Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Var/Vart

Skrivet av Kakmonstret
Läser allt oftare att man frågar t.ex "Vart köper man blommor" och i mina ögon ser det helt fel ut!
Nu är jag iofs finlandssvensk så vi har väl lite annorlunda språk än i Sverige :) Men har det blivit grammatikaliskt ok att säga så???

Sen har jag också reagerat på de/dem som används lite hursomhelst men det hittade jag ett inlägg om längre ner.
Svar på tråden: Var/Vart

var och vart

har också diskuterats här många gånger, så det kan du nog också hitta en hel del om om du vill. :-)
Skrivet av    Akenanogavos

Okej:)

Ska söka! Kan tänka mej att det diskuterats mycket och då antar jag att det inte är grammatikaliskt ok*s*
Skrivet av    Kakmonstret

Det beror på

vems inlägg du läser och vilken grammatik man utgår från. ;-)
Skrivet av    Akenanogavos

Jag som inte

har deltagit i diskussionen förut, svarar. :) Var anger plats, vart anger destination. På ett ungefär. Var köper man blommor? Vart ska du åka?
Skrivet av    Dingeling m Anton

Men dialektalt

blandar man gärna ihop dem. Där jag bor (Hälsingland) säger vi \"vart\" oavsett om vi menar plats eller destination. Men det är ju inte grammatiskt korrekt.
Skrivet av    Dingeling m Anton

Talspråk

har också grammatik.
Skrivet av    Akenanogavos

Ja, det är klart

Men det jag ser som grammatiskt korrekt är den grammatik man lär ut, den som är accepterad i hela landet, s.a.s. Sedan finns det naturligtvis dialektala skillnader. Det finns det ju i alla språk. Grammatiskt korrekt och grammatiskt accepterat är ju två olika saker också.
Skrivet av    Dingeling m Anton

Även i Uppland.

Åtminstone där jag kommer ifrån blandar vi gärna ihop dem.
Skrivet av    Laney

Jaha, är det

det visste jag inte.
Skrivet av    Akenanogavos

Så tycker jag det ska vara också!

Där jag bor blandar man inte dialektalt på var/vart så jag reagerar direkt när jag läser det så ofta t.ex här på aff men även i tidningsreportage har jag sett att vart används istället för var.
Skrivet av    Kakmonstret

I den del av Halland

där jag växte upp är det samma regler för var och vart i både dialekt och den svenska som lärs ut i skolan. Var är plats och vart är riktning. Men nu har jag bott i Gävle några år så att jag reagerar inte när någon frågar vart huset är ;-)
Skrivet av    Trillian m Saga99, Casper02 och Marcus04

Om majoriteten gör fel är det rätt

Så enkelt är det med språkfrågor. Så förr el senare kommer \"var\" och \"vart\" att anses lika korrekt. Kanske blir bara \"var\" kvar. Kanske blir också \"de\" och \"dem\" helt enkelt \"dom\" även i skrift till slut. Så slipper folk lära sig skillnaden.
Skrivet av    Carita

Amen

Förutom att det inte är fel, förstås. Och ett viktigt undantag: trots att majoriteten av alla människor har en felaktig uppfattning om språk och tror att vissa språktyper är mer fel än andra kommer det aldrig att bli rätt. Men någon gång kommer väl även detta att nå fram till lärarkåren, som då kan sluta förmedla fördomar på samma sätt som man slutat lära ut att negrer är gladlynta vildar som tycker om att klättra. Säga vad man vill om skolan, att banka in uppfattningar och bedöva de delar av hjärnan som används för självständigt tänkande kan den i alla fall. (Ja, eftersom det är söndag kunde det vara dags för en liten predikan. :-))
Skrivet av    Akenanogavos

Ja ååh...

vad jag har irriterat mig på detta \"vart\" också, funderar om det också beror på att jag är finlandssvensk...? Ordet vart kan bara förekomma i meningar som \"vart skall ni fara imorgon?\" t.ex. INTE alls i t.ex: \"vart har du köpt den där tröjan?\" Låter så tokfel som det bara kan bli enligt mig...
Skrivet av    Becka

Här säger alla VARS

Vars är mina skor? Varskaru? (Vart ska du?) Vars bor du? Vars då? etc. Här innebär i detta fall nordligaste Lappland.
Skrivet av    Fjella

Artiklar från Familjeliv