Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Barn i livsmedelsaffär.

Skrivet av M
Jag tog med mig mina småttingar till affären idag och köpte frukt. Sonen ville ha ett äpple när vi var vid frukten och jag ville inte ha en stor scen mitt bland allt folk så jag gav honom ett äpple. Då blev han nöjd och satte sig i vagnen.

När vi kom till kassan och jag skulle betala sa jag att min son har ett äpple också i handen så hon vet, så inte hon tycker att vi stulit det. Då verkade hon i kassan jättesur!!!!

VAd tycker ni andra om det här, är det ok att ge frukt till sina små barn i affärer så länge det bara är en enda frukt??
Svar på tråden: Barn i livsmedelsaffär.

Ledsen, men nä

Tycker inte att det är ok, inte en vindruva eller en godis eller någonting alls som inte är betalt. Det skickar fel signaler. Är det inte betalt är det inte vårt! Därmed inte sagt att jag inte förstår dig och kanske också skulle gjort samma sak för att slippa tjafs mm. Har dessutom varit i situationen där min sambo råkat ut för lågt blodsocker och ätit i affären innan vi hunnit betala. Och barnen var med. Men nöden har väl ingen lag, gissar jag.
Skrivet av    Liten77 m. Nea 0311 + bf 6/10

Håller med föregående...

här äter vi inget/öppnar ingen låda osv förrän vi betalt...
Skrivet av    Anette med M&A

Vi har gett

nån gång men då bara när vi scannat in mat själva., då vet man ju vad det kostar innan barnet börjat tugga. Har lärt mina barn nu dock att man äter när det är betalt, det är värt de striderna för sen vet de, påminner dessutom innan vi går in. Och för mina barn är det en gång= vana.
Skrivet av    -Selma-

Nja

Jag tycker varken eller. I somras när det var så varmt hade vi druckit upp allt vatten så jag tog en flaska vatten som min dotter fick dricka och betalade den vid kassan (inga sura miner:)) - men _egentligen_ tycker jag inte att det är rätt just för att jag inte vill skicka ut de signalerna till min dotter, så jag får skärpa mig i framtiden:). Beror väl lite på hur moget barnnet är på att uppfatta vad det innebär att ta nått och betala för det sen. Och att det bara får hända om det verkligen är nödvändigt, så att det inte blir \"nu ska vi handla så då kan vi gå och småäta\".
Skrivet av    cecilia

hej

i nödfall är det väl OK. Men frukt ska ju vägas i kassan så det är väl bättre att ge nåt med prislapp.
Skrivet av    Liily

Nej, inte okej

Spelar ingen roll om det så bara är en liten pyttevindruva, jag försöker föregå med gott exempel inför min dotter genom att inte använda varor jag innan jag har betalat för dom. Ska jag till affären och jag misstänker att hon kanske blir sugen på något så tar jag med mig en burk med egna äppleklyftor. Annars får det gå ändå.
Skrivet av    Anna med E-03

Stöld?

Det klassas som stöld att äta av frukt och godis. Att öppna en dricka går ju ofta att scanna in i alla fall, men ett uppätet äpple....... Förstår att de blev sura. Jag försöker ta med mätta barn till butiken. Lättare sagt än gjort ibland.
Skrivet av    Marina

Förstås

inte som någon vana men nöden har ingen lag. Inte värt att barnet blir ledset..Det är ofta jobbigt nog för ett barn att handla ändå..
Skrivet av    Qanna

Men hur skulle han kunna väga det då?

Bättre att ta något som går att scanna in, eller har ett styckpris isåfall. Jag förstår både dig och henne.
Skrivet av    Maria L

nej

jag tycker inte heller att det är OK. Vi har två småbarn, och varje gång vi handlar börjar de skrika och grina åtminståne en gång, men vi håller hårt i det, att man inte får äta på något innan man har betalat. Det känns naturligt att göra så, vi vuxna får ju inte heller ta nåt innan vi betalat - och vi vuxna är de som ska lära barnen om hur livet fungerar bland annat. Och tro mig, barnen lär sig det, att de måste vänta tills man betalat, det går jättebra:) Vi brukar äta alltid innan vi går och handlar också, så att de inte är hungriga i affären.
Skrivet av    ziru

Nej inte stöld Snarare snatteri isf

Det är stor skillnad på snatteri och stöld ur juridiskt synpunkt. 1 § Den som olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det, dömes, om tillgreppet innebär skada, för stöld till fängelse i högst två år. 2 § Är brott som i 1 § sägs med hänsyn till det tillgripnas värde och övriga omständigheter vid brottet att anse som ringa, skall för snatteri dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. 4 § Är brott som i 1 § sägs att anse som grovt, skall för grov stöld dömas till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. (mer på straffskalan ; Rån, Grovt rån etc) Källa: http://www.alden.se/BrStoldoRan.htm#kap.%208%201%20§
Skrivet av    Lisa

Nej. Jag tycker man betalar först...

och det vill jag också lära mina barn.
Skrivet av    Pepparkakan med 3 grabbar

Nej, absolut inte!

