Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Avslappningsmusik på vilan

Skrivet av Fundersam
Det var föräldramöte på mitt barns dagis förra veckan och då tog en förälder upp en sak som jag sedan har gått och tänkt på. På vilan spelar personalen avslappningsmusik, typ flöjt och havsbrus på låg volym. Föräldern tog upp att hon tyckte det var oacceptabelt att det spelades musik när barnen skulle sova. Hon menade att de matas så med olika intryck hela tiden att det behöver vara tyst när de sover. Personalen menade att det hade en lugnande effekt på barnen och att de kom till ro bättre. Dessutom finns det ju ständigt andra ljud runt om, barn från andra avd som leker på gården etc, som kan störa.
Jag har tidigare bara tyckt att det är mysigt med musik på vilan, men nu undrar jag om det ligger nåt i det hon sa. Vad tycker ni?
Svar på tråden: Avslappningsmusik på vilan

Vi vuxna...

... tror ofta att vissa saker MÅSTE vara si eller så, annars är något fel. Barn har inte alla dessa idéer. Om de är trötta och inte spända eller uppvarvade, och personalen skapar en lugn stämning på vilan, slappnar de av, oavsett om det spelas musik eller inte.
Skrivet av    Animisha

japp

men visst kan ju oxo musiken bidra på så s\'ätt att den blir som en signal för barnet att \"nu är det dags att vila\"
Skrivet av    Qanna

Det är väl stor skillnad...

...på skvalmusik och på avslappningsmusik!
Skrivet av    En lärare

Absolut! (imt)

Skrivet av    Animisha

Min erfarenhet..

..är att det går mycket fortare att få en lugn stämning MED musik på låg volym än vad det gör utan.. Det är oftast nåt barn som kommer in senare, eller som är ledset eller ligger och håller på..och för de andra blir det enklare att slappna av och varva ner med musik än enbart de andra barnenns ljud. det är ju inte som hemma då man kan natta ETT barn, utan det kan ju vara en 12-14 stycken i samma rum.
Skrivet av    Lena m_3

Bara jag?

Är det bara jag som tycker att föräldern har en poäng? Jag tycker att det låter som att det är bättre att det är tyst på vilan än att man kör bakgrundsmusik. Jag tycker att mamman har en poäng i att barn idag matas med så mycket intryck och behöver hjälp med att ibland minska på intrycken. Men det är bara en magkänsla jag har.
Skrivet av    maisy

Nja

Jag håller med om att det är för mycket skval och ljudintryck under dagen, så det vore trevlig med ett \"tyst rum\" för lugna lekar och för att titta i böcker. Ingen TV, bandspelare eller dator i det rummet och inga högljudda lekar. DET vore bra tycker jag. Att ha avslappningsmusik vid vilan är däremot inte störande. Min mamma jobbade länge som sjukgymnast, och när hon hade avslappningsgrupper så använde hon sig av bakgrundsmusik. Det viktiga där är att det inte ska vara musik med någon takt. Svårt att förklara, men det ska inte vara musik som ger en impuls av att man ska vilja \"stampa takten\" eller vilja röra sig till den. Just sådan musik som säljs som kontemplativ och avslappningade med naturläten, japanska instrument etc fungerar alldeles utmärkt. Så vissa ljudintryck kan vara bra för att slappna av och somna in, men långt ifrån alla.
Skrivet av    Sjukgymnastdotter :)

På min sons förskola

har de musik på när de sover. Har aldrig tänkt på varför men det du skriver stämmer verkligen bra. På min förskola har vi inte det, barnen kommer till ro ändå. Det kan ju vara så att det varit stökigt och oroligt och då har de testat musik..och sedan fortsatt.
Skrivet av    Cissi med Gustav

Artiklar från Familjeliv