Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ang. sova på dagis *lite ¨långt*

Skrivet av Anna m.S-03
Min dotter har just fyllt två år och har gått på dagis ca. 1 1/2 månad. I början gick hon 9-12 för att hennes pappa var arbetslös men nu jobbar vi båda och vissa dagar/veckor kommer hon att gå 6.15-15, 7.45-15 osv och måste då sova på dagis men hon vägrar.

Dagen hon fyllde år så sövde de henne i en vagn och då sov hon 1 1/2 timme (precis som hon alltid gör hemma). Men nu så verkar de inte vela söve henne i vagn utan att alla ska sova i vilorummet och dottern säger att hon inte vill sova och då låter de henne vara vaken.

När vi hämtar henne vid 15 så är hon jättegrining och vägrar äta middag och har tom somnat i bilen på väg hem. Vi känner oss jättebegränsade på eftermiddagarna efter jobbet pga att hon inte har sovit på dagis, det går inte att hälsa på någon eller ta med henne på affären (hon är alldeles för trött helt enkelt)

Så min fråga är, tog det lång tid för era barn att börja sova på dagis? Söver de barnen på olika sätt på erat dagis tex. på madrass, i spjälsäng eller vagn?

Tacksam för svar!
Svar på tråden: Ang. sova på dagis *lite ¨långt*

Min dotter ville inte heller sova på dagis

Men personalen var jätteduktiga på att hitta olika lösningar. I början fick hon sova i famnen på en i personalen i deras uppehållsrum, sedan provade de spjälsäng i ett annat rum och sedan spjälsäng i dagrummet där hon kunde ha lite koll på fröknarna utan att störa/bli störd av de andra barnen. Nu sista tiden sover hon med de andra på madrass på golvet. Vi fick diskreta förfrågningar om vi brukar ha det väldigt tyst hemma när hon sover, men det är ju tvärsom, dvs vi har hela tiden sett till att det varit ljud omkring. Kanske det var därför det funkade med att sova i dagrummet där det hela tiden är lite rörelse och ljud?
Skrivet av    Nissa, R-02 och M-04

här är det olika

vill barnen sova i vagn får dom det och behöver dom \"hjälp\" att sova/somna får dom ligga i fräkens famn osv dom är duktiga att hitta på lösningar. dottern somnade ganska snabbt eftersom hon var sååå trött med hon behövde en fröken som låg med henne i början. Och det händer även nu att en fröken får sitta och hålla henne på ryggen för annars kämpar hon för att inte somna, det finns ju så mycket skoj juh....
Skrivet av    marie

Hemma brukar vi

bara lägga henne i sängen och säga att hon ska vila en stund så somnar hon själv. Hon är inte van vid att någon ligger bredvid henne när hon ska sova, då tror hon nämligen att vi ska leka eller läsa bok etc.
Skrivet av    Anna m.S-03

Ja, jag tycker ju

att en tvååring själv inte kan bestämma om hon/han ska sova eller inte. Självklart har hon börja testa hemma också och säger att hon inte ska sova men vi ser ju att hon är trött och när hon väl somnar sover hon 1 1/2 timme, minst.
Skrivet av    Anna m.S-03

Viktor var svårsövd på dagis

o de dagar han vägrade sova i salen så sövde de honom ute i en vagn. Inga problem, det är dessutom fler barn som sover/sovit i vagn där. Låter konstigt att de inte vill tillgodose hennes sömnbehov faktiskt, det kan ju vara så att det är en övergångsperiod o att hon när hon är mer van vid dagis o att sova där kommer att sova utan problem i salen. Låter jättekonstigt att de vill bryta hennes rutiner bara för att hon inte anpassar sig på stört, någonstans måste man ju möta varje barn som individ o alla trivs inte med att sova i stora salar (jag tex).
Skrivet av    emelie

Alice fick sova i sin vagn inne

Alice har alltid varit svårsövd, och hon tokvägrade ju till en början att sova på dagis, och absolut inte på madrass. Då testade personalen att söva henne i hennes vagn som sen fick stå inne i vilorummet. Det funkade jättebra. Efter ett tag somnade hon dessutom själv i vagnen. Lite lustigt tycker jag, för sova i vagnen slutade hon eg med när hon var 6 mån och somna själv hemma har hon hittills aldrig gjort ;-) Iaf, hon sover numera på madrass som alla andra de dagar hon somnar. Vagnen sov hon i ungefär ett halvår.
Skrivet av    Nina m Alice-03+Cassandra 050627

Lucas är 2 år

och vill inte sova på vilan, men då säger de att han bara ska ligga och vila lite på madrassen. Nu ligger i och för sig han själv på sin madrass, men säger man att han ska sova vill han tydligen inte alls. Kul idéer barn får ibland = mindre kul för oss vuxna.c Det tog nog några veckor för dem att komma på detta, innan var det lite kämpigt.
Skrivet av    -Selma-

Albin vill inte heller...