Det är ju ren stöld det du sysslar med! Äpple är en väg -vara alltså har den inget fast pris som hon i kassan kan slå in. Dessutom, vad lär du ditt barn? Att det är OK att gå och ta allt man vill utan att göra rätt för sig? Först är det en enda frukt och var slutar det sedan?
Skrivet av    Snyggan

Men snälla nån

Hennes son kommer knappast bli bankrånare för att han fick ett äpple i affären. Du ÖVERDRIVER lite.
Skrivet av    Moa med Ella

Det är inte mitt...

... att ge bort, innan jag har betalat det. Har aldrig givit och vet säkert att jag aldrig kommer att ge mitt/mina barn något inne i butiken innan vi betalat. Butiken är inte mitt smörgåsbord att servera ifrån. Hur hade du gjort om scenen hotat att segla upp inne i en klädaffär? Matat honom med en strumpa?
Skrivet av    JessicaF

Hmmmm...

... om det är jobbigt för barnet att handla, så pass att man ska tröstäta - kan man inte försöka ordna barnvakt då? Eller alternativt, mata barnet precis innan man går in och handlar? Och vad händer om barnet blir ledset? Går det sönder då?
Skrivet av    JessicaF

Maxi i Umeå

Har en korg med frukt som får ta ur gratis för den som vill orka sig genom butiken. Mycke t bra när man har en trött son och hjälpsam man som är less på att vänta. Vi har ätit kex mm men sparat paperet och visat upp det i kassan. Inte ofta men i nödfall.
Skrivet av    Felix mamma

JA, på vårt ICA

har de en särskild tunna där de lägger lite fulare bananer som det är fritt för barn att ta av. Mycket bra, min doter vill ALLTID gå just till den affären och blir lite besviken när hon inte får ta frukt i andra affärer (är fortfarande under 2 år zå hon fattar ju inte skillnaden) För att svara på frågan så kan jag ju säga att så kan man ju absolut inte göra och jag hade också blivit sur som personal (och småbarnsförälder). Hade det verkligen varit kris hade jag tagit en frukt, gått till kassan och betalat den och sedan fortsatt handla.
Skrivet av    space

Måste också säga

att det är ganska självklart att det inte är OK bara för att det är en enda frukt. Säg att den affären har besök av 100 småbarnsföräldrar varje dag. Det blir några kilo frukt som affären aldrig får betalt för.
Skrivet av    space

Absolut inte

Jag tror starkt på att föregå med gott exempel. Jag skulle ifall mitt barn var så hungrig köpa ett äpple och sedan gå tillbaka in i butiken. Skulle helst vänta tills äpplet var uppätet annars så skulle jag tala med kassörskan och berätta min tanke så att hon inte blev chockad näör vi passerade nästa gång med vårt köpta äpple.
Skrivet av    ma.mia

Alla har tyvärr inte möjlighet

att bara skaffa barnvakt så där.Har själv endast haft barnvakt en gång till 3 åringen (när jag födde minstingen) och aldrig till \"bebisen\", så för mig är det otänkbart med barnvakt för att handlar.....däremot kan man äter inann elleri värsta fall tar med frukt eller maka
Skrivet av    Gela

Jag får hålla med de andra

Jag har 3 barn och har i stort sett alltid dem med när jag handlar jag har lärt dem att man kan inte få något om man inte har betalt det, och de har lärt sig detta. Det blir inga skrik och inget tjat (jag kan tillägga att min barn är 4,5 år 3 år och 1,5 år) Man gör det bara lätt för sig själv och nu menar jag inte att vara elak emot dig för jag förstår dig att du inte vill ha någon scen i affären men du hjälper inte din son med att serva honom så fort han vill något för dem lär sig ruskigt snabbt. Ger man lillfingret så slukar de hela dig. Hoppas att allt kommer att ordna sig för dig
Skrivet av    sara med 4:e på väg

