Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lyckad förändring

Skrivet av lilla e
Sedan mitt senste inlägg (där jag bar ut min trotsige son på gräsmattan) har vi bara haft perfekta läggningar och jag är så glad! Vi hade bekymmer med läggningen på kvällen och sonen fick världens utbrott, han är 3 år. Jag och maken var helt slut efter läggningen och nattsömnen blev också dålig för oss alla. Vi diskuterade möjliga lösningar och kom på ett belöningssystem som har funkat över förväntan.

När sonen samarbetar vid tandborstning, kissning, pyjamaspåtagning och är hyfsat stilla i sin säng under läggningen får han klistra en guldstjärna på sin sänggavel. Efter de första 3 guldstjärnorna gick vi och åt hamburgare. I morgon, efter ytterligare 4, ska vi gå på badhuset. Vi tänker ge honom små belöningar av det slaget (upplevelser), även saker vi ändå skulle ha gjort kan vara belöningar.

Sonen fattade galoppen direkt och är väldigt hjälpsam och duktig vid sänggåendet. Han har förtjänat sin stjärna varje kväll. Istället för bråk så kan vi varva ner tillsammans i lugn och ro med saga och lugnt prat. Han sover även mycket bättre på natten och är strålande glad och stolt på morgonen när han får sätta dit sin stjärna. Det är verkligen som natt och dag och jag trodde aldrig att belöningssystemet skulle fungera så snabbt och bra. Jag snodde idén från ett Nanny-program.

Nu är ju bara frågan hur man går vidare och i framtiden avvecklar belöningssystemet, men den dagen den sorgen. Vi får väl fundera när hela sängen är täckt av stjärnor...
Svar på tråden: Lyckad förändring

kanon!

Jag ska genast åka och köpa guldstjärnor och prova det på dottern som är lika gammal som din son..läggning med henne kan vara en lååång process nämligen. Skönt att det funkar för er!
Skrivet av    feather

Min tvättmaskin..

och min gamla bokhylla har fullt med klistermärken av rallybilar och dinosaurier.. Det bonussystemet kommer från när sonen skulle potttränas! Funkade alldeles utmärkt!
Skrivet av    Tweedy

Hur kom du pâ det med guldstjärnor?

Jag har en son som är 3 âr och han är ibland som ett monster! Jag mâste medge att ibland sâ har jag lust att slänga honom i sopnedkastet. Igâr kväll tex sâ var jag sâ himla slut och nere när han hade gâtt och lagt sig... Han trotsar mot allt som vi säger. Han säger inte bara nej utan fâr utbrott och skriker och grâter, vad vi än säger. Det hjälper inte att tala lugnt med honom, eller att lâta honom vara inne pâ sitt rum tills han blir lugn igen. Ingenting verkar hjälpa! Han har alltid haft ett väldigt humör, men just nu sâ är det ohâllbart. Vi är sâ trÖtta pâ att hela tiden bli arga pâ vâr son och bli osams med honom. Jag bor i Frankrike och här sâ bÖrjar barnen i förskolan vid 3 ârs âlder, sâ han gâr nu i förskolan, vilket han verkar trivas jättebra med. Han gick pâ dagis innan, sâ han är van vid att vara i barngrupper och van vid att sova middag med andra barn. I somras sâ blev han torr, eftersom man mâste vara torr för att börja i förskolan, men sedan tre nätter tillbaka sâ kissar han i sängen! Jag vet inte riktigt vad han vill visa oss med det. Jag försöker frâga honom, men han vet inte själv. Jag har ocksâ frâgat om han vill att vi ska sätta pâ blöja igen pâ natten, men det vill han inte alls. Han har ocksâ en lillebror som är 7 mânader och jag har börjat jobba igen för cirka fyra veckor sedan, vilket gör att vi inte har lika mycket tid längre pâ dagarna och kvällarna för lek och prat. Jag undrar om det kan ha förvärrat min sons humör. Jag behöver som sagt hjälp med att âterskapa en stabil och bra relation med mitt barn och det skulle därför vara bra att höra mer om guldstjärnorna. En mamma som behöver râd!
Skrivet av    Johanna

Men vad lär han sig då...

....jo, att inte känna efter vad som känns rätt för honom själv utan istället göra saker bara för att få sin belöning. Jag personligen tror inte alls på belöningssystem. Det medför ju bara en massa undantryckta känslor som någon gång måste få komma ut.
Skrivet av    MammaFia

Jag tror benhårt på det!

Använder det mycket inom mitt yrke och det fungerar alldeles ypperligt!
Skrivet av    Tweedy

Så här...

Vi försöker köra fasta rutiner varje kväll med mycket mys, nedvarvning och sagoläsning. När vi har lagt honom har han tidigare varit omöjlig och spexat runt fastän han är så trött att ögonen går i kors. Han vill sova men bara måste busa. När han har lagt sig pratar vi en stund om det roliga vi ska göra när han har fått sina stjärnor, vi brukar även räkna dem tillsammans. Man måste ju också ge utrymme för misslyckande, därför har vi sagt att 3-4 guldstjärnor under veckan räcker för att få göra det roliga på helgen. Jag vill att det ska vara en upplevelse han får, inte en sak. SEn hur länge vi ska fortsätta med stjärnorna är vi inte säkra på, nu börjar han själv uppskatta de lugna och trivsamma kvällarna utan bråk och stök. Kanske kan vi avvecka systemet ganska snart?
Skrivet av    lilla e

Förstår vad du menar...

...men så är det ju senare i livet också. Gör man något bra resulterar det oftast i något bra för en själv också, förutom att det så klart känns bra i själen. Min son trotsar som attan nu, hela dagen. Jag får känslan av att han inte vill bråka men att han bara måste, precis som du säger. Men då kan ju guldstjärnan vara en väg ut för honom så att han kan slappna av åtminstone en stund på dagen, i sin sköna säng. Jag tycker att det är jätteviktigt för honom att få ett bra slut på dagen, hur stökig den än har varit.
Skrivet av    lilla e

Artiklar från Familjeliv