Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur går ett hörseltest till på en 3 åring???

Skrivet av Mamman
Vi har börjat misstänka att vår son hör dåligt pga av att han ej pratar,och har nu fått en remiss till Barn, och det jag undrar är om det har synts på era barn av att bara tittat i örat med ett instrument, eller måste man göra en avancerad undersönkning för att upptäcka om han hör dåligt?

Tacksam för svar.

Mvh Mamman
Svar på tråden: Hur går ett hörseltest till på en 3 åring???

när läkaren

tittar i öronen så kan man få en ledtråd om hur det kommer att bli med hörselmätningen, men man kan aldrig vara säker. Själva hörselmätningen görs av en audionom, hur man gör är lite olika beroende på mognadsgrad hos barnet. Han kommer att få lurar på öronen, och sitta i ett väldigt tyst rum (förälder brukar få vara med), och så får han höra på pip i dessa lurar. Kanske får han trycka på en knapp, men eftersom han bara är 3 år så tror jag han får flytta på klossar eller sätta gubbar i en båt och såna saker. Han flyttar t.ex. en kloss varje gång han hör en signal. Sedan kan man också göra ett test där man testar om trumhinnan rör sig. Då för man in en liten propp i örat och så surrar det och suger lite i örat, och med dessa 2 mätningar kan man se en hel del om hörseln. Men varför har ni fått remiss till Barn och inte till öron-näsa-hals eller direkt till hörselvården? Har ni nån aning om när ni ska få komma? Hälsningar Åsa, mamma och audionom.
Skrivet av    bullen71

Tack för ditt svar.....

Vi har fått remiss både till Barn och öron näsa hals, vi vet ju fortfarande inte varför vår son inte pratar, men det misstänks att han kan höra sämre, därför ska han kollas upp på båda ställena. Mvh Mamman
Skrivet av    Mamman

tycker jag att ni ska börja på öron. Det är ganska enkelt att kolla om han hör ordentligt eller inte och gör han inte det så finns det åtgärder att ta till. Det är svårare att kolla upp det på barn tror jag eftersom han är så liten. Vårt mellanbarn talade mycket dåligt och när hon var 4 förstod bara vi i familjen henne. Då skulle vi få komma till logopeden, men logopeden kräver alltid ett hörselprov innan. Vi gjorde hörselprovet och så visste vi direkt vad problemet var. Hon fick plaströr och talet kom med en jättefart. Så enkelt var det för oss, men det är det ju inte för alla,,,,vi hade tur. (Detta barn har däremot npf). Vår äldsta har däremot alltid talat bra och rent, och klarade bvc\'s hörselkontroll vid 4-årsåldern galant. Hon däremot har en ensidig hörselskada som vi upptäckt för ca 2 år sedan då hon var 12 år. Vi vet inte hur länge hon har haft den hörselskadan och vi vet inte heller hur den kommer att utveckla sig. Hoppas det kommer att gå lika enkelt för er som för oss. Hälsningar Åsa.
Skrivet av    bullen71

Tack en en gång för svar......

Jag ska ringa och höra om vi kan komma till öron först, det var 3 månaders väntetid dit, och till barn fick vi en kallelse ganska omgående. Men det är ju som sagt bättre att kolla hörseln först så man får veta om han hör dåligt, det är mycket som gör att vi tror att det kan vara att han hör sämre. Läkaren på Bvc tittade honom i öronen men såg inget konstigt, fast han sa även att med en sådan vanlig koll syns bara ca 20%. Så det ska bli skönt att få det kollat och se om de hittar något fel. Mvh Mamman
Skrivet av    Mamman

ja

det är inte alla saker som syns vid läkarundersökningne. Det som syns mest där är ju just om barnet har vätska bakom trumhinnan. Men skulle er son har en hörselskada i innerörat så syns ju inte det vid en läkarundersökning, men kan ganska lätt kollas upp av en audionom. Ocj oavsett orsak till att han hör dåligt (om han nu gör det) så är det ju viktigt att få det uppkollat. Det ni kan göra är ju att gå till barn och begära en remiss vidare till hörselvården. Ibland är det det man menar när man säger öron, men där jag bor är öronmottagningen och hörselvården 2 olika saker, med remisstvång till båda. Lycka till. Åsa.
Skrivet av    bullen71

Artiklar från Familjeliv