Håller med övriga

om att det generellt är fel att ta något man inte betalat för. MEN jag ska också erkänna att jag öppnat en 3-pack MER nu och då när sonen var lite för liten för att förstå innebörden av \"du får vänta\"... och då finns ju koden kvar att scanna. Nu när han är betydligt större får han vackert vänta tills vi har betalat i kassan - och just med argumentet att man inte får ta någonting man inte betalat för \"för då blir man tjuv\", som han själv säger. När vi handlar på Coop Forum har de dock en hink med lite fulare bananer som barnen får ta av - och då vill han alltid ha en... och får självklart ta en.
Skrivet av    KMCB

Hehe,

ja, vart går det med världen. Jag undrar om alla bankrånare började som äppelknyckare:). Du tycker inte att du tar i lite nu?
Skrivet av    cecilia

Ja det är ju precis

så jag menar eller hur? Nu är det nog lite ni som överdriver. Vad jag menar och som jag måste uttrycka lite mer i klartext för er är att om man börja r med att få ett äpple i affären varför kan man då inte lika bra få den där fotbollen? CD-skivan?Leksaksbilen? Att hennes son skulle växa upp och bli bankrånare har jag aldrig ordat om det får stå för er.
Skrivet av    Snyggan

Se svar ovan. \'imt\'

Skrivet av    Snyggan

Önskar att livet

var så svart och vitt, men det är det inte (i detta fallet: tack ock lov). Det går inte att dra sådana generella slutsatser, även om det hade varit väldigt tacksamt om vi kunde göra det.
Skrivet av    cecilia

varför inte

gå och betala frukten först och sen fortsätta handla? Vad var menignen med att tala om att sonen hade ett äpple? Du kunde ju ändå inte väga det och betala det? Eftersom du redan ätit upp det så har du eg. stulit det. Jag tycker alltså inteatt det är ok, inte ens med en enda frukt, för om många små barn skulle få frukt av sina föräddlrara så handlar det inte längre om bara en enda liten frukt...
Skrivet av    anna

Men jag menar bara

Att visst kan man tycka att det inte är ok, men ditt inlägg lät så hårt, som om ingen någonsin har blivit så less på skrikande barn i affären att man kan förstå att man ger ett äpple- Jag tycker också att man kan ge nåt med streckkod så man kan scanna det sen men en gång är ingen gång.
Skrivet av    Moa med Ella

Varför så rädd för en scen

undrar jag?! Jag är vuxen och får lov till att ta en del jobbiga situationer. Är barnet JÄTTEhungrigt och det har missats av mig (dålig planering) får vi helt enkelt gå ut ur affären, äta och sen handla på nytt. Jag är helt emot att ta frukt, kex, bröd, dryck eller vad det än är och ge till barnet innan man betalt. Det är något mina barn lärt sig från början. SKULLE de bråka (har inte hänt) om ett äpple i butiken skulle jag ta den fighten och låta henne bråka/skrika/vara ledsen.
Skrivet av    Åsa

Bra sagt!

Håller med till 110 %! För det första bör man väl inte åka och handla hungrig (varken vuxen eller barn - tänk så mycket onödigt det handlas då ;-)) För det andra svälter barnet nog inte ihjäl om han/hon skulle behöva va hungrig i en halvtimma. Ta ditt vuxenansvar! Stå på dig och håll fast vid ditt beslut! Mina barn bråkar heller aldrig i affären (förutom att de tycker det är tråååkigt där) och de få gånger min dåliga planering har gjort att de blivit hungriga i stan och vi har 20 min bilresa hem köper vi helt enkelt var sin banan och äter den i bilen hem. Detta var alltså både till Åsa och M.
Skrivet av    Annamaja

Så du blir hellre en tjuv...

än att du vågar ta en fight med ditt barn? Snacka om att vara en fullfjädrad curlingförälder! För en tjuv är faktiskt vad du är, och du kan åka fast för snatteri. Är det värt det, bara för att ditt barn inte ska skrika? Och vad är det som är så farligt med att ditt barn skriker i affären? Efter några gånger har han lärt sig att det blir ingen frukt eller vad det nu är han vill ha förrän det är betalt. Och ditt resonemang kring \"bara en enda frukt\" är helt sanslös! Om det nästa gång är en hel glass, eller en stor godispåse din son vill proppa i sig innan ni kommer till kassan? Är det också okej? Det måste det ju vara, eftersom du har lärt honom att det är okej att äta upp saker innan man har betalat för dem. Han kan inte förstå skillnaden på \"bara en enda frukt\" och en godispåse. Nej du, försök inte få några sympatier här, med motiveringen att det är ju bara en enda frukt!!
Skrivet av   

En gång är ingen gång...

