta på TV, men däremot verkar det som om ganska många neurologer skriver under på att barn under två år inte bör titta på TV alls. Detta beror inte på att det skulle leda till brist på tid att upptäcka verkligheten utan helt enkelt för att hjärnan inte är färdigutvecklad, och att denna enorma stimulans av intryck som kommer från TVn kan skada synapserna i hjärnan. Jag ska genast ut och googla och se om jag hittar någon länk!
Skrivet av    Ika m Samuel o Tilda

Länk

http://www.neuropsychiatryreviews.com/may04/npr_may04_excessiveTV.html Dessa studier verkar ju även visa på samband mellan TV tittande mellan 1-3 års ålder och ADHD symtom utvecklade vid 7 års ålder. Varje timmes tittande per dag mellan 1-3 ökar risken med 10% att utveckla ASHD vid sju års ålder.
Skrivet av    Ika m Samuel o Tilda

Ska titta på den

men det får nog vänta till ikväll... har inte riktigt tid under dagen. Men tack för länken...
Skrivet av    KMCB

Rekommenderar

I barnets hjärna av Lagercrants.
Skrivet av    Moa med Ella

ang. tv tittandet

Jag kan ju faktist säga av egen erfarenhet att det är fel hur många forsknings resultat det än finns. När jag var lite och vi fick våran första videoapparat då tittade vi mycket på engelskspråkiga filmer och tack vare detta så lärde jag mig ett nytt språk (mina syskon och föräldrar förklarade vad som sades emellanåt) så helt fel att titta på tv är det inte utan man kanske ska tänka på vad barnen ser på.
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Ja men visst

finns det inte bara negativa saker med tv. Men det betyder inte att det är ok att använda tv:n som barnvakt för små barn.
Skrivet av    Moa med Ella

nej, men det....

har jag inte sagt heller men jag tycker så att är det riktigt \"pissväder\" eller barnen är lite hängiga skall de få den möjligheten att ta det lite lungt och titta på tv eller film
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Artiklar från Familjeliv