Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

I senaste Råd & Rön

Skrivet av farmis
Skriver en uroterapeut att det är lagom att introducera pottan vid ca 18 månader ålder.

År 1989 blev barn torra vid ca 2 års ålder.
Idag är de 3-7 år.
"skandal" säger min karl...jag håller med.
Dissar blöjan på mina barn vid ca 2 års ålder.
De får pinka ner sig några gånger, men det går mycket fort tills poletten trillar ner.

Det tråkiga när man läser vidare är att de som inte lyckats få barnet torrt på sommaren ofta drar på blöjan igen och väntar tills nästa sommar!!!!!!!!!

Jag önskar blöjorna var jättedåliga och barnen fick läckage och kanske röd rumpa efter någgra timmar.
Då skulle vi anstränga oss mer, för inte är dagens barn genetisk mer sena i huvudet när det gäller att koppla pinka-toa-potta, mot för 15-20 år sedan.
Då de flesta fixade pottan vid 2 års ålder.
Hur många 3-4 åringar tultade runt med blöja på dagis då?

Min 2 åring har tygblöja när han sover på dagis.
För jag vill inte han ska ha det torrt och skönt.
Svar på tråden: I senaste Råd & Rön

Blir förskräckt av det du skriver!

Är det inte barnen man ska lyssna på? Det är väl när barnet är mogen man ska introducera pottan? 1989 hade barnen inte samma tempo i vardagen som idag. Man var hemma på ett helt annat sätt än idag. Dagisdagarnba var kortare. Familjerna hade andra konstellationer och kraven på barnen var mycket lägre. Det spelar väl ingen roll hur gamla barnen är! Det viktiga är väl hur mogna de är! Har du haft en röd rumpa av nerkissde blöjor någon gång? Det är väl inget man önskar sitt barn! Mitt första barn var 3 när han blev torr. Vi pratade med honom och kom överens med honom att det var dags att ta bort blöjan. Han blev torr på ett par dagar eftersom han var mogen då. Att låta barnen misslyckas med att kissa på sig är inte positivt för barnets utveckling och självförtroende. Mina tvillingar är nu 2,5 och de är inte mogna. De var dessutom gravt prematura och behöver mogna en hel del. Tänk på barnet i förtsa hand, inte på hur gamla de är på papperet.
Skrivet av    Åsa & Alexander -98, Wilma & Jonatahn -02

vem fasen vill ha jättebebisar`?

Blöjan är ju bara ett hjälpmedel p vägen. Inget man låter barnen välja... Låter du barnen välja annat också? Kläder, om de ska äta, borsta tänderna???
Skrivet av    Marina

En sak till..

inga normala barn blir \"mogna\" förrän vid 3-4 års ålder. Det är vi som \"tror\" att barnet är inte moget bara för att det kanske visat ovilja till toan. Det lyser ju liksom ingen stämpel i pannan som säger \"mogen\".... Många vuxna är då så dumma så det låter bli att fortsätta, bara för att \"barnet inte vill\"... Skulle man som vuxen INTE ge med sig, så skulle barnen klara sig galant utan suspensoar innan 3 års ålder. Sena barn beror på en kombination: Slappa föräldrar och alldeles för bra uppsugningsförmåga i blöjorna. För visst tycker många att det är \"enklare\" att byta en blöja än att torka efter ett barn, och allt vad det innebär att vänja av blöja?? Tror de som \"förfasas\" är de som könner sig träffade. Att de inte lyckats med de de flesta gjorde för 20-25 år sedan. Att skylla på mer jobb idag är bara en ursäkt.
Skrivet av    Marina

Känner TVÅ barn

som haft blöja efter 3 års ålder.... Känner sedan ett tjugotal som blivit torra mellan 2 och 3 år. Tygblöja är ju alternativ till dagens blöjor. Barnen får våtare rumor, vilket är lika med \"obehagligt\" Man måste byta ofta för att undvika röda bakar.... Då är det ju bättre att barnen är utan blöja helt.
Skrivet av    Marina

Ojdå..vem var det som skrev om träffade föräldra?

Jag pratar inte om jättebebisar. Jag pratar om barn och nej mina barn får inte välja käder , mat eller tandbortsning. Det är ngt man måste göra. Att bli torr är precis som du säger ett måste men att skylla på slappa föräldrar säger mer om dig än mig. Jag väljer att prata med mina barn och att göra potträningen till ngt positivt. Att låta ett litet barn misslyckas gång på gång tycker jag är förnedrande. Du får tycka precis som du vill och det gör jag med. Intressant att se dina rektioner på mitt inlägg. Vill inte göra dig arg eller irriterad på ngt sätt men jag tror inte på ditt uppfotringssätt. Lycka till med dina ba
Skrivet av    Åsa & Alexander -98, Wilma & Jonatahn -02

Det med röd rumpa

var ju inte menat att man VILL att barnet ska ha det. Snarare att då var man som förälder TVUNGEN att byta oftare= jobbigt=introducera pottan. Håller inte med om att det inte skulle spela roll hur gamla barnen är. Det tycker jag det gör, i viss mån. Att se \"stora\" barn med blöja får mig att tycka synd om barnen(ja, nästan i alla fall) För jag är övertgad om att de allra flesta barn klarar att vara utan blöja runt 2-2,5 års ålder. Mer förnedrande att ha blöja som3-4 åring på dagis, än att under en kortare period pinka ner sig. Har sett på dagis att personal lyft upp riktigt stora barn på skötbädd, och det ser väldigt malplacerat ut. På vårat dagis belönar de barnen som går på pottan/toan. Sonens grupp(han är född -03) så är 6 barn av 12 helt blöjfria. Och flera av de mned blöja vill prova pottan när de ser de andra göra det.
Skrivet av    farmis

Håller med dig i mycket av det du skriver.