Visst, det håller jag med om. Men hur förklarar du det för barnet nästa gång han/hon skriker i affären? Typ \"- Förra gången var jag så trött på ditt skrikande att du fick äta fastän det var fel. Men den här gången får du inte det.\" Tror du det lilla barnet förstår det? Som vuxen förstår jag din argumentation, men ett barn gör det inte. Har han/hon en gång lyckats skrika sig till något att äta innan varan är betald så kommer han/hon att tro att det är okej nästa gång också. Och då får man ta scenen som man ville undvika första gången då i stället, och nu mycket värre, för nu har man ju redan visat barnet att det är okej att äta innan man har betalt. Konstigare än så är det inte.
Skrivet av   

Nej

livet är inte svart och vitt bara. Men för ett litet barn kan det te sig så - gråzonerna kommer med erfarenhet
Skrivet av    Snyggan

Jodå,

jag har också blivit less på både mina och andras skrikande barn men jag tycker fortfarande inte att det är OK att ta något som inte är mitt, ta något utan att betala för det. Jag vill inte ge mitt barn de signalerna att det är OK att äta vad du vill i en affär eftersom du är hungrig och skriker för om man tänker på det är det ju i så fall mitt fel som förälder som inte tänkt på att ta med något till barnet att äta på väg till affären och den oförmågan att planera tycker inte jag affären skall stå för! I detta fallet gällde det dessutom ett äpple som blir det blir svårt att ta full pris för när det blivit ätet på. jag tycker inte det är OK att ta någon vara som scannas i heller då det helt klart ger fel signaler till barnet. Visst man betalar det i kassan men vem är det som betalar? Inte är det barnet? Barnet har sedan länge glömt av allt med vad gäller att betala kexet, glassen eller vad det nu kan vara. Må hända att det lät hårt men så tycker jag. En gång är en gång för mycket.
Skrivet av    Snyggan

Till dig med rubriken \'En gång ...\'

Mitt inlägg under ditt är riktat till Moa med Ella.
Skrivet av    Snyggan

Bra svar!

Är av samma principer!
Skrivet av    Snyggan

Moralkakor

Känns det som tycker jag. När vi storhandlar brukar jag ibland ta en 50-cl loka t.ex och dricka medan vi handlar. Sen betalar jag tomflaskan. Inga sura miner. Ingen är perfekt, att den här mamman en gång gav sitt barn ett äpple i affären gör inte dom till tjuvar som vissa i den här tråden vill få det till... Självklart kan man inte ta ett äpple varje gång man handlar, men självklart är det mänskligt att en gång göra fel. Barn vet att även föräldrar kan göra fel. Om man vet med sig att det blivit fel kan man säga till sitt barn att nej, man får inte äta affärens äpplen. Mamma gjorde fel förra gången och vi ska inte göra det igen.
Skrivet av    Moa med Ella

Och varför

vågar du inte skriva under på dina åsikter med en signatur? Hoppas den här stackars uttröttade mamman åker dit för snatteri och får böta 1500 kr till brottsofferjouren så den fattiga butiksägaren får betalt för sitt äpple. Ojojojoj. Varför skulle hennes son få en hel godispåse nästa gång bara för att han EN GÅNG har fått ett jävla äpple??????? Jag blir så STÖRD på moraltanter. För du är så perfekt och har aldrig tagit till en nödlösning då?
Skrivet av    Moa med Ella

BARA ETT LITET SVAR

Jag får hålla med till viss del denna anonyma person. Vilken förebild till dina barn är du om du låter dem \"tjöta\" tills sig saker. Jag har 3 små barn som i stor sett alltid är med när jag handlar och de har fått lära sig att vill man ha något får man vänta tills man har betalt. De har aldrig ens förekommit att jag skulle låta dem få något i butiken. Och jag är inte en supermamma eller någon STÖRD MORALTANT utan jag vill visa mina barn vad som är rätt och vad som är fel. Eller är det så himla hemskt att vilja detta?? och ett tillägg jag har inte ett enda tjöt när jag är och handlar för de vet vad som gäller (mina barn är 4,5 år 3 år och 1,5 år) så jag vet hur det är och handla med små barn
Skrivet av    sara med 4:e på väg

tröstäta

skulle jag knappast kalla det.. Vi tar oftast inte barnen med oss till affären utan turas om att gå men ibland går vi allihopa men alla har ju inte möjlighet att lämna barnet hemma.. Självklart går barnet inte sönder om h*n blir ledsen men jag sparar tillfällena till de gånger då jag inte kan hjälpa mitt barn. Varför vara ledsen i ionödan?
Skrivet av    Qanna

