Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Mjölkprotein-intolerans, frågor...!

Skrivet av Vallie
Hej! Är ny här sedan ett dygn. Min ettåriga flicka har fått diagnos "Mjölkprotein-intolerans". Hon har inte ökat i vikt på 5 månader, har kraftig järnbrist, dålig aptit, frekventa lösa avföringar, ständigt rinnande näsa och clostridium-bakterier i avföringen. Dock blodprov för mjölkallergi negativt men läkaren menar att det är "intolerans mot mjölkprotein". Vi ska nu ge henne strikt mjölkfri diet och efter läkarbesöket igår dyker det ju upp nya frågor...

Har läst och sökt svar och fått veta mycket *tack* för att detta forum finns.

Undrar dock följande (hoppas någon vet);
Bör jag också ha mjölkfri diet eftersom jag fortfarande ammar morgon och kväll?

Hur lång tid har det tagit för era barn innan man ser en förbättring hos barnet, samt att järndepåerna börjar fylla på sig igen?

Tack på förhand.
Svar på tråden: Mjölkprotein-intolerans, frågor...!

LIte svar

För det första finns det ingen mjölkprotein-intoerans. Mot mjölkprotein är man allergisk, det är som vilken annan allergi som heslt. Intolerant är man om man inte tål laktos (mjölksocker). Då har man laktosintolerans, dvs saknar ett enzym i magen som bryter ner laktosen. Mjölkallergi som debuterar så tidigt växer nästan alltid bort, senast i skolåldern är det borta, men då bara i envisa fall, ofta är det borta mycket tidigare. Nu skriver du inte hur gammal din dotter är, men jag förmodar att hon inte är så gammal då du fortfarande ammar. Ammar du så måste även du vara mjölkfri. Det finns enstaka barn som klarar ett måttligt intag av mjölk via mamman, men så dålig/kraftig reaktion som din dotter har, vore det dumt att chansa, det är viktigare att hon blir frisk nu. Räkna med att det tar ett bra tag,m dvs några veckor, innan du ser markant skillnad. Tänk på att äta kalktabletter så länge du är mjölkfri och ammar så inte du får brist där. Finns på apoteket, de kan oxå doseringen. Kan täka mig att det tar längre tid för järndepoerna att fyllas på, men den biten kan jag inte så där är jag osäker. Du kanske kan äte lite extra järnrik mat den närmaste tiden? Ska ni kontrollera järndepåerna med jämna mellanrum? Sa doktonr att det berodde på mjölkallergin? Var noga med vad du äter, det finns mjölk dold i många saker, det tar ett tag innan man vant sig. Men fråga här inne, vi är många som kan det här med mjölkallergi och alternativ till mjölk. Var återhållsam med soja, det finns en risk att dottern annars utveklar allergi även mot det, de är närbesläktade, liksom äggallergi. De fölsj ofta åt. Men många klarar sig med bara en allergi.
Skrivet av    Nanna m J99,T02,J06

Det första jag tänker på....

......när jag läser ditt inlägg är att det låter precis som min son. Han hade oxå jättekraftiga diarreer. Kraftig järnbrist och ingen viktökning. Men han är glutenintollerant. Har ni gjort några tester på det? Eftersom inte testerna mot mjölk inte visar nåt. Har ni inte gjort några sånna tester skulle jag nog kräva att dom gör det. Lycka till.
Skrivet av    Sussie med Dennis02 och Ida 22/9-04

kan vara mjölken ändå...

min flicka ragerade likadant , och för henne visade inga tester på att det skulle vara mjölken hon inte ålde. men hon tål INTE mjölkprotein. hon har haft detta i över fyra år utan att det blivit bättre. gluten tål hon men ej mjölk.
Skrivet av    Missa Mi

Min dotter tål heller inte mjölk.

Och det visar heller inget på tester. Men jag undrade om dom uteslutit gluten. När dottern blev allergisk mot mjölkprotein så var hon bara 3 månader och inte fått i sig nån gluten nån gång. Men Vallies dotter är ju lite större och säkert fått gluten ett tag. Därför undrar jag om de gjort några tester på det. Men det antar jag att dom har. Så då hoppas jag att hon snart blir bättre av sin mjölkfria kost.
Skrivet av    Sussie med Dennis02 och Ida 22/9-04

Men,....

...visst finns det mjölkproteinintolerans? Man kan väl bli dålig i magen av de relativt långa proteinerna i mjölk utan att immunförsvaret är involverat? Allergierna är kanske vanligare däremot...
Skrivet av    NenNa m E 040110 + A-98+ C-00

Det du

tänker på är väl snarare det som kallas tillfällig laktosintolerans? Det kan man få efter en period med nedsatt immunförsvar eller magsjuka tex. IAf är jag rätt säker på att det sorterar under laktosintoerlans, fast tillfällig sådan, pga att magen är i olag an någon anledning :-) Fast då brukar man väl ta bort mjölk nästan helt, så det kanske är du som har rätt ändå? ;-)) Men vi menar iaf samma sak :-)
Skrivet av    Nanna m J99,T02,J06

Nej

Inte laktosintolerans - det har ju att göra med tillgången på laktas. Det finns magar som inte klarar av just proteinerna i komjölk.
Skrivet av    Nen Na

Artiklar från Familjeliv