Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga om allmän förskola

Skrivet av Snart mellan 2 jobb ?
Hej !

Jag undrar om någon här vet hur det är med denna allmänna förskola för barn som är 4 år.
Jag riskerar att bli arbetslös och då får man ansöka om 3 tim/dag, men nu vet jag att många som är föräldrarlediga med småsyskon inte fått någon plats (3tim/dag) eftersom det är "knökfullt" på vårt dagis.

Då sa en bekant till mig att i och med att hon är 4 år så måste dom ge henne denna 3 timmars plats.
Hur är det egentligen, någon som vet ?
Svar på tråden: En fråga om allmän förskola

Du har väl kvar din dagisplats

bara det att du går ned i tid till 15 timmar eftersom du är arbetslös. och ja eftersom det är allmän förskola blir det gratis med. som arbetslös måste man ju ha förskoleplatsen så du blir inte utan däremot de som söker ny plats som inte har innan hamnar ju i kö förståss alternativt blir erbjuden en förskola i närheten.
Skrivet av    Turid

Så är det inte i alal kommuner

I BOden måste man säga upp sion plats och söka en 15-timmarsplats för arbetslösa. Den placeringen kan man sen få på den förskola som har lediga platser. Är det då kö till fulltidsplatserna på den förskola ditt barn har gåttpå så får de i kön den platsen.
Skrivet av    Bea m. V & H

Nu är det så

att det är just Bodens Kommun det gäller. Vet du hur det är när barnet är 4 år om det är någon skillnad mot dem som går hemma med syskon,jag tänker alltså om hon får \"förtur\" mot dem som har syskon hemma och vill ha en 3-timmars plats. I och med att det skall erbjudas allmän förskola från 4 år. Jag menar att jag måste ju söka jobb, och då är ändå 3 timmar inte mycket.
Skrivet av    Snart mellan 2 jobb ?

Skulle tro spontant

att prio ett borde vara att ge arbetsökande plats. Före allmän förskola och föräldralediga.
Skrivet av    Akleja

Vet tyvärr inte

eftersom jag han få jobb innan Vincent blev 4 år plus att jag valde att plugga under arbetslösheten för att inte behöva säga upp förskoleplatsen. Men spontant så borde det inte bli några problem att få en plats då de skall erbjuda en allmän förskoleplats till din 4-åring (då skall inte eventuell arbetslöshet/föräldraledighet ha betydelse). Men i vår kommun verkar de ju göra lite som de vill med reglerna tyvärr.
Skrivet av    Bea m. V & H

Stämmer!

Allmän förskola är kommunen skyldig att erbjuda alla från höstterminen det år de fyller 4. Dock är det X antal timmar (525?) fördelade på ett år, så det kan variera hur många timmar det är varje dag, men det absolut vanligaste är 15h/vecka 3h varje dag. Dock kan du inte välja var du ska få plats och platsen är inte heller \"vanlig\" barnomsorgsplats så du kan inte gå upp i tid på den om du får jobb. Däremot behöver du inte heller ansöka om allmän förskola utan du ska bli erbjuden det, precis som man blir med förskoleklassen. Ring barn & ungdomsförvaltningen i din kommun så hjälper de dig vidare. Ang barnormsorg vid föräldraledighet och arbetslöshet så trodde jag att alla kommuner erbjöd det numera. Vilken kommun bor du i?
Skrivet av    Mica

Vad gäller

erbjudande om barnomsorg vid för.ledighet/arb.löshet så erbjuds vi det med 15 h/vecka. Jag bor i Bodens Kommun i Norrbotten och dessutom lite utanför så jag vill ju naturligtvis har plats på vårt eget dagis istället för inne i stan. Men det är fullt, vad jag har hört. Jag skall kolla närmare med BUN senare,jag har inte fått uppsägningen än och dom har 1/2 års upps.tid, så jag hinner är. Håller bara på att förbereda mig.
Skrivet av    Snart mellan 2 jobb ?

Artiklar från Familjeliv