Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur testar man nötallergi

Skrivet av Helen
Min stora tjej är allergisk mot hasselnötter. Vi har inte varit till läkare och fått det konstaterat men jag har själv den allergin. Testar man med pricktest eller blodprov? Hon reagerar med svullnad runt munnen och tungan. Finns det inte nån typ av skala för reaktionen. Jag skulle vilja ha henne testad för att kunna testa igen om ett par år och se om det minskar eller tom försvinner. Jag vill ju inte ge henne en nöt och prova. Min bror hade allergin som liten men det växte bort. Jag fick det i vuxen ålder så jag får nog dras med det.
Svar på tråden: Hur testar man nötallergi

Svar

Det testas som allt annat dvs rast eller prick. Du får en gradering på båda. Eg är detkanske inte nödvändigt med test efersom ni ändå måste undvika och du nu vet att hon är allergiskt. Man råder att aldrig börja med nötter eftersom reaktionen kan bli så allvarlig samt att det är lätt att leva utan.
Skrivet av    Karin

Jag tänkte mest

att det skulle vara bra att testa henne nu och se var på skalan hon ligger och sen testa igen om några år för att se om det håller på att ge sig. Jag törs ju inte ge henne en hasselnöt för att prova. Det skulle vara ganska skönt att slippa hoppa över allt som det står \"kan innehålla spår av nötter\"på. Jag vet att en del säger att nötallergi inte växer bort men där har vi en annan erfarenhet i vår familj. Rast är det blodprov?? Vi har så långt till närmaste barnmottagning så att om det bara gäller blodprover brukar barnmottagningen skicka en remiss till vår läkarmottagning så tar vi proverna där.
Skrivet av    Helen

Min son

testades med blodprov. Råkade nämna i förbigående att vi misstänkte att han hade reagerat på jordnötter när vi var inne med lillasyster och då tyckte vår barnläkare att vi absolut skulle testa honom för jordnötter, hasselnötter och mandel. Dagen efter tittade vi in på labbet så han fick ett stick i fingret och några dagar senare ringde läkaren tillbaka och meddelade resultatet. Nog borde de kunna ta sådana prov på vårdcentralen. Ring och kolla med dem. Att din dotter reagerat med svullnad runt munnen och tungan efter att ha ätit hasselnötter borde vara anledning nog för att kolla hur känslig hon är och om hon även är allergisk mot jordnötter och/eller mandel.
Skrivet av    Eva

Hon är inte

allergisk mot jordnötter eller mandel. Däremot reagerar hon på hela kräftor men inte den skalade varianten i burk och inte heller räkor. Ska ringa barnmottagningen och kolla. Läkaren vi har på läkarmottagningen verkar tro att han får löneavdrag om han skriver en remiss till lasarettet. Inte klok på en fläck. Standardsvaret på allt är \"avvakta\". Jag får bättre svar av er här inne. Tack
Skrivet av    Helen

Artiklar från Familjeliv