...sova på förskolan. Han är svårsövd hemma oxå. Han somnar oftast med nappflaskan i munnen och när han ätit upp (i sömnen) så bär vi in honom i sängen. Så gör de på förskolan oxå. Men att bara lägga honom på madrassen fungerar inte.
Skrivet av    Maria med E&A 6/7-03

HAr ingen erfarenhet

av barn sovandes inne på madrass på dagis, eftersom de här uppe har de barn som sover ute i vagnar.
Skrivet av    Akleja

Sover enbart i vagn

Det finns inga \"sovrum\" på dagiset, så det krävs egen barnvagn med myggnät och regnskydd. Mina har somnat nästan direkt. Ibland har man fått gunga vagnen lite bara.
Skrivet av    farmis

Också enbart vagn

Mina barn går på I Ur och Skur dagis, och har alltid sovit i vagn utomhus. Din dotter kanske hade sovit bättre om dom kört ut henne utomhus. Hon kanske tycker att det är varmt och obehagligt eller nå,t att ligga på en madrass på golvet. Jag tycker inte heller att en 2-åring ska få bestämma om hon ska sova eller inte. Men det är nog lättare för personalen att låta henne göra det.
Skrivet av    Majamyra

Samma problem här...

dvs att Matilda inte vill sova på dagis. Hon går 9-14 ti-tors och hon är helt slut när vi kommer hem. Det är grin och bära som gäller. Kan inte ens gå ut och leka med henne genom att hon helt enkelt inte orkar. Nu har jag börjat plugga på halvtid och genom att min kurs är på distans så har jag henne 8-12 varje dag just pga sovningen. Då hämtar jag henne kl 12, går med henne 30 min så hon somnar. Visst, hon sover inte varje dag men om inte annat så får hon vila. Dom här tiderna som vi har nu suger verkligen. Jag hinner knappt komma hem innan jag ska hämta henne igen känns det som. Hos oss sover dom ute i vagn och det gör hon även hemma nu (förut inne i sängen). Vad jag hoppas är att hon ska bli van nu en vecka till att sova i vagnen för att jag ska kunna gå tillbaka till bättre tider så att jag hinner plugga.
Skrivet av    Mrs. Anderson med Matilda

Ja, jag funderar

nästan på att fråga om jag kan ta med våran resesäng till dagis en period i alla fall. Den är hon van att sova i, det kanske fungerar?
Skrivet av    Anna m.S-03

Åhh, är det bara

vårat dagis som inte vill söva i vagn? Somna själv har dottern däremot gjort det sista året hemma så kanske det är därför hon tycker att det är konstigt att det ska ligga en massa barn i samma rum som henne och sova?
Skrivet av    Anna m.S-03

Sover han inte alls

på dagis nu? Hur är han på eftermiddagrna då? Grinig? Trött? Vår dotter som alltid (ja, nästan) har varit en riktig solstråle hemma är nu jättejobbig att ha och göra med pga att hon inte får sova den timme som hon så väl behöver (helst när hon är på dagis)
Skrivet av    Anna m.S-03

Problemet med vår

dotter är ju att hon är jättelätt att söva hemma men vägrar sova på dagis:-(
Skrivet av    Anna m.S-03

behöver hon sova måste dom ju fixa det

vagn inne/ute.sova på soffan.madrass med/utan fröken.somna lite senare ex efter läsvilan så hon är rikigt trött. stå på dig och säg att hon måste sova.
Skrivet av    moa

Jo, han sover

absolut, en timme minst, men enligt honom själv sover han inte, han vilar bara...Lucas har nog aldrig haft en dag utan att sova middag ännu, han blev 2 i slutet av juli. Är ändå ganska trött och grinig på kvällen.
Skrivet av    -Selma-

Tack för ditt svar! Ja, jag

måste ta i med \"hårdhanskarna\", de måste ju i alla fall försöka att få henne att sova.
Skrivet av    Anna m.S-03

Artiklar från Familjeliv