Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kan man studera

Skrivet av Annika
och ändå stå till arbetsmarknadens förfogande? Saken är att jag troligtvis blir arbetslös efter årsskiftet men att jag inte vill gå sysslolös. Jag har redan studerat länge och får inget studiemedel mer. Jag behöver inte heller komplettera min utbildning utan detta skulle bara vara för mitt eget höga nöjes skull. Kan jag alltså studera och få A-kassa samtidigt om jag är beredd att när som helst avsluta studierna direkt?
Svar på tråden: Kan man studera

i våran kommun

kan man studera på distans på komvux och stämpla samtidigt! sen kan man läsa på distans fast man jobbar oxå.
Skrivet av    saniainen

Ja oftast

Du får kolla det med ditt fack eftersom de har lite olika regler. Jag hör till HTF och för dem får man studera upp till 75% med bibehållen a-kassa, Man måste ansöka skriftligt och få ansökan godkänd och man måste som du säger lova att man kan bryta studierna och ta ev. erbjudna arbeten. Jag läser 50% distans- perfekt att hålla skallen i form!
Skrivet av    CS

Man får studera

upp till 60% med bibehållen a-kassa, enligt lag, sedan har vissa, som SIF, lite egna regler och tillåter mer och en del a-kassor tolkar lagen på annat sätt, det får man alltid räkna med. Skon klämmer om du går ifrån studier till a-kassa och arbetslöshet, då måste du vänta i 1 år för att få börja studera igen. Om du kommer direkt från skolan till A-kassa kommer du att få skriva på ett intyg på att du inte kommer att studera inom ett år, detta innebär också att om du ex.vis skulle få jobb efter 2 månader på a-kassa och börja studera jämte jobbet, blir du återbetalningsskyldig till a-kassa de 2 månaderna du stämplade. Går du däremot ifrån jobb till a-kassa ska det inte vara några problem men du måste ha ett beslut om tillåtelse från a-kassa. Du måste alltså ansöka om att få studera med a-kassa. Hoppas det gick att förstå lite i alla fall. *s*
Skrivet av    Signe

Åh vad bra!

Gäller detta oavsett vilken a-kassa man tillhör?
Skrivet av    Laboliona m. L&L

Artiklar från Familjeliv