Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur ska jag göra med...

Skrivet av NenNa m E 040110 + -98, -00
...ettochetthalvtåringen som _inte_ vill pricktestas? Vi var på sjukhuset i tisdags efter att ha väntat på kallelsen i över en månad - och ungen bara tvärvägrade att samarbeta! Hon tyckte det var obehagligt och slog på hela showen för att tala om det. Sköterskan var tydligen inte van vid barn som använder hela registret när man uttrycker sig och hon blev också osäker - vilket E märkte genast... Så snart vi gav upp så var barnet plötsligt glatt kvittrande, vinkande och tittutlekande, så _så_ hemskt kan det ju inte vara...

Hon hade en obehaglig upplevelse på sjukhuset när hon klämt fingret för en månad sedan, och de är klart att detta påverkar - men samtidigt kan jag ju inte lära henne att sjukhus är så otäcka att det går att skrika sig till att slippa åka dit...

Jag känner att det är viktigt att göra pricktestet för att få koll på ungefär hur kraftiga hennes allergier är egentligen - så det är inte ett alternativ att låta bli. Samtidigt kan jag inte hålla fast ett hysteriskt barn bara för att göra testet heller...

Nästa experiment blir att hon får komma dit med sin pappa istället, och funkar inte det heller så provar vi att åka dit när hon sover middag...

Vad ska jag hitta på om inget av detta fungerar? Det finns ju gränser för hur mycket tid vi kan ta upp i sjukvården - och gränser för hur mycket ledigt jag kan ta från jobbet....
Svar på tråden: Hur ska jag göra med...

Kanske

Om ni skaffar detaljerad information om hur testet går till, och så imiterar ni det hemma på fejk massor med gånger innan ni åker dit, nästan så det blir en rutin? Kanske kan någon av er fejka ett test på sjukhuset tom och förbereda innan \"nu gör jag detta och sen vill sköterskan också prova\".
Skrivet av    Pallas

Jag ångrar att vi gjorde det på dottern.

Om ni tycker att det är nödvändigt att göra detta, så hittar ni nog nåt sätt att få det gjort, i värsta fall våldhålla den hysteriska dottern. Och om ni misstänker att dottern har någon livshotande allergi förstår jag att det är absolut nödvändigt att få detta prov gjort. Men jag vill gärna berätta om min erfarenhet. När vår nu äldsta dotter var drygt ett år hade hon i flera månader kräkt upp all fisk som hon åt. Vi hade undvikit fisk i perioder, men det hjälpte inte. På barnmedicin föreslogs ett pricktest. Visserligen skulle det inte säga något säkert om ev. allergier, det går det inte att göra på så små barn, men det skulle kunna ge en vägledning. Så vi tyckte att det verkade viktigt att göra. Vår dotter hade inga negativa erfarenheter av sjuksköterskor eller mottagningar och till en början gick det bra. Men hon gillade inte att bli fasthållen och när hon blev stucken var det inte bara på henne som tårarna rann. Hon skrek hysteriskt! Jag tyckte det var jättehemsk och jag kände mig hemsk som utsatte henne för detta. Att det gjorde ont var det ingen tvekan om. Dessutom var det helt i onödan. Testet visade ingenting, vilket inte heller betydde någonting. Hon kunde bli allergisk, det behövde inte synas på testet. Eller så skulle hon inte bli allergisk. För mig var detta bara en stund helt onödig plåga för min dotter, som jag förstår det, bara för att lugna oss föräldrar och hade jag vetat innan hur provet skulle göras hade jag inte gjort det. Alternativet för oss hade varit att vänta några år, tills dottern var tillräckligt stor för att förstå varför det skulle göra ont. På den tiden hade vi förstå också hunnit märka att dottern inte var allergisk mot fisk. En tanke slog mig nu: Kan ni inte höra om det finns något lugnande som dottern kan få eller om det möjligen går att använda bedövningssalva?
Skrivet av    Vildänglarnas mamma

Aha, är det riktiga stick alltså?

Ja, då var inte min idé ovan så mycket bevänt med ju... Men bedövningssalva är kanske ett bra tips.
Skrivet av    Pallas

Så här har vi gjort...

