Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Napp eller inte?

Skrivet av Maria m. S & A
Min son som är 1,5 år har ALDRIG haft napp. Han har inte velat ha napp utom möjligtvis som en leksak som han tuggat på lite.

Han började på dagis för en månad sen ungefär. Det har gått lite halvdåligt en tid nu men nu känns det som det släppt. Precis i slutet av inskolningen så fick jag mig en liten föreläsning av en av barnskötarna om hur olämpligt det var att jag ammade= därför är han ledsen på dagis.

Så i fredags ville samma barnskötare snacka med mig om en bra grej enligt henne. Jo, min son hade hittat ett annat barns napp på vilan, och med den i munnen hade han somnat direkt utan det vanliga smågnället. Hon tycker nu att jag ska köpa en napp som han kan ha på vilan.

Det känns konstigt att ge honom napp nu när han är så här gammal, ge honom en ny ovana liksom. Men det kanske är det enda rätta?? Vad tycker ni?? Finns det kanske en poäng i att han känner sig tryggare med napp?
Svar på tråden: Napp eller inte?

Ibland undrar man vart

personenna kommer från som man läser om här. SJälvklart ska du inte börja med napp! Skulle aldrig falla mig in att ge någon ett sådant råd om de har klarat sig i 1 1/2 år innan. Vi vet väl alla vilket gissel det är att bli av med den sedan? Det finns en anledning till att använda napp när barnen är väldigt små, och det är för deras sugbehov. En 1 1/2 åring har inte det sugbehovet! Det han kanske behöver är tröst, har ni provat med gosefilt, gosedjur eller något annat? Själv har jag en 1 åring hemma som INTE använder napp (och jag är förskollärare ;-))) Och jag skulle bli väldigt ställd om någon kom och sa att han måste börja med napp nu! Har han klarat sig tills nu så ska han inte behöva napp, det jag dock införde tidigt var ett gosedjur som han kan ligga och snutta på, och det är hans tröst istället för napp. Just för att de ska kunna ta något som tröst, tycker inte att det behöver vara något som de ska stoppa i munnen. Är lite emot det där med att stoppa saker i munnen när man är ledsen också... Vad ger det för signaler? Men det är en annan debatt... Tycker att det är förvånansvärt att han äns fick ha en annans napp när han skulle somna. Kommer något av barnen åt någon annans napp på min avdelning så tar vi den ifrån barnet, det är trots allt smittspridning osv. Man lånar inte ut nappar så där till höger och vänster. Visst får de i sig baciller ändå, för de suger på leksakerna osv, men tycker att napparna iallafall kan få vara ifred. Hoppas att du känner dig stärkt i din mammaroll och kan ta sådana konflikter med barnskötarna, varken nappanvändandet och amningen kan de bestämma över. Tycker det är konstigt att det faktiskt finns kolleger som säger sådana saker.... Lycka till och låt ingen bestämma över dig och dina val. Kram Jennie
Skrivet av    Jennie (Förskollärare)

Skriver under!

Jag tycker det enbart är dumt att introducera en sån grej som napp när barnet är så pass stort.
Skrivet av    farmis

Tack för ditt svar

Du svarade precis som jag själv känner det, nämligen att det är dumt att introducera sånt som napp när han blivit så här stor. Han har en nalle på dagis och jag tycker att det borde räcka och genom ditt inlägg så känner jag mig stärkt i min uppfattning.
Skrivet av    Maria m. S & A

jag har ammat min unge, snart tre

ända till förrgår och hon har gått på dagis i över ett år. det har gått alldeles utmärkt. jag tycker det är både dålig stil och dåligt att personalen inte vet mer om amning än attd e skall ha synpunkter så fort det blir lite motstånd. jag vet attd et finns förskolor som vår (som hanterar det toppen och gav henne den tid hon behövde, hon har alltid haft sovt att både somna och sova tills för kanske ett halvår sedan). jag tror attd et handlar om att de inte riktigt vågar lite på sin egen förmåga. barn är så anpassningsbara! får de bara tid så vänjer de sig och vet vad som gäller hemma och på förkolan. det är ju precis som med massor av andra saker som är olika på förskolan och hemma! vad gäller napp: GE INGEN NAPP! vi gjorde misstaget att ta med en då vår dotter snodde de andra ungarnas och hon också abra lekt roat med den innan så jag tänkte \"ingen fara\" och så slipper peronalen tjafsa med henne och bråka. vad hände? ungen ville ha NAPP!!!!!!!! hela tiden. peronalen trodde nog att vi tyckte det var ok, förstås, jag var inte tydlig med att jagtrodde hon ville ha en leksam så en dag fattade jag att hon hade den hela vilan. ohoj! detv ar inte kul för peronalen att ta bort den. och det får ju jag ta på mig hela skulden för. det gick det med. en dag så slutade hon tjata. nej, ingen napp. försök förklara tydligt hur du tänker ang amning och att det är viktigt att de tydligt visar attd et finns alternativa sätt att somna. det gäller ju att personalen är beredda på attd et är ovant, men proffsig perosnal tar hänsyn till individen, och dennes föräldrars önskan. hoppas att allt ordnar sig!
Skrivet av    gwendolyn

förtydligande: efter en dag slutade

hon att tjata (inte en dag)
Skrivet av    gwendolyn

Det enda jag kan säga

är att jag kan skriva under rakt av på Jennies inlägg. Och så vill jag uppmundra dig att stå på dig och fortsätta amma på!
Skrivet av    Mica fskl

Har visserligen

haft två nappälskande ungar, den senare ammade desstuom länge (2,5 år) men inte skall ni inför napp nu om han inte velat ha det dom första 1,5 åren? Är det så att han behöver ngt \"subsitiut \" för att komma till ro så är väl en snutte, -filt eller ett gosedjur hemifrån hellre ngt att prova.
Skrivet av    Akleja

Skämtar du?

Jag skulle bli förbannad. Först synpunkter på din amning, och sen dessutom INTRODUCERA napp till nån som är så stor? Det tycker jag inte att du ska gå med på om det inte känns bra. Din son måste ändå lära sig somna utan napp ju, ska ni börja för att måsta vänja av honom sen?
Skrivet av    Moa med Ella

håller med

imt
Skrivet av    Moa med Ella

Absolut inte

Det finns ingen anledning att introducera napp för en 1½ åring. Och bara att han fått ha ett annat barns napp under vilan skulle jag bli väldigt irriterad på. På vårt dagis är napparna tydligt märkta och barnen får inte ha varandras nappar. Tala om smittospridare. Nä, stå på dig. Inte ska han börja med napp nu.
Skrivet av    Lilo

Artiklar från Familjeliv