alltså jag måste

bara säga att så gör jag ofta! Det har _aldrig_ varit något problem! De väger bara en av de andra frukterna en gång till eller slår in en uppskattad summa.. ärligt talat vad är det att gapa om, man betalar ju för det! Jag sätter ofta på mig tex nya skor i affären och betalar dem på väg ut.. Jag tycker att det är totalt överspänt att gapa om att barnet ska börja stjäla när man _betalar_ för det! Herre gud! Jag kan ge mig faan på att fler än hälften av alla som svarat att det är sååå fel har fifflat med skatt, föräldrapenning, tagit pennor på jobbet, skrivit ut privata grejjer på jobbet, jobbat svart, kört för fort, felparkerat eller något annat... nu pratar vi en frukt som man betalar för på vägen ut.. please!
Skrivet av    Tuvamy

Ja men

Det här handlar om ett enda tillfälle. Jag tycket inte heller att barn ska få tjata till sig saker. Men OM man vid ETT tillfälle ger med sig är det väl inte hela världen???
Skrivet av    Moa med Ella

Gud vad är det med dig?!!!!

Alltså, min son är ofta med när jag handlar och han brukar aldrig jobba sig på nått sätt. Detta var ett engångstillfälle och jag vet väl för jössenamn vad som är rätt eller fel. Det var ju därför jag skrev frågan här inne just för att få reda på om ifall det skadar om det händer vid ett enda tillfälle! Döm mig inte för det snälla du, och det kan jag säga dig att jag tror inte att min son kommer bli nån strulig buse som vuxen för att han får ett litet äpple i affären vid ett tillfälle som tvååring.
Skrivet av    M

TACK, TACK ,TACK, !!!!!

Äntligen nån som förstår mig. Jag kände mig riktigt stampad på ett tag här när jag läste svaren. Varför dömma mig för att min son vid ett enda tillfälle får ett äpple i affären? Jag är ju ärlig och vet för jössenamn vad som är rätt och fel så jag sa ju till i kassan att sonen hade ett äpple i handen så hon kunde ta betalt för det. Som sagt, det var ju därför jag skrev frågan här för att jag undrade om det kunde skada sonen på nått sätt att det här händer vid ett enda tillfälle. För övrigt är sonen en ängel att ha med sig i affären och jag tror inte att han skulle bli en strulig buse som vuxen som stjäl allt möjligt baraför att han fick ett äpple vid ett enda tillfälle som tvååring.
Skrivet av    M

Alltså

Är verkligen inte präktig och känner mig som en helt normal tjej/mamma/människa. Men jag har inte gjort något av det du skrev i ditt inlägg: tagit pennor, jobbat svart, fifflat med pengar etc. Du tycker säkert att jag är en jättetönt ;) men för mig känns det bra att vara hederlig. Och i att vara hederlig ligger i att betala varan innan man sätter i sig den (och detsamma gäller mitt barn, hon svälter inte ihjäl för att hon inte får godis/äpple den kvarten det tar att handla). Tror inte alls att majoriteten pysslar med sånt som du skrev om ovan.
Skrivet av    Anna med E-03

Jag menar inte att klanka...

ner på dig absolut inte men jag har en väninna som det började på precis det viset. Hon tyckte det att en banan som i hennes fall inte var så farligt och idag 1,5 år senare har hon ett rent helvete när hon går i affärer då barnet ifråga har lärt sig att lite tjöt och lite skrik så får jag det jag vill ha. Jag menar absolut inte att ni kommer att få en kriminell son som vissa så \"roligt\" har skrivit. Jag ser det ur en helt annan vinkel att du kommer få det tufft om du låter dina barn styra dig genom det sättet. Jag ser bara på min väninna att hon har det inte lätt med sina barn. Som sagt tidigare så hoppas jag att allt kommer att ordna sig för er att du slipper den situationen som min väninna har
Skrivet av    sara med 4:e på väg