Tycker även jag det ser konstigt ut att lyfta upp \"stora\" barn på skötbäddar men anser ändå att man måste lyssna på barnet. Att låta ett barn göra på sig gång på gång och som förälder då bara fortsätta går emot mitt sätt att tänka. Jag väntar då hellre en månad eller två och provar igen. Jag tror att det är viktigt att man har barnet med sig när det gäller potträning. Att ge barnet självförtroende och låta det lyckas fler gånger än misslyckas. När jag läste utvecklingspsykologi tryckte vår lärara mycket på just grundtrygghet och självförtroende och han tog upp potträning som ett exempel på när man med små medel kan skada barnets självförtroende just genom flertal misslyckande med att göra på sig. Det är just så barnet ser det, som ett misslyckande när man inte klarar göra som föräldrarna vill. Jag tror inte heller du medvetet låter ditt barn gå omkring med röd rumpa. Ber om ursäkt om det lät så i mitt inlägg.
Skrivet av    Åsa & Alexander -98, Wilma & Jonatahn -02

håller med till viss del...

jag kan tycka att det inte alltid är så bra med alla nya blöjor som \"kapslar in kisset\" i blöjan och bajset i blöjan etc etc för att det alltid skall vara jättetorrt. Det är nog lättare för barnet att vänja sig av med blöja om han/hon känner att det blir lite fuktigt i blöjan när denne kissar. Det är ju så i allmänhet att barn med tygblöjor blir torrare fortare. Sen tror jag också att föräldrar i dag är lite mer bekväma av sig och när det närmar sig vinter så tycker nog många att nej, nu är ingen bra tid att sluta med blöja och väntar då tills det blir varmare. Det bästa vore väl då istället att tidigt introducera pottan men att inte göra så stor grej av det i början. Vid 2 års ålder tycker jag också att man kan låta barnet vara utan blöja under lite längre perioder och se vad som händer. öva lite. Jag tycker dock inte att man bara helt tvärt skall ta bort blöjan bara för att barnet blivit 2 år, men det har helt enkelt blivit tid att börja träna för att ta bort den. Jag blir också såsom du, förskräckt av de \"lite äldre\" barnen som fortfarande har blöja (och napp också för den delen - varför låter föräldrar 4 åringar ha napp????? fast det är ju en annan disskution). Med lite äldre barn menar jag dem som iaf är äldre än 3,5 år.
Skrivet av    Annelie med två tjejer

OJ

Jag har två egna barn födda på 80-talet. Båda mina barn blev torra på dagen vid 2 års ålder. Jag har alltid arbetat heltid så det med att man var hemma mer på ett annat sätt i slutet på 80-talet än i dag eller att dagistiderna var kortare stämmer inte utifrån mina egna barn och hur det var då jag på 80-talet arbetade med med småbarn ( har arbetat på förskola med småbarn mellan år 1985-1990). visst fanns det barn som hade deltidsplates mendom blev inte torrare före dom som hade heltidsplats. Vi som förskolepersonal hjälpte också till att få barnet torrt. Inga som helst problem, och jag har aldrig under mina år som förskolepersonal \"tvingat\" någon på pottan utan barnen har tyckt det varit roligt och spännande att prova och vilken lycka när det blivit resultat i pottan. Sen är det en annan aspekt du beskriver om dina tvillingar. Om de är 2,5 år och var prematura, ja då kan de vara sena i utvecklingen, men ett barn som inte har det utgångsläget Det är moget vid 2-2,5 att bli torr. Jag tror inte att barn som var födda på tidigare än 90-talet är \"pottmognare\" än i dag det är VI som föräldrar som gör dom omognare för vi har inte tid. Man kan prata med en 2 åring också att det är dags att sluta med blöja
Skrivet av    på tillfällig visit

åhh,

jag håller med dig om nappen, men det är som sagt en hel annan disk.
Skrivet av    Charlotta m. Lukas o Filip

Jag...

håller med dig till viss del. MEN jag tror inte att nån väljer att låta sitt barn gå tills det är 4 år eller mer med blöja. Det tror jag faktiskt inte. Sedan tror jag som du...att blöjorna är FÖR bra idag. Barnen känner inte när de har kissat i blöjan. Den är ju lika bekväm hela tiden. Oavsett om den är fylld med kiss. Mina pojkar blev båda blöjfria vid 2,5 år. Både dag och natt. Hade vi inte \"övat\" med dem så hade de nog gått ganska länge med blöja. Så jag tror nog att de allra flesta föräldrar försöker få dem blöjfria relativt tidigt (mellan 2 - 3 år). Sedan frågar jag dig. Hur många av oss i vår generation var på dagis när vi var små? Varken jag eller nån av mina kompisar har varit på dagis som barn. Och naturligtvis hade man mycket mer tid för sina barn på den tiden. Man kan ju inte lämna över precis allt till dagispersonalen (som att göra barnen blöjfria). Nu för tiden så har man inte råd med att en av föräldrarna ska vara hemma på heltid. Så det är nog både dagens blöja och föräldrarnas arbete som gör att barnen är blöjfria lite senare idag än för 20 - 30 år sen.
Skrivet av    carina_b

Artiklar från Familjeliv