Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Glutenintolerant dotter

Skrivet av cilla med Emma och Emil
Hej! Jag är ny här. Är en 27årig tvåbarnsmamma med en dotter på 2år. Vi har för två månader sedan fått reda på att hon är glutenintolerant och detta känns ganska jobbigt, men ändå skönt att ha fått en diagnos eftersom hon har varit så sjuk hela våren. Nu vill jag bara komma i kontakt med andra mammor som har erfarenhet av detta och utbyta tankar och ideer. Någon som är med i svenska celiakiföreningen? Är det ngt man ska satsa på? Någon som vet någon bra gröt man kan göra? Tacksam för svar och stöd.
Svar på tråden: Glutenintolerant dotter

Min tjej med

Vi fick diagnosen för 6 månader sen. Jag har gått med i Celiakiförbundet och tycker det är bra. Tidningen som kommer innehåller lite allt möjligt, tips, recept, nya produkter mm. Min tjej äter havregrynsröt (Sempers ren havre), risgrynsgröt och \"mannagrynsgröt\" på specialgryn. Kul att du hittede hit. Jag har fått mycket hjälp från alla här med mina frågor. Jag tyckte att det gick bar att ställa om hennes mat. Man blev ju lite peppad av att se sitt barn gå från en apatisk och gnällig tjej med konstant ont i magen till ett energipaket. Det finns ju så mycket bra produkter på marknaden att jag inte tycker det är några problem. Vi äter den mat vi alltid ätit med lite modifikation för hennes skull. Det enda vi inte fixat ännu är pölsa, annars äter hela familjen samma mat. Pasta kokar jag olika för att den vi får på anvisningen ska räcka till henne. När jag bakar bröd använder jag oftast havregryn i degen för att jag tycker det blir så saftigt bröd då. Har hennes dietist sagt OK till havregryn? Mycket svammel från mej men fråga gärna mer om det är något du funderar på.
Skrivet av    Helen

Skönt...

skönt att höra att man inte är ensam vilket man redan vet,men ändå så kan man känna sig ensamast i världen. vi har inte fått ok med havre ännu. Skulle vänta sex månader och se. Får man fråga hur gammal din dotter är? Såg att du lämnat recept på trolldeg. Tack för det. Hittade inte det förrän idag. Jag är ny här och vet inte riktigt hur d fungerar, men gick in på platt forum och där var ju svar. Ja, men blir verkligen glad av att se hur snabbt d förändras! Vi råkade ju ge Emma korv m gluten i för några veckor sedan och reaktionen var inte rolig. Kramper i magen och kräkningar. Då mår man mindre bra! vi som alltid är så noga med att läsa tycker vi,men nu läser vi o andra sidan flera ggr för d vill vi aldrig göra om.
Skrivet av    cilla med Emma och Emil

Min tjej blir

4 år i februari. Än så länge tror jag inte att hon av misstag fått i sig gluten. Hon är väldigt noga med att fråga om hon verkligen kan äta det och det. Det är först nu på slutet hon börjat slappna av hemma och lita på att jag ger henne mat hon tål. I början innan jag fått kläm på att läsa på allt så påminde hon mej när vi handlade och fick mej att gå igenom hela vagnen och verkligen kolla så att hon kunde äta allt. Mormor var hos oss och vi åt pastasallad, och hon ville ha en sked att äta med i stället för gaffeln. Mormor tänkte sig inte för och tog skeden från skålen med den vanliga pastan. Sanna tittade då på henne precis som om hon inte var klok och sa NEJ det är \"löl\" på den. Ont i magen vill hon inte ha igen. Vi var på återbesök för ett par veckor sedan och om ca 6 mån ska vi prova ge henne gluten igen. Läkaren är fortfarande inte säker på hennes diagnos. Det första blodprovet visade på gluten, biopsin visade inget och det andra blodprovet som gjordes visade inget så vi får se vad som händer. Jag har lite motsträviga känslor för att prova gluten igen när hon mår så bra nu.
Skrivet av    Helen

celiakiföreningen + gröttips

Jag är med i celiakiföreningen. Jag tycker det är bra. De brukar ordna litet träffar, så att man kan få träffa andra i samma sits och prata med (och få glutenfritt fika ordnat...). Men det mesta görs ju lokalt, så det beror ju på var du bor vad som ordnas. Du frågar om glutenfri gröt. -Min favorit är bovetegröt, av boveteflingor (ser ut som havregryn, fast mindre; inte krossat bovete alltså). Den blir ungefär som havregrynsgröt, fast litet grövre känns den. Recept: 1dl bovetegryn, 2dl vatten. 2min i microvågsugnen. -Man kan också laga gröt på polenta. Påminner om mannagryn. -Risgrynsgröt är ju också glutenfri. Snabbrisgryn är bra om man vill göra det snabbare. -Finax gröna mjöl går också att göra gröt på, bli en slät gröt. -Hirsflingor går också, samma recept som för boveteflingor. Men jag tycker själv den har en svår smak. -Och så småning om kanske hon också får äta havre. Jag älskar gröt! -som du nog redan gissat. Lycka till med den glutefria dieten! Och fortsätt fråga här om du vill. Jag är själv glutenintolerant (och laktosintolerant), men mina två barn har klarat sig.
Skrivet av    Sara m.V&H

Båda mina döttrar

är glutenintoleranta och vi fick deras diagnoser för ca 1½ år sedan. Vi är med i celiakiförbundet och jag rekommenderar varmt att vara det. Man får mycket tips och hjälp därifrån. Framförallt i början när det är så mycket att tänka på. Mina tjejer äter inte gröt, men gröt du kan ge är havregrynsgröt (av Sempers rena havre), risgrynsgröt (vi gör på Pama minutris så går det snabbare), bovetegröt, majsgröt (påminner om mannagrynsgröti smak och konsistens) bl a. Vill du får du gärna maila på; [email protected] så kan du få lite tips och tankar och recept från mig! Kramisar
Skrivet av    Ango - 2 x celiaki

Hur...

märkte du/ni att barnen hade glutenintolerans? Min 15-månaders är just nu under utredning för just gluten och min man har just fått diagnosen. Dottern är rejält lös i magen i perioder. Just nu bajsar hon 15-20 gånger på en dag och har gjort så sen i torsdags. Hon verkar inte ha direkt ont och äter och dricker, men ser hängig och trött ut. Smala ben och armar och stor mage. Går upp i vikt dåligt. Ska in och ta prover på onsdag... Skulle vara skönt att ha nån att prata med i samma situation!
Skrivet av    Venus

Vi märkte

Fick diagonsen i janauri detta år. Hon va hängig och konstant trött orka ingenting som en normal 1,5 åring gör klättra i trappor det gjorde hon inte hennes mage såg ut som en \"gravidmage\" stor och svullen och så kräktes hon. Nu med rätt kost är hon en pigg och levnadsglad liten tjej med mycket bus. Hoppas att det ordnar sig för er! Du kan alltid maila mig [email protected]
Skrivet av    Anne med Nelly

Känner precis igen

ditt barns symtom. Min tjej var precis lika dan vid ett års ålder då hon fick sin diagnos som glutenintolerant. Nu är hon snart 5 år mår alldeles prima med sin glutenfria kost. Hör av dig om du har frågor och vill ha mailkontakt.
Skrivet av    Mamma Anna

Låter som celiaki

D låter precis som det är celiaki när du beskriver det. Min dotter hade ´precis samma sympton, men hon hade även kramper i magen och kräktes väldigt mycket. Hoppas du får svar snart, för jag kan berätta att när man väl fått diagnosen så går det snabbt att bli bättre. Min dotter har ätit glutenfritt i två månader nu och är pigg och glad igen och har äntligen gått upp lite i vikt. Lycka till!
Skrivet av    cilla med Emma och Emil

Tack hörrni!

Gissa om jag är nervös idag! Vi ska in och ta prover på lilltjejen, och det är ju tyvärr ingen rolig historia i sig... Jag hoppas de hittar nåt i alla fall, även om gluten är jobbigt så kan jag ju ändå göra nåt för att hjälpa henne då! I natt har hon bajsar 3 gånger och nu ser hon rejält sliten ut... Hon har haft diarré och bajsat 15-20 ggr/dygn i en hel vecka nu... *suck* Hur lång tid tar det att få säkra svar? Att få en diagnos och att kunna utesluta gluten? Som det är nu får jag ju inte ge henne lutenfri kost eftersom det blir svårare med provsvaren då, men så här kan vi ju int eha det särskilt mycket längre!!
Skrivet av    Venus

Hoppas att allt gick bra.

När vi gjorde biopsin på Nelly, kunde läkarn se på en gång att tarmen va såpass skadad att det tydde på glutenintolerans så vi fick träffa en dietist samma dag och få livsmedelsanvisningar.
Skrivet av    Anne med Nelly

Provsvar

När vi tog blodprover på Emma så tog det lite mer än en vecka att få svar på det och sedan ytterligare någon vecka till vi fick tid till Biopsi, men då var det semestertider. Efter biopsin så fick vi vänta nästan en vecka till innan vi fick säkra provsvar och då äntligen kunde vi sluta plåga henne. Kämpa på. Tänker på er. Vet hur jobbigt d var, men kan trösta med att hon blir snabbt pigg och glad igen!
Skrivet av    Cilla m Emma o Emil

Artiklar från Familjeliv