..men nu är Elias väldigt snäll förvisso och har aldrig protesterat speciellt. Men för det första så är det en barnsjuksköterska, dvs van vid barn. Hon pratar först med barnet som hela tiden sitter i mammas knä (dvs mitt) sedan visar hon allt som hon ska använda, berättar hur hon ska göra. Sen berättar hon att \"nu kommer mamma hålla din hand lite. Så smörjer hon på en bedövningskräm, väntar några minuter, och sedan berättar hon för barnet vad hon gör samtidigt som hon gör det, jag visar inte minsta osäkerhet, utan håller hans arm så han inte ska kunna rycka till armen vid sticken. Hon är vänlig men bestämd, allt går fort. Själva pricktestet går på mindre än en minut, Sedan är det bara att vänta på reaktionerna. Så gör vår allergisköterska och det har aldrig varit några problem med vare sig Elias eller Cassandra ( och hon kan ställa till ett väldigt ståhej). Så jag skulle råda att du hittar en van sjuksköterska som är pedagogisk men bestämd, på samma sätt som du är bestämd. Att nu genomför vi detta oavsett.
Skrivet av    Wondergirl

Problemet är nog...

...inte själva testet, utan snarare sjukhusmiljön. Men tipset att prova en massa gånger först är nog inte alls fel! Tack!
Skrivet av    NenNa m E 040110 + -98, -00

Precis

Det var så jag hade förväntat mig att det skulle gå till - men Ella fick ett utbrott direkt vi kom in i rummet - sköterskan hann aldrig ens börja med testet - och sedan blev hon tillräckilgt skärrad över att Ella var så upprörd att hon inte kändes särskilt trygg och bestämd längre... Jag känner lite risken att Ella kommer att lära sig att hon kan skrika sig ur allt obehagligt om vi låter henne göra om detta...
Skrivet av    Nen Na

Jag känner att...

...vi är tvugna att göra testet eftersom hon fått såpass allvarliga reaktioner på ofrivilliga provokationer att jag vill ha en slags indikation på hur allvarligt det är. Jag ska höra om det finns något lugnande hon kan få innan. Tack!
Skrivet av    NenNa m E 040110 + -98, -00

göra någon annanstans?

Om det är sjukhuset hon inte gillar, kan ni inte få göra det på bvc eller vårdcentralen? Vi har gjort pricktest (som inte visade mjölkallergi eller annan allergi, fast hon inte tål mjölk) och det var inte på sjukhuset i alla fall. Jag var inte med, men jag tror att det var på barnmedicin, som låg mitt emot bvc. Bvc är ju betydligt trevligare miljö för barn än sjukhuset i alla fall.
Skrivet av    Veronika

Javisst!

På vår dotter ritade sköterskan sex ringar och droppade sedan olika allergener i var och en av dem. Sen måste ju dessa nå in i kroppen på nåt sätt och då stack hon med en nål i var och en av dem. Och det var det jobbiga, eftersom det inte, som vid en vaccination, bara var ett stick och sen blev det kram och tröst, utan hon måste uthärda alla sex sticken. Hu, vilken hemskt minne!
Skrivet av    Vildänglarnas mamma

Ja ibland...

... måste man ju göra jobbiga saker. Men jag tycker att du fick ett bra svar av Wondergirl. Där använde de ju bedövningssalva också, vilket jag naturligtvis borde ha frågat efter för min dotter. Jag tänker att om din dotter blir så hysterisk över fasthållningen, så får hon ju liksom bekräftat sen att det verkligen var så hemskt som hon trodde om det dessutom gör ont. Gör det inte ont däremot, så får hon ju se att det inte var så farligt som hon trodde och det skulle ju vara jättebra.
Skrivet av    Vildänglarnas mamma

Hon fick panik i entréen...

..till bvc/vc också :-( Ska kolla om sköterskan på allergimottagningen går med på att göra testet i väntrummet eller i korridoren. Tack!
Skrivet av    Nen Na

Men du!

Jag tycker inte det låter som en bra idé. Tänk på att det troligen finns andra barn där som kan bli väldigt uppskrämda av er dotters skrik. Det är bättre att kunna stänga en dörr om sig. Förlåt, vill inte racka ner på dig, men jag satt själv och grät en gång när de stack ett barn framför öppen dörr på barnmedicin. Och jag såg hur flera små som väntade blev rädda. Som tur var sov min lilla tjej i babyskyddet den gången.
Skrivet av    Vildänglarnas mamma

Sist så...

...var vi ensamma i väntrummet - men det var en bra poäng. Ska tänka på detta. Tack!
Skrivet av    Nen Na

Artiklar från Familjeliv