ja,

det är absolut okej att ge en småtting nånting att knapra på i affären bara du betalar för det när du kommer till kassan - och markerar för barnet att vi måste betala innan vi går ut. När det blir äldre får det lära sig successivt att man får vänta med att börja äta tills man kommit ut. Nu vet jag inte hur gammalt ditt barn är men det händer att jag gör så till min tvååring, ger honom en bulle, och det är inga sura miner i vår affär. Jag har själv jobbat i affär och det var vanligt att föräldrar lämnade fram förpackningen till en glasspinne och sa att barnet ätit upp innehållet i affären och jag blev aldrig sur för det. Däremot är jag lite tveksam till att ge frukt och dylikt inne i affären eftersom det måste vägas och om barnet börjar äta på det så väger det ju inte lika mycket när ni kommer till kassan. Men nånting med prislapp eller fast pris - why not?
Skrivet av    Veronika

precis

jag blir också upprörd över denna fruktansvärda moralpanik. Skitlöjligt! Har inget med curlingförälder eller tjuvaktighet att göra. Man betalar ju för det i slutändan och är det en liten småtting så är det okej. Och att så många måste klanka på M --- känner ni er duktiga och präktiga nudå eller vad??! hade räckt om någon enstaka hade gjort det, nu har ju dessutom anonyma börjat skriva inlägg. Trist!
Skrivet av    Veronika

nej jag

tycker inte att du är en tönt som är ärlig och hederlig, det är jag också men jag tror visst att många tummar på reglerna i andra fall.. mer än vad som medges här det var mest det jag ville ha fram, jag vet massor av människor som är genomhederliga och andra som hamnar i gråzon ibland, jag tycker bara att det är lite överdrivet att gapa om en frukt man betalar för...
Skrivet av    Tuvamy

Jag tänker såhär:

Om man från början ger sina barn regler om vad som gäller när och var (t ex man får inte ta saker att äta innan man har betalat för dem i affären) så blir det så mycket enklare för barnet att veta vad som gäller. Detta underlättar ju även för föräldern som slipper ta duster i affären. Förstår faktiskt inte ens vuxna som tar en dricka el dyl i affären innan de har betalat. Det är ju som att gå in på pressbyrån och börja knapra på en bulle och en cola innan man har betalat, för mig helt oacceptabelt (om man inte har någon sjukdom alltså).
Skrivet av    Anna med E-03

Ingen är perfekt

absolut inte. Jag tycker bara att man i så fall bör förklara att man gjorde fel som tog ett äpple innan man betalt och som jag läser det i \"M\":s inlääg har hon inte gjort det och inte ens tänkt göra det. Man är ju om inte tjuv så i alla fall snattare som tar saker som man inte betalt, det står ju lagen t o m. Varken butikspersonal, väktare eller övriga kunder vet att du tänker betala Colan du går och dricker på. Alla till sitt.
Skrivet av    Snyggan

Jo tack

med mig är det bara bra! Om det nu var så att ditt inlägg var riktat till mig så kan jag bara säga som jag tycker (det får man lov här på aff Snack!) och jag tycker att en gång är en gång för mycket och jag har inte en endaste gång skrivit att din son växer upp och blir en \"strulig buse\" för att han fått ett äpple i en affär en gång. Sådana tankar får stå för er som skriver det.
Skrivet av    Snyggan

Precis!

Kan man skrika till sig en frukt, kan man skrika sig till andra (större) saker också. Så vill inte _jag_ ha det men var och en till sitt.
Skrivet av    Snyggan

Som man

känner sig själv....
Skrivet av    Halbert

En gång...

Har jag använt något jag köpt innan jag betalt det - ett paket pappersnäsdukar. Sonen nös så att snoret hängde. Paketet låg redan i vagnen, så jag tog en av servetterna och torkade näsan. Normalt har jag alltid servetter i fickorna, men inte den här gången. Han visste inte var servetten kom ifrån. Den kunde lika väl kommit från min ficka. Att ta ett äpple så som du beskrev det tycker jag inte är ok.
Skrivet av    MaNo

Ingenting

Räknas som snatteri medan man fortfarande är i butiken. Det är när man ute ur butiken utan att betalat som man begått ett brott. Vilket ingen i det här fallet har gjort.
Skrivet av    Moa med Ella

Du frågade ju

vad vi tycker och då får du faktiskt räkna med att få svar som inte överensstämmer med dina egna åsikter. Det här gäller inte bara dig utan jag tycker man ofta ser det på snack. En fråga, en massa svar och så ett svar som passar och DÅ kommer det TACK TACK TACK... Varför frågar man om man bara vill ha medhåll????
Skrivet av    Åsa

