Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga om ärftlighet.

Skrivet av Banaana
Hejsan!
Hjärtfel kan ju vara ärftliga, men de behöver ju inte vara det. Nu undrar jag om någon vet om det är hjärtfel över lag som är ärftliga eller just ETT specifikt hjärtfel. Vår son har Fallots anomali och vad vi vet har ingen i min eller min mans släkt det. Däremot hade min bror ett hål mellan kammrarna som sedan växte igen av sig själv. Om hjärtfel är ärftliga; kan det då innebära olika sorters hjärtfel? Jag vet att det är dumt att spekulera, men oron att vi ska få fler barn med hjärtfel finns ju där. Hoppas ni förstår frågan.

Mvh Jaana
Svar på tråden: En fråga om ärftlighet.

Lite i samma sits...

... fast vår dotter har ju \"enklare\" hjärtfel hon har VSD som kommer att opereras inom några år. Var nyligen på kontroll med henne (hjärt-UL). Fick då till svar att \"svårare\" hjärtfel kan vara ärftliga och att man då följer upp med extra UL redan på fostret. Om jag förstod rätt var det i förberedande syfte om barnet skulle behöva vård direkt i samband med födsel, och förbereda förlossningen. Detta var dock inget som gällde oss, så vi gick inte närmre in på det. Kan tyvärr för lite för att veta vad Fallots innebär, men jag tycker du skall kontakta er sköterska så kan ni få stöd och om det är aktuellt kontakt med specialBVC. Hoppas du får hjälp, för dessa tankar är ju svåra.
Skrivet av    Myrlejon

Tror inte det är så...

.ärftligheten är ju liten men det kan förekomma.. Kan tipsa om denna inblicken från en annan mamma m 2 hjärtbarn, där ena sonen har fallots o den andra bla vsd.. http://www.barnsidan.se/cldoc/207.htm Sedan ska man beakta att alla hjärtfel är även olika beroende på\" svårhetsgrad\"..tex VSD, den kan vara liten o som för Zacki en helt öppen VSD, så bara där är det en stor skillnad, Zackis vsd skulle aldrig växt igen som tex de små vsdn som kan växa igen på något år...
Skrivet av    Mimmi & Zacki

Har hört att

asd kan ha viss ärftlighet. Samt (tror jag ) hjärtfel som sitter på vänster sida (eller var det höger) av hjärtat. Vissa klaff-fel kan också vara ärftliga.
Skrivet av    Pia & Mimi

tack för era svar

Jag ska fråga barnkardiologen nästa gång vi ska dit. Det finns så mycket tankar och frågor i min skalle, men när jag träffar läkaren är det som bortblåst... Mvh Jaana
Skrivet av    banaaan

Hej

Såg att du redan fått bra svar. Vi har varit i samma sits, Eddie är född med bl.a. Fallots, och som jag fick det förklarat så är sannorlikheten att få ett till barn med hjärtfel något höjd, från 1 till 2 % (vilket inte är mycket). Under den senaste graviditeten fick vi göra ett extra ul i falun (som var ok).
Skrivet av    Nahna m. Eddie & Wilda

Skriv alla frågor

i ett block vartefter de kommer upp. Inga frågor är för dumma. Ha blocket liggandes någonstans tillgängligt. När du väl ska dit kan du stryka de frågor som kanske inte längre är relevanta och bara fråga det som är kvar. Har du med dig blocket kan läkaren dessutom rita och berätta och så har du allt på ett ställe. Vi hade i början en massa servetter och bitar av skyddspapper från undersökningsbritsen där läkaren i brist på annat ritat. Nu skriver Mimi frågor och då är blocket med.
Skrivet av    Pia & Mimi

Bra tips!

Jag har tänkt tanken att skriva ned frågorna förut, men det har inte blivit av. Nu ska det bli det! Nahna: Vi hör också till Falu Lasarett och har fått reda på att vi får göra ett extra ultraljud vid ny graviditet. Självklart ska vi göra det, men usch så jobbigt det kommer att bli i väntan på det. Jag har funderat lite varför jag blev så chockad över Emils hjärtfel och jag tror att det beror på att allt var så bra hela graviditeten. Visst förstod jag att något kunde gå snett, men hjärtfel trodde jag nog skulle upptäckas vid ultraljudet. Emil ska opereras i november i Göteborg. Vågar knappt tänka på det! Men han mår så bra nu så jag får njuta av det och spara krafterna till senare. Tack! Jaana
Skrivet av    banaana

Artiklar från Familjeliv