Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tips o råd på hur jag får en 2-åring att somna.

Skrivet av sema m. Bella
Dottern som blir 2 i december och samtidigt ska bli storasyster, ska börja sova i egen "vuxenssäng". Just nu sover hon i spjälisen i vårt sovrum, men jag ska den här veckan flytta över henne till sitt eget rum.

För att inte förvirra det för henne för mycket, tänkte jag börja med att hon får sova i spjälisen i drygt 1 vecka, men då i sitt eget sovrum för att vänja sig lite.

Sen ska hon ju förflyttas till "stora" sängen. Hur tycker ni är det bästa sättet att få henna att sova där? Nån rutin som vi alltid kör på är självklart, men jag tänkte dom få gångerna vi har testat så kliver hon ur sängen och kommer ut i vardagsrummet, och det är väl det jag vill undvika.

Har ni några tips?
Svar på tråden: Tips o råd på hur jag får en 2-åring att somna.

Fasta rutiner

Fasta rutiner som visar på att det är sängdags. Vi läser saga, sen sätter vi på lugn musik lite tyst. Då vet båda töserna att det är sova som gäller. De har varit oroliga så jag har suttit i samma rum tills de somnat. Nu har jag börjat smyga ut precis innan de somnat med målet att så småningom kunna säga godnatt, släcka och gå ut. Fast just nu bygger vi om hela ovanvåningen, alla ska byta rum hit och dit, så vi lär få börja om från början igen :) Det viktiga är nog att ni hittar en rutin som fungerar för er och att du har målet för hur du vill ha det klart framför dig. Man får ta en jobbig vecka när man byter rum eller rutiner, sen brukar det ge med sig. Sov så gott!
Skrivet av    Illan

Vi har stannat kvar

hos våra barn. Först låg ner hos dem, sen satt på sängkanten, sen på en stol bredvid och flyttade längre och längre bort.Vissa kvällar var riktigt besvärliga med mellantjejen - vi fick hålla fast henne för att få henne att stanna i sängen. Men efter några månader somnade hon själv. Nu är hon 5 och vill gärna att jag ska sitta framför TV:n när hon ska somna - då ser hon mig från sitt rum.
Skrivet av    Åsa

Jepp, fasta rutiner...

...är nog bästa receptet. Själv är jag inte mycket för det där med att ligga eller sitta kvar inne i rummet. Jag har kört med välling, tandborstning, \"Nu är det natti natti\", in i sovrummet, ner i sängen, ingen musik eller leksaker, puss och kram och sov gott, släckt lampan och sen har jag gått ut och stängt dörren. De första kvällarna så klev min dotter ur sängen några gånger, men då tog jag henne i handen och så gick vi tillbaks till sängen igen. Efter några turer upp och ner så tröttnade hon. Oftast funkar det faktiskt. Det låter kanske kallt eller hårt att göra så, men jag tror att tydligheten är bra.
Skrivet av    Majamyra

oj, jag råkade

göra ett nytt inlägg (ovan) som ska vara ett svar på din fråga. *hoppsan*
Skrivet av    cajo

Artiklar från Familjeliv