Jadå

helt ok, om situationen är sådan att INGET annat duger, man försöker allt och till sist ger man upp och ger barnet det där äpplet. Har själv öppnat ett ballerinapaket i affären en gång, situationen var fredagkväll, löning, fullt med folk, glömt skötväskan hemma (däri brukar jag alltid ha lite smått o gott). Så jag öppnade paketet och han fick en kaka sen var han nöjd tills vi kom hem, förklarade för hon i kassan och det var inga som helst problem! Som en del har uttryckt sig här är ju skrattretande, om min son nu skulle få för sig o bli tjuv i framtiden beror det nog INTE på ballerinakakan han fick en gång på ica för 20 år sen....Så alltså okej i vissa extrema situationer när man inte vill att ens barn ska få panikutbrott och att man inte gör det till en vana utan nån enstaka gång...
Skrivet av    Elle med Liam

Ja

så har jag också tänkt så jag kommer ju tala om det för min son nästa gång att han inte kan få ett äpple som ligger öppet i lådan. Jag vill ju inte att han ska tro att han får frukt varenda gång man i affären.
Skrivet av    M

Egenmäktigt

förfarande gör man sig skyldig till enligt lagen.
Skrivet av    Halbert

hmm..

Jag tror att vi tänker olika... Jag har olika regler vid olika tillfällen och det är sällan det är några som helsta problem.. Jag är konsekvent i mina \"ja\" och \"nej\" och ändrar mig bara om det känns relevant (bra argument tex) så även om jag inte är råkonsekvent från tillfälle till tillfälle vet mina barn att det aldrig lönar sig att skrika sig till saker.. inte svårare än så:) Hela livet är fullt av tillfällen när allt inte är konsekvent, då är det bra att kunna vara flexibel tror jag. Vad gäller att det är ok om man har en sjukdom tycker jag att man faktiskt kan jämföra det med ett litet, trött, hungrigt barn i affären. För att få barnet att palla en sen handling en vanlig skittorsdag... men jag inser att vi ser det olika:)
Skrivet av    Tuvamy

Jag håller med dig.....

du verkar klok.:)
Skrivet av    bäst att vara anonym

Nej

Lagligt sett är äpplet inte ditt. Det ska vägas och betalas. Dumt också att ge pojken fel uppfattning om vad man får och inte får göra. Han skulle nog överleva att vänta tills äpplet var betalt. Ja han kanske skulle skrika - den gången. Sen fattar han att man inte alltid får vad man vill på studs. Nu vet han vad han ska hota med så vips får han det han vill... En klassiker.
Skrivet av    Illan

Hear, hear! imt

.
Skrivet av    Illan

Inga problem!

Jag måste säga att jag blir vääldigt förvånad när jag läser alla dessa moraliserande och fördömande svar. Och jag tycker själv att jag kan lugna dig med att det INTE behöver bli en vana för att du gör så en gång, att du INTE lär barnen att stjäla etc... När mina barn var 1 och 3 år var det jobbigare att gå och handla med dem än vad det är nu när de är 3 och 5. Då hände det inte varje gång, men då och då, att jag lät dem ta en banan eller ett äpple, och att jag bad kassörskan slå in en femma extra per äpple (bra affär för dem!!). Det hände ytterst sällan att nån blev sur. Surare och argare hade de förmodligen blivit om jag stått en halvtimme i kassan med två skrikande barn hängande på golvet bredvid mina fötter. Nu kan barnen hjälpa till och förstår mer och det har vad jag kan minnas inte hänt på mer än ett år, att nån av dem velat ha ett äpple eller en banan innan vi betalat. Om nöden krävt det hade jag visst kunnat ge treåringen en banan innan vi kom till kassan, men då sagt att hon fick visa den halvätna bananen för kassörskan och sagt att vi måste betala för den med. Var lugn... dina barn kommer inte bli bankrånare pga det där äpplet, och jag är helt övertygad om att du är kapabel att själv välja vilka fajter du vill ta med ditt barn, och att du tar dem på ett bra sätt när du tar dem! Ha en bra dag!
Skrivet av    BeaBom

Tack för ditt svar Beabom

:)
Skrivet av    M

jo

det är ju det det är! barn är smarta och kommer ihåg att jag fick minsann den gången så nu ska jag tjata sönder mamma o pappa igen!
Skrivet av    Busluren

Nja

Frukt är ju inte det bästa alternativet eftersom det ska vägas. Går ju likaosm inte att göra eftersom det är uppätet. Jag har därmot gett ena barnet en napp i affären. Hon hade tappat sin, men det kunde jag ju betala eftersom jag hade asken med streckkoden på
Skrivet av    Susanna med Tova & Torkel

Vilket bra inlägg!

Vanligt hederligt vardagsförnuft - äntligen!
Skrivet av    cecilia

Diabetes

Min sambo har diabetes och det är inte att jämföra med ett \"litet, trött, hungrigt barn i affären\". Får han ett kraftigt och hastigt blodsockerfall behöver han något att äta med en gång, och det inte för att han annars blir trött och gnällig utan snarare snurrig, förvirrad, svår att få kontakt med, osv. Slutligen i värsta fall koma. Så ja, i nödfall kan det hända att han äter något på väg till kassan. Väntar han en liten stund till kan det bli så att han istället inte fattar någonting av någonting, inte heller att han måste få i sig något att äta! Det kan bli farligt.
Skrivet av    Liten77

ger ofta

ett kex eller bröd tillmin dotter, eller en bit av godiset vi ska köpa. ser inget fel i det alls. det finns inget tråkigare än att handla o lika bra o strunta i ännu mer tråkigheter!
Skrivet av    anne

Kom inte här......

å kalla mig för tjuv!! Varför skulle jag låta min son få andra saker vid andra tillfällen som tex godispåse mm. Du känner ju inte ens mig, varför skulle jag inte våga ta nån fight med min son i affären?! Fegt av dig att inte ens våga stå för ditt påhopp emot mig genom att skriva en signatur!!!! Jag kan försäkra dig om att jag är väl medveten om vad som är rätt och fel.
Skrivet av    M

Tråkig attityd.

Vilken tråkig och dåligt service inriktad kassörsak. Men, men vissa biträden i butiker är ju bara sådana. I våra butiker är det bara glada miner de gånger min son tagit frukt från hyllan. De brukar slå in det som stycke pris för frukten. Alternativet är ju att ta med ett annat äpple och betala för det två gånger. Vill du inte göra så kan du ju ha med en banan i väskan att tugga på i butiken. Personligen skulle jag inte bråka med ett litet barn i butiken. Har man varit tvungen att handla med dem så får man anpassa sig lite efter deras behov.
Skrivet av    Småbarnsmamma

Tycker inte att det är fel

för ett barn att äta i butiken, bara man betalar för sig.
Skrivet av    Småbarnsmamma

Det är ju svårt

att ge dem en frukt att äta innan det är vägt? En annan sak med ett kex ur ett paket där slutsumman blr densamma oavsett om ett kex är uppätet eller ej.
Skrivet av    Ulrikah

Allvarligt

Visa mig nån som blivit dömd för detta eller nån butikspersonal som tycker det är SÅ förfärligt.
Skrivet av    Moa med Ella

Varför inte istället...

lära barnet att om det är duktigt i affären medan mamma och pappa handlar, så kan man få något på vägen ut, t.ex en frukt, tidning eller tablettask eller vad det nu tycker om. Då riskerar man inte att ge budskapet att det är OK att öppna varor och börja äta innan man betalat, och barnet lär sig att belöningen kommer OM man är duktig, istället för att lära sig att \"belöningen\" kommer bara man skriker tillräckligt. Jag skulle personligen aldrig kunna med att öppna/börja äta på saker i affären innan vi betalat, men jag förstår ändå de mammor/pappor som resonerar annorlunda. För MIG är det dock lite tabu. Vi har tagit striden med Alva, och det har tagit ett tag men nu är hon jätteduktig när vi handlar och hon vet att när hon har varit duktig, så får hon kanske en tidning, eller en åktur 5-kronorsattraktionen eller något annat. Men hon har också så smått börjat acceptera ett \"Inte idag\", dvs. att hon inte kan få något varje gång. Då blir det ju en muta istället för en belöning. Men jag tycker absolut att man i slutändan själv väljer hur man vill göra. De föräldrar som vill ge sina barn något i affären för att få handla i lugn och ro - fortsätt med det oavsett vad andra tycker. Det är ändå NI som är ansvariga för era barn och deras uppfostran - inte omgivningen.
Skrivet av    -Pixie-

Kan hålla med...

Visst får man vara beredd på både Bun och Bän. Men samtidigt; det är skillnad på att ge sin åsikt och att komma med rena påhopp som att man utbildar sina barn till bankrånare osv.
Skrivet av    -Pixie-

SÅ gör vi

fast med nått med streckkod;) inte rukt eller så....men helt klart värt det. Elam får sockerfall o blir URgrinig för det, det blir rena rama katastrofen...så om jag missat att ta med nått att tugga på så öppnar vi en skorppåse eller så. Har aldrig varit några problem...o inte gör det henne till bankrånare heller;)
Skrivet av    Emma_me_E_o_E

Artiklar från Familjeliv