Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sänkt ersättning, någon med erfarenhet

Skrivet av makalös
Har aldrig skrivit här förut utan bara läst men behöver nu hjälp. Är ensamstående med två barna i förskoleåldern. Jag blev erbjuden och tog ett vikariat på 6 månader hos en arbetsgivare på annan ort med pendlig 1 timme/en väg. Kommunen jag arbetade i fick allmänt anställningsstöd för heltid, men för att min situation skulle blir rimlig med barnomsorg och barnen skulle få någon tid i hemmet förutom sovtid använde jag mig av rätten att arbeta deltid med föräldrapenning på 25% vilket var helt ok med arbetsgivaren och avtaledes vid anställningsintervjun. Efter 6 månader fanns inga ekonomiska möjligheter till fortsatt anställning i kommunen trots att allt fungerat bra (ett av barnen var sjuk 1(!) dag under hela perioden) och de var mycket nöjda med min insats. Nu till problemet: A-kassan sänkte min normalarbetstid till 30 timmar (dessutom under pågående stämplingsperiod) och därmed ersättningen, trots att jag gjort allting "rätt" och försökt skydda min inkomst. Räknade ut att inkomsten numera ligger under socialbidragsnorm trots att lönen när jag jobbade var 19 500:-. I praktiken innebär ju det att den som riskerar att bli arbetslös saknar möjligheten att vara föräldraledig. Någon som vet om detta verkligen är riktigt och på vilka grunder jag kan överklaga?.
Svar på tråden: Sänkt ersättning, någon med erfarenhet

Har du meddelat att du var föräldraledig...

om a-kassan annars bara har fått in ett arbetsgivarintyg på 75% så sänker de dig direkt. A-kassan kollar inte automatiskt om man har fått ersättning från fk, utan man måste specifikt tala om det för dem. Jag hoppas att det är där missen ligger, eller att din föräldraledighet inte är avslutad hos fk eller något sådant. Vad säger a-kassan? Vilka skäl har de angett?
Skrivet av    Cicci

Tyvärr är det så

En vansinningt dum regel i mitt tycke! Men tyvärr så är det så att föräldrapenning är bara överhoppningsbar om den är på heltid. Har man fp på deltid så beräknas a-kassan på enbart arbete. Jag hoppas verkligen att något görs åt detta.
Skrivet av    Stina

Så du menar

att om jag jobbar 3 dagar i veckan och tar ut fp 2 dagar i veckan så grundar sig sgi:n på enbart de arbetade dagarna? Jag hade nämligen tänkt göra så tills nästa bebis kommer, men det borde jag ju undvika då!!??
Skrivet av    Nalla

Inte här

Jag arbetade 50% och var föräldraledig 50% innan mitt andra barn föddes och jag har fortfarande samma a-kassa som tidigare. Det enda jag har hört är att man ska ha 100% sysselsättning för att behålla a-kassa och sgi, och jag hade ju 50% av var.
Skrivet av    Petra m J&J

Sgi o A-kassa olika

Jag tror att jag i alla fall räddat min sgi på fk genom att vara föräldraledig. Ja, A-kassan har fått intyg från fk på att jag haft föräldrapenning. Anledningen till att nivån inte sänkts för Petra är nog att du stämplat på deltid hela tiden jag hade ett uppehåll i a-kassan under mer än 25 veckor. A-kassan säger att om jag stämplat upp eller varit sjukskriven hade det räknats som heltid men att ta hand om sina barn är frivilligt! I formuleringen i beslutet om omprövning står att sådan ska ske om sökande haft en längre veckoarbetstid eller högre lön men att ändring av normalarbetstid inte görs om dagsförtjänsten blir lägre. (alltså inte till sökandes nackdel) A-kassan säger att detta är en standardformulering som inte skulle stått med i mitt beslut och som inte gäller vid föräldraledighet. Jag ska begära en omprövning i alla fall, ville bara ha lite tips först, men det verkar kört. Kan ju vara bra för andra att veta dock, så att man kan ta diskussionen med af om vad som är lämpligt arbete om man vågar! Jag trivdes jättebra på min arbetsplats men det blev ett dyrt nöje!
Skrivet av    makalös

Beror kanske på...

...vilken a-kassa man tillhör och hur de väljer att tolka de instruktioner de fått.
Skrivet av    Anso W med 3

Mer info

Lite läsning: http://www.tco.se/ArticlePages/200304/27/20030427122601_TCO187/20030427122601_TCO187.dbp.asp http://www.fackjuridik.com/senastenytt/akassabarn.htm (i detta fall funkade det tydligen att överklaga)
Skrivet av    Anso W med 3

Till makalös...

hänvisa till fallet i Ansos sista länk. Om inte lagen och reglerna har ändrats sedan dess, så har alltså din a-kassa gjort fel. Det finns en dom som de inte har överklagat och därmet accepterat och därmed ska du ha rätt. Använd rättsfallet i din överklagan. Lycka till och meddela gärna här hur det gick ;-)
Skrivet av    Cicci

Artiklar från Familjeliv