Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

ska barn inte äta honung?

Skrivet av milla mg
Varför då?
Svar på tråden: ska barn inte äta honung?

vad jag har hört

barn under ett år ska inte äta honung för att det kan finnas sporer i honung som påverkar mag-tarmsystemet. Kanske koppling till allergi också? Vet ej mer än så. Tror att det är ok för större barn. Vet ej om det är skillnad om honugen äts \"rå\" eller om den är uppvärmd. Äh jag borde inte svara för jag _vet_ inte, har bara hört men nu skickar jag detta ändå.
Skrivet av    flaxis

Jo, jag tror att du har rätt.

Jag blev lite orolig. min 2 åring smakade för första gången lite honung som jag brukar ha till gröt....och sen hörde jag att barn inte ska äta honung...tack för svaret.
Skrivet av    milla mg

Rekommendationen är väl

att barn under ett år inte ska äta honung beroende på att det kan finnas clostridium botulinum. Spädbarn blir sjuka av det, men inte vuxna. Se http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=9590
Skrivet av    Illan

Vad jag vet

så handlar det om att det har hänt (några få gånger i medelhavsområdet) att sädbarn fått bakterier av honung som de inte klarat av. Rekommendationen kom när min äldsta var liten och då var det ett spädbarn i Italien som dog. Jag tyckte att det hela var lite överdrivet och sökte vad fakta jag kunde hitta då. I det fann jag att man aldrig har hittat den här bakterien hos svenska bin! (det här är ju gaska många år sedan så det kan ju ha ändrats). Så visst var försiktig med honung till de allra minsta. Men vad jag vet aå är rekomendationen något överdriven.
Skrivet av    Sofia*

NJa

All honung innehåller ett ämne som spädbarn ej kan bryta ner och blir sjuka av.
Skrivet av    Moa med Ella

???

Vad är det för ett ämne?
Skrivet av    Sofia*

livsmedelsverket

Detta är kopierat från livsmedelsverkets hemsida. Enligt dem finns inga ämnen i honung som är farliga för småbarn, men det kan i sällsynta fall finnas en bakterie. Precis som jag skrev ovan. Här sägs dock inget om ursprunget på de prover de behandlat men det är möjligt att man hittat svensk honung som varit smittad. \"Förekomst Honung kan vara kontaminerad av sporer från Clostridium botulinum. I publicerade undersökningar av honung har man funnit sådana sporer i 0-16 procent av de undersökta proverna. Intag Det är inte känt vilken dos av sporer som krävs för att spädbarnsbotulism ska uppstå. Från fall med sannolik anknytning till intag av honung har man dock uppskattat att infektionsdosen skulle kunna vara så låg som 10-100 sporer. Gränsvärden Finns ej. Riskbedömning Sporer från Clostridium botulinum kan förorsaka förgiftning hos spädbarn. Denna form av botulism drabbar inte vuxna. Spädbarnsbotulism är en sällsynt, men mycket allvarlig sjukdom, som kan ha dödlig utgång om den inte behandlas. Fall av spädbarnsbotulism med sannolik anknytning till intag av honung innehållande sporer av Clostridium botulinum finns dokumenterade. Känsliga grupper Spädbarn under ett år. Rekommendationer Livsmedelsverket avråder från att ge honung till barn under ett år. \"
Skrivet av    Sofia*

Ok mitt misstag

Har nyligen sett ett avsnitt av cityakuten (tv:n min lärare hahaha) där ett spädbarn blivit sjukt av honung. Trodde det var nåt ämne, men hur som helst ska man INTE ge barn honung alls.
Skrivet av    Moa med Ella

Du ska nog inte

ta en amerikansk underhållningsserie för encyklopedi. Läkarvänner förfasas över hur de i serien hanterar trauma, pratar över huvudet på patienter, drar helt förhastade slutsatser och får fram alla svar med hjälp av magnetröntgen typ där. Skulle INTE vilja bli behandlad på cityakuten om den funnes i verkligheten.
Skrivet av    Illan

Nej men snälla

Det är klart man inte tar allt i en tvserie på allvar, men jag visste sen förut att honung är farligt för barn under ett år, sen uppfattade jag det att det var ett ämne som ALLTID finns i honung av programmet. Så dum är jag inte.
Skrivet av    Moa med Ella

I USA varnar man gravida för att

inta honung pga risk för plötslig spädbarnsdöd. Även när barnen är under ett år avråds det från intag av samma anledning. Så cityakuten är nog inte ute och cyklar. (Serien har dessutom fått flera pris just pga att den är så verklighetstrogen)
Skrivet av    Emma

Artiklar från Familjeliv