Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Underlivsproblem...

Skrivet av "Självsprickan"
Hej alla mammor!
Är själv enbarnsmamma till en fyraåring, och i desperat behov av råd. Jag har problem med underlivet; svampinfektioner och sköra slemhinnor. Lever efter råden som ges oss "svampkvinnor": minimalt sockerintag, luftiga bomullstrosor, aldrig tvätta med tvål utan bara med vatten och max en gång per dag, smörjer efter varje tvätt (fn med babyolja), använder toapapper som inte är återvunnet, etc, men det är kasst ändå! :-(
Själva svampinfektionerna är väl hanterbara nu (3-4 per år) men slemhinnorna tål ingenting. Jag får sprickor vid minsta beröring (av min man, alltså) och det gör ONT och SVIDER och sex är inget kul längre... :´-( Kan inte ha det såhär längre; vi har inte sex mer än kanske en gång varannan månad, och då är jag spänd och rädd för att det ska göra ont hela tiden.
Dessutom har jag på sista tiden börjat få problem även runt ändtarmsöppningen, och då är det jobbigt att gå på toa och man känner sig ofräsch hela tiden.

Har läst någonstans att p-piller kan ge skörare slemhinnor, men känner inte riktigt för att sluta med dem (äter Yasmine) då de håller min lindriga PCO i schack rätt bra.

Snälla någon ge mig något tips om vad jag ska göra!
Svar på tråden: Underlivsproblem...

tyvärr

är mitt absolut bästa råd att ändå sluta med p-pillrena. jag hade likartade problem under flera år, och de försvann väldigt fort när jag slutade knapra piller. du lever ju som sagt redan efter de flesta andra råd (undviker du vitt mjöl?). är alla slemhinnor lika känsliga eller är det främst kring slidan? det kan inte vara vestibulit du har?
Skrivet av    bigmouth med edith

Ja tyvärr blir

mitt svar också - sluta med piller! Det finns nåt preparat på hälsokosten (om du vill testa) som hjälper till. Jag kommer inte ihåg vad det heter men det funkar på min mor som har sköra slemhinnor (inga hormoner i!)
Skrivet av    MiaD

Vestibulit?

Tack för svar och råd! Vestibulit, är inte det förenat med mycket smärta? Bara man cyklar etc menar jag? För mig gör det ju \"bara\" ont när slemhinnorna spricker, inte dessemellan... (Att de sedan för det mesta är mer eller mindre spruckna är ju en annan sak...) Du undrar om alla slemhinnor är lika känsliga eller bara kring slidan. Förstår inte frågan riktigt; menar du alla slemhinnor på hela kroppen eller bara i underlivsregionen? Som svar kan jag säga att slemhinnorna i HELA underlivsregionen är kassa (inkl. runt/i ändtarm), medan t ex näs- och munslemhinnor är okej. Vitt mjöl undviker jag väl inte, men jag äter en smörgås om dagen och då något fiberhaltigt bröd. Sedan är det en matsked mjöl eller två i matlagningen.
Skrivet av    "Självsprickan"

Hmmm...

Tack för svar och ditt tips! Det känns trist att behöva sluta med p-pillren, för då är man tillbaka på fett hår, finnar, cystor som brister (AJ!), oregelbunden mens, etc. Preparatet din mor tar, är det något man äter eller smörjer man lokalt med det? Jag är ju tyvärr väldigt skeptiskt till hälsokostpreparat...
Skrivet av    "Självsprickan"

Vad...

använder du för preventivmedel?
Skrivet av    Venus

Äh...

såg nu att du äter yasmine. Jag har fått stocra självsprckor i enderlivet och suuuersköra slemhinnor av både yasmine (och andra p-piller) samt av levonovan. Har idag en kopparspiral och kan för första gången på många år ha sex så mycket jag vill! Spricker inte, är inte öm och skör och ingenting som påverkar min sexlust negativt!
Skrivet av    Venus

Man

smörjer det lokalt. Nåt med jättenattljusolja? Kan det vara så? det finns kapslar också har jag sett.
Skrivet av    MiaD

Alovera

har hjälpt mig. Lycka till!
Skrivet av    MK

det varierar

man kan ha olika grad av vestibulit, vissa kan inte ens cykla, andra kan \"bara\" inte ha sex. men eftersom dina problem inte sitter lokalt runt slidöppningen tror jag inte det är det. angående sköra slemhinnor fick jag veta att Ovesterin (receptfritt på Apoteket) kunde åtgärda det, men jag testade och fick svamp direkt så för mig kändes det inte som ett alternativ. vitt mjöl finns ju även i t ex pasta förresten... ganska svårt att undvika det helt. :/
Skrivet av    bigmouth med edith

A-ha!

Tack för ditt svar! Intressant att höra att någon reagerat likadant på just samma sorts p-piller. Lutar nog åt att jag får sluta med dem, även om det bär mig emot. Spiral vill jag inte sätta in då jag hoppas på att det ska bli läge för ett syskon inom en inte alltför avlägsen framtid... Sedan skulle jag ju ändå vilja \"ha något\" mot PCO:n... :-?
Skrivet av    "Självsprickan"

Testat

Hejsan, och tack för tipset! Jag smörjer med Aloe Vera-gel ibland när det kliar, men inbillar mig att babyoljan mjukar upp bättre på längre sikt. Kanske har jag fel. Smörjer du regelbundet eller bara \"vid behov\"?
Skrivet av    "Självsprickan"

Hmm...

jo spiralen hjälper ju inte mot PCO, men den är ju gratis och kan sitta bara så länge du känner att du vill ha den! Jag är bara sååå nöjd med min!
Skrivet av    Venus

Jag

har smörjt regelbundet 2- 3 ggr/dag de gånger jag haft besvär. Och det har hjälpt mig på 3-4 dager. Jah har använt olivolja också ett par gånger innan jag fick en burk aleovera. Hjälpte också ok. Hoppas du blir av med dina besvär!
Skrivet av    MK

Artiklar från